61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’d 2013 yılında müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya’da 2018 yılının Aralık ayında başlayan restorasyon çalışmaları tartışma yarattı.

Daha önce mahkemenin iptal ettiği iddia edilen ancak Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğünün ‘Devam Ettiğini’ açıkladığı restorasyon kapsamında Ayasofya Camisinin bahçesi yürüyüş yollarıyla resmen betonlaştırıldı.

Ayasofya Camisinin eski görsellerinde üstten bakıldığında yeşil olan görüntüsü, yeni çekilen kuş bakışı görsellerde betonlaşmış bir hal alırken bu da eleştirilerin peşi sıra gelmesine neden oldu.

Özellikle Ayasofya’nın etrafını ve duvarlarını boydan boya dolaşan ve genişçe yapılan yürüş yolları bahçede ki yeşil görüntüyü ortadan kaldırırken restorasyonun bu şekilde tamamlanması durumunda bölgenin eski görüntüsü mumla aranacak gibi duruyor.

Ayasofya’da ki restorasyonun hala devam ettiği nasıl bir yol izleneceği ise merak konusu.

Hatırlanacağı üzere 6 Mart 2020’de Ayasofya ile ilgili Restorasyonun İptal edildiği yönünde haberler yapılmıştı.

Haberlerde, “Samsun Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi, Müze'nin cami işlevi ile kullanılması için koruma ilkelerine aykırı olarak Koruma Kurulu’nun onayladığı restorasyon projelerinin iptaline hükmetti” ifadelerine yer verilmişti.

Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğü yaptığı açıklamada ise proje değişikliğine gidildiğini ancak çalışmaların devam ettiğini bildirmişti.

YENİ FOTOĞRAFTA, AYASOFYA'NIN ETRAFINI ÇERÇEVELEYEN GENİŞ YÜRÜYÜŞ YOLLARI AÇIKÇA GÖRÜLÜYOR. BU DA CAMİNİN BAHÇESİNİN ESKİ YEŞİL GÖRÜNTÜSÜNÜ ORTADAN KALDIRDI.