Trabzon turizminin önündeki engellerin kaldırılması için yapılan girişimlerden alınan sonuçlar memnuniyet yarattı. 

Geçtiğimiz hafta kurulması yönünde TBMM’ye teklifi gelen ve görüşülerek kabul edilen Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın sektör için yaratacağı olumsuzlukların özellikle Trabzon basınında geniş kapsamlı olarak dile getirilmesi bazı noktalarda olumlu sonuçları beraberinde getirdi. 

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs başta olmak üzere AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu’nun da yoğun çabalarıyla çıkacak yasanın turizm sektörüne maddi anlamda büyük yük getireceği dile getirilerek en azından iyileştirmeler yapılması istendi. 

BASINIMIZA VE SİYASİLERE TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Zorlu Grand Otel İşletme Müdürü aynı zamanda Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği (KATİD) Başkan Yardımcısı Ali Şahin, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın kabul edildiğini belirtirken, “Ajansın kurulması özellikle turizm sektörü paydaşlarına önemli bir yük yüklüyordu. Bunun farkında olarak bizler de geçtiğimiz hafta yaptığımız girişimler ve görüşmeler sonrası bazı konularda iyileştirme yapılmasını istedik. Bu konuda da en önemli sorun Ajansın giderlerini karşılamak için turizm paydaşlarından alacağı katkı payı oranıydı. Çünkü bizlerden alınacak olan katkı payı zaten kendi kendine dönmeye çalışan bu sektöre büyük bir yük getirecekti. Bizlerin ve Trabzon basınımızın birlikte hareket etmesi sonrası turizm sektörünün gelirinden alınması düşünülen yüzde 1’lik katkı payı binde 7.5’a düşürülmüştür. Bu da bizler için çok önemli bir gelişmedir. Diğer yandan Karadeniz Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi temsiliyet anlamında daha önce birlikteydi. Şimdi yeni Ajans bünyesinde her bölge ayrı ayrı temsil edilecek. Bu da çok önemli bir ayrıntı” ifadelerini kullandı.

KAÇAKLARA ARTIK GEÇİT YOK!

Diğer yandan geçtiğimiz hafta Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu başkanlığında, turizm paydaşlarıyla gerçekleştirilen Trabzon Turizminin Değerlendirilme toplantısı sonrası yaşanan gelişmelerin de de turizm sektöründe memnuniyetle karşılandığını söyleyen Şahin, Trabzon turizmine balta vuran kaçak turizmin önüne geçilmesi konusunda görüşlerini dile getirdiklerini söyledi. Şahin, “Özellikle merdiven altı diye tabir edilen işletmeler devletin sırtından milyonlarca lira kazanmakta ve bir kuruş vergi dahi vermemekte. Bu konu Trabzon turizminin adeta kanayan yarası. Biz de bu sorunu öncelikli olarak toplantıda dile getirdik ve toplantıda da bunlarla mücadele konusunda karar alındı. “Önceliğimiz kaçak evler, kaçak apartlar, pansiyonlar, vergisiz, ruhsatsız araçlarla turizm hizmeti adı altında çalışanlar konusundaki sorunun çözümü. Yani ağırlık kaçakla mücadeleydi. Devletimizin bu kadar sorunu varken hala devletten vergi kaçıran, yükümlülüğünü yerine getirmemek için farklı yollara başvuranların şehrimizdeki durumu ortaya konuldu. Özellikle sayın Valimiz İsmail Ustaoğlu ile turizm paydaşlarının bu konuyla mücadele için ortaya koydukları kararlılık ise bizleri büyük ölçüde umutlandırdı. Artık bu anlamda herkes elini taşın altına koydu. Yani bir anlamda Trabzon’da kaçak turizm için kayyum atanmıştır. Bizler de bu sorunun çözüleceğine inanıyoruz ” dedi.
Şahin Trabzon’da turist sayısında artışın sürdüğünün altını da çizerek, “Şehrimize gelen uçuş sayısında artış olmasına karşın otellerdeki gecelemelerin azalma olduğunu bunun da gerekçelerini de toplantıda dile getirdik. Bu konunun üzerine kararlılıkla gidileceği yönünde karar alındı. Bu anlamda da emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyoruz” dedi.

HÜSEYİN ÖRS’ÜN BÜYÜK ÇABASI

Geçtiğimiz haftanın en çok konuşulan konularından birisi olan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun Teklifi’nin TBMM’de görüşülmesi sırasında İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs’ün yaptığı konuşma sırasında Trabzon basınında konuyla ilgili çıkan haberleri de göstermesi büyük yankı uyandırdı. Örs, Meclis’teki konuşmasında kurulacak olan ajansın sektöre yük getireceğini ifade ederek, "Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun Teklifi bu hâliyle, bırakın sektörün desteklenmesini, turizme ve paydaşlarına daha fazla yük getirir durumdadır. İlgili teklif bu hâliyle sektörü desteklemek için değil de sektörün sırtından geçinmek için mi getirilmiştir? sorusunu akla getirmektedir. Bu teklif sektörün sırtından geçinmektir" ifadelerine yer vermişti.