Trabzon Borusunda bugün başkanlık seçim heyecanı yaşanıyor. Tek listeyle, gidilen seçimlerde genç avukat Orhan Öngöz Baro tek aday. 
Avukatlığa hak ettiği değeri kazandırmak için çalışacaklarını ifade eden Öngöz,  "
Savunma makamının yargının kurucu unsuru olduğu noktasında, hala bunu uygulayıcılarda soru işaretleri var ya da bunu kabullenmiyorlar. Kanunlarda her şey güllük gülistanlık olsa bile her şey normal yaşam içerisinde öyle olmayabiliyor. Onun dışında meslek alanlarımıza yönelik olarak ciddi saldırılar var. Avukatlara has işler zaman zaman torba yasalarla bazı meslek gruplarına verilebiliyor. Onun dışında CMK ve adli yardımla ilgili sıkıntılarımız var. Avukat sayısı çok ciddi miktarda arttı. Bunun artmasında sakınca yok. Ama sınavsız mesleğe girişten dolayı muzdaribiz. Mesleğe geçiş noktasında arkadaşlarımız birtakım zorluklar çekiyor. mesleğimizi yeterince tanıtamamaktan dolayı bir takım sıkıntılarımız var. Bence avukatlık mesleğine hak ettiği değer verilmiyor. Bütün bunları düzeltmek için elimizden geleni yapacağız.” ifadelerini kullanarak açıklamasını bitirdi.

Baronun asli faaliyetlerini en güzel şekilde devam ettireceğiz diyen Öngöz, “Yani avukatlık mesleği dışında baronun topluma karşı olan sorumlulukları da var, bu sorumlulukları eksiksiz bir şekilde yerine getireceğiz.
  Meslek sorunlarıyla ilgili bazı eksik olduğunu düşündüğümüz konularda bazı çalışmalarımız olacak. Yine avukatlık kanunu gündemde, bununla ilgili çalışmalar yapacağız. Daha sosyal bir bora olacağız, hayatın içinde olacağız. Sanıyorum farkımız kısa bir süre sonra çıkar ortaya. Şu anda gündemde olan avukatlık yasası ile ilgili bizim baro olarak yapabileceğimiz şeyler kısıtlıdır. Tavsiye niteliğinde birtakım fikirlerimizi beyan edebiliriz, bu konuda lobi oluşturabiliriz. Trabzon Barosu’na bölgenin ağır abisi olarak bakılıyor. Haliyle sesimizin gür çıkacağı noktalarda sesimizi en gür şekilde çıkarabiliriz. Siyasilerden bu konularda destek isteme noktasında Ankara’ya ziyaretler yapabiliriz. Nihayetinde avukatlık yasası ile ilgili iş mecliste bitecek. Biz yerelde sorunlarımızla ilgili meseleleri görüşerek, hukuku sonuna kadar uygulayarak çözebiliriz. Biz baro olarak Türkiye Barolar Birliği ve diğer barolarla bu konudaki fikrimizi ortaya koyacağız. Bu konulardaki çalışmamızı ortaya koyup takipçisi olacağız. Eğer yasa bizimle ya da diğer kurumlarla görüşülmeden geçerse bunun uygulamada çok ciddi sorunlar ortaya çıkaracağı ortadadır. Avukatlık mesleği ki yargının kurucu unsurlarından savunma makamını ifade eder. Bize danışılmadan hazırlanan yasanın çok ciddi tahribatlar yaratacağı, hukuk devleti adına da Türkiye’yi eksiye götüreceği tartışmasızdır. Ben bu eleştirilerin görüş ve önerilerin dikkate alınacağını umut ediyorum.” şeklinde konuştu.