Restorasyon çalışmaları sırasında ziyarete açık olan Ayasofya Camiinin bahçesine giren vatandaşlar tam bir savaş alanını andıran görüntülerle karşılaştı. Her yerde inşaat malzemelerinin durduğu Ayasofya Camiinde, turizm sezonunda bu çalışmaların yapılması eleştirildi. 

Ayasofya Müzesinin hemen girişinde “Şantiye Sahası” uyarısını içeren bir lava dururken, burada inşaat sahalarında yapılan uyarılar “Baretini giy”, “Koruycu ayakkabını giy”, “Fosforlu yemeğini giy” dikkat çekti. Ardından ziyaretçilerin gideceği güzergahı gösteren bir uyarı levhası da girişte bulunurken Camiyi görmek isteyenler buradan bahçeye giriş yapıyor. 

Ancak ziyaretçilerin bir kısmı restorasyon yapılan alana koruyucu tedbirler almadan girdiği kaydedilirken yaşanabilecek olası bir kazanın da çalışmalara gölge düşürebileceği kaydedildi. 

Turizm sezonunda hem Sümel Manastırı, hem de Ayasofya Camiinin restorasyonda olması ise Trabzon açısından nasıl bir sonuç doğuracağı merak konusu. Hatırlanacağı üzere bu sezon Sümela Manastırının belli bölümünün ziyaretçilere açılması bekleniyor… 

 Trabzon'daki Ayasofya, Trabzon İmparatorluğu'nu kuran Komnenos ailesinden Kral I. Manuel tarafından 1250-1260 arasında yaptırıldı.