Trabzon Belediyesi ile TOKİ'nin ortaklaşa gerçekleştirdikleri Ayasofya Kentsel Dönüşüm Projesi’nde rekreasyon düzenlemesinin yapımı ihaleye çıktı. Ayasofya’nın tarihi kimliğini ortaya çıkarmak amacıyla başlatılan kentsel dönüşüm projesi çevre düzenlemesi yapım ihalesi 21 Mart Perşembe günü saat 14.00’de gerçekleştirilecek.

Ayasofya Müzesi çevresini çarpık yapılaşmadan kurtarmak amacıyla 44 binanın kamulaştırılarak yıkıldığı ve hak sahiplerine yaklaşık 40 milyon TL’nin ödendiği Ayasofya Kentsel Dönüşüm Projesinde rekreasyon yapım ihalesine çıkıldığının müjdesini veren Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, ‘Söz verdiğimiz gibi’ sloganıyla Trabzon’a hizmet etmeyi sürdürdüklerini kaydetti.



Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzon’u ‘marka kent’ haline getirecek ve Dünya’da yaşanılabilir kentler düzeyinde üst sıralara taşıyacak adımlarından bir tanesi olan Ayasofya Kentsel Dönüşüm Projesi’nde rekreasyon yapımının 2014 yılının Mart ayına kadar tamamlanacağını kaydetti. Gümrükçüoğlu TOKi ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri Ayasofya Kentsel Dönüşümünde 44 binayı yıkarak hak sahiplerine 40 milyon TL ödeme yaptıklarını belirterek, “ 21 Mart Perşembe günü yapılacak ihalenin ardından eğer herhangi bir engel olmayacak olursa, herhangi bir teknik öteleme olmayacak olursa ihalenin yapımının ardından rekreasyon düzenlemesi 1 yıl içerisinde tamamlanarak hizmete sunulacak. Ayasofya’nın çevresini çarpık yapılaşmadan kurtarmak için başlattığımız dönüşüm ve rekreasyon düzenlemesi 2014 yılı Mart ayına kadar tamamlanarak Türk ve Dünya turizminin hizmetine sunulmuş olacak” ifadelerini kullandı.



Kentin balkonu diye tabir edilen Ayasofya’da, Trabzon'un yöresel el sanatları ürünlerinin satışı ve tanıtımının yapılacağı alanların da oluşturacağını kaydeden Gümrükçüoğlu, "Tarihin, kültürün ve sanatın kenti olan Trabzon'un, Ayasofya bölgesindeki bu güzel birlikteliğin, şehrimizi ileriye taşıyacak, dünya kenti yapacak adımların en önemlilerinden biri olduğunu ve bunun gerçekleşmesi ile de mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum" görüşlerine yer verdi.



Başkan Gümrükçüoğlu Ayasofya’nın tarihi kimliğini tekrar ortaya çıkarmak için yapılan kentsel dönüşüm projesine verdikleri desteklerden dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a ve TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel’e teşekkür etti.