Avukatlık mesleği ve savunma kurumunun gelişmesi , baroların etkin çalışması ile mümkündür diyen Öngöz, şöyle devam etti.

Avukatlık, yarının kurucu unsurlarından savunma makamının tecelligahıdır. Dolayısıyla bu mesleğin gelişmesi ve toplumda hak ettiği yere gelmesi ,Baroların etkin çalışması ile mümkündür.Bu bakımdan avukatların hak arama ve yargı süreçlerinde karşılaştığı sorunların doğru tespit edilmesi ve çözümü sürekli dinamik olmayı kendini yenilemeyi ve çalışmayı gerektirmektedir.Bütün mensuplarının katılımı ile yapılacak olan bu çalışmalarda, Baro yönetimlerinin lokomotif görevini üstlenmek zorunluluğu vardır. Çünkü bu görev yorgunluğu ve heyecan kaybını asla kabul etmez. Sadece rutin işleri görmekle avukatlık mesleğinin onurunu korumak mümkün değildir. Maalesef son dönemlerde meslek sorunlarının çözümü noktasında duraksamaya girildiği yaygın bir kanaattir. Meslek sorunlarının hızlı bir şekilde çözülmesinin yanı sıra,baronun içe kapanmış görüntüsünden kurtulması, problemler karşısında ufuk açıcı ve net tavır belirlenmesi gerekmektedir.Trabzon barosunu bu hususlarda sivil toplum örgütlerine de öncülük etmek gibi bir misyonu vardır. Bu görevden kaçmanın tarih sahnesinde sorumluluk doğuracağı muhakkaktır.

Trabzon barosu, Baromuza mensup olan herkesin kendini bulabildiği ve düşüncelerini özgürce ifade edebildiği bir yer olmalıdır. Şeffaf bir ortamda kolektif çalışmayı benimseyen yeni bir yönetim anlayışıyla bunları başarmak mümkündür. Bu manada yardımcı rollerle zaman kaybetmek yerine, edindiğimiz tecrübeyi, kendimize özgü yönetim anlayışıyla hayata geçirmek için Baro Başkanlığına aday oldum dedi.

Barolar tek başına, başkanın inisiyatifi ile yönetilen örgütler değildir.

Baro yönetiminde anlayış değişikliğine gidilecektir. Bireysel değil, kolektif düşünce şuuruyla hareket edilecek; bütün ortak sorunlar demokratik bir ortamda tartışılarak, anlayış birlikteliğiyle çözüme kavuşturulacaktır. Başta Baro Meclisi, Avukat Hakları Merkezi ve kurulması düşünülen Genç Avukatlar Merkezi olmak üzere, tüm kurul ve komisyonların aktif çalışması ile sorunların üstesinden gelineceğimize inanıyorum dedi.

Orhan Öngöz projeleri arasında öncelik verdiği Staj Eğitim Merkezi ve Ek Hizmet Binası için çalışmalarını sürdürüyor.

Staj Eğitim Merkezi ve Ek Hizmet Binası için Kaşüstü Belediye Başkanı Mustafa ÇAM ile görüşen Öngöz, Belediye Başkanından destek sözü aldı.Ziyaret esnasında konuşan Belediye Başkanı Mustafa ÇAM şunları söyledi. Kaşüstünde Baroya ait bir binasının yapılacak olması beni heyecanlandırmaktadır. Bana yer temini hususunda bu güne kadar gelinmiş olsaydı bu mesele şimdiye kadar çözülmüş, bina da bitmiş olurdu. Baro binası için, uygun yerlerin tespiti ve yer temininde elimden gelen yardımı yapacağım. Yine önümüzdeki yıl belediyemiz kapanacağından belediye hizmet binamız da baro binası için en uygun yerlerden birisidir. Belediye kapandıktan sonra bununla ilgili çalışma yapılabilir. Ayrıca belediyemizin yanında bulunan adliyeye cephe konumdaki arsa da bu iş için son derece uygun bir yerdir. Bu iş için gerekirse elimi taşın altına koyacağım. Özel mülk yahut hazine arazisi her ne olursa bu iş için gerekli katkıyı sağlayacağım. Dedi, duyarlılığından dolayı Öngöz’e teşekkür etti. Mevcut başkan Mehmet Şentürk'ün yönetiminde genel sekreter olarak görev yapan Avukat Öngöz, Seçim sürecinin huzur ve kardeşlik ortamı içerisinde geçmesini temenni ederek, genel kuruldan Trabzon Barosu'nu daha ileriye taşıyacak güçlü bir yönetim çıkmasını diledi. Trabzon Barosu'nun 6 Ekim 2012 tarihinde yapılacak genel kurulunda, mevcut başkan Mehmet Şentürk ve Orhan Öngöz başkanlık için yarışacak.