61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’un Beşikdüzü İlçesinde hakkında dava açılan; Fatih Mahallesi sınırları içindeki Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı Projesi yeniden Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisine geldi. 
Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiği her iki projede İmar Planı Değişiklikleri, AK Parti ve CHP’li Beşikdüzü Belediyesi Meclis Üyelerinin ret oyuna karşın,  mecliste oy çokluğu ile kabul edildi. 
Oylama öncesinde ise plan değişiklikleri ile ilgili Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde sert tartışmalar yaşandı. 

PARKLARIN SATAN BİR KARARIN... 
Beşikdüzü İlçesinin Merkezini ilgilendiren Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi ile ilgili ilk olarak söz alan Ortahisar Belediye Meclisi CHP’li üyesi Cahit Erdem, “
Ben 2 yıl önce burada hukuki yönden sıkıntı olduğunu, mahkeme kararıyla yeniden gündeme geleceğini söylemiştim. Şuanda küçük bazı değişiklikler yapılarak tekrar gündeme geldi. 
Bunlar bilirkişi raporlarında belirtilen veya yürütmenin durdurulmasında belirtilen hususları ortadan kaldırmamış. Yani Yeşil alanı az büyütmekle sosyal donatı alanlarını azcık büyütmekle sorunlar ortadan kalkmıyor.
Bu yoğunluk, tam kentin merkezindeki bu yoğunluğu azaltmak lazımdı.. İptal gerekçesiyle yine gelecek” dedi. 
Maddeye neden ‘Hayır’ oyu vereceğini de açıklayan Erdem, “Ben o zaman konuşmamda çok iyi hatırlıyorum. 2 tane park var orada. Bu parkların İmar Planında inşaat yapılmasının son derece yanlış olduğunu söylemiştim. Ben parkların satılan bir kararın, parklara inşaat yapılan bir kararın altında imzamın olmasını istemiyorum. Onun için ret vereceğim” diye konuştu. 

VİCDANİ VE HUKUKİ GEREKÇELERLE... 
Beşikdüzü Belediye Meclisi AK Partili üyesi Turgay Güdü’de maddeye ret oyu vereceğini açıklarken “2016’da gündeme geldiğinde bu mecliste 2 şeyden dolayı ‘Hayır” oyu vereceğimi söylemiştim. Bunların bir tanesi hukuki gerekçeyle. Bazı hataların bize gelen, halk tarafından gelen itirazların ki 781 itiraz vardı. Hem hukuki hem de vicdanı gerekçelerle ‘Hayır’ oyu vereceğimi söylemiştim. Bu politik mesele de yapılmıştı. 
Orada da söyledim, “Sadece beni bağlıyor konuşmalarım. Bu konuşmada beni bağlıyor” Bu 781 itirazdan sonra da bakınız şimdi ne oldu, yürütmeyi durduma kararı alındı. Şöyle bir sözüm vardı o zaman: “Başkanım biz hiç doğru iş yapmayacak mıyız? Nedir bu 781 itiraz gelmiş. Bunu niye kendi aramızda halletmedik” demiştim. 
Bunlara yine vicdani ve hukuki gerekçelerle ‘Hayır’ vereceğim. 
Vicdanlarımızı gelin karartmayalım. Halkın isteklerine veya mahkemenin, yargının verdiği bu karara nasıl uyacaksak, nasıl düzelteceksek öyle karar verelim. Yoksa yapmayalım demiyorum. Ben meclisin şuan ki üyelerinin vicdanına bırakıyorum. Yargı vermiş kararını, burada ki arkadaşlarımda bilmiyorum nasıl yapacağız, nasıl halledeceğiz ki bunu bertaraf edeceğiz. 
Mahkemeden her yaptığımız şey yine dönecekse niye burada karar alalım. Sizlere bırakıyorum, görüşlerinize bırakıyorum” değerlendirmesinde bulundu. 

İLK PLANLARI BEŞİKDÜZÜ YAPTI
Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu, ise eleştirilere yanıt verdi. Bıçakçıoğlu, “Büyükşehir yasasından sonra Büyükşehir Belediyemizin yapmış olduğu en hayırlı işlerden birisi, ilin tamamını planlı hale getirmekti. Düşüncesi, vizyonu ve haklıydı.. Bütün ilçeleri Of”tan Beşikdüzü’ne kadar.. 
Ne yazık ki ben Beşikdüzü Belediye Başkanı olarak bu planların bir an önce bitmesi için can hıraş şekilde mücadele ettim. Gerek Ankara’da ki plancılarla, gerek burada ki İmar Dairesi Başkanıyla kora kor, “Bir an önce Beşikdüzü’nü bitirelim, Bir an önce Beşikdüzü’nü bitirelim. Ben Çarpık Yapılaşma istemiyorum. Ben yeni plana göre Beşikdüzü’nün yapılanmasını istiyorum” diye gayret sarf ettik. 
Bunun neticesinde Beşikdüzü’nün 5 binlik planları ilk defa bu meclisten geçti. 
Bu ilk planlara itiraz çok oldu. Daha önce kapanan beldelerin planlarına müdahale etmedik” dedi. 

BEŞİKDÜZÜ MERKEZDE 45 DAVA AÇILDI
Beşikdüzü Merkezinde planlarla ilgili 45 dava açıldığını ifade eden Bıçakçıoğlu, “Beşikdüzü Merkezinin planlarının 45 tane dava açıldı. Bu 45 davanın neticesinde bugünlerde mahkeme patır patır yürütmeyi durdurma veriyor. Bu yürütmeyi durdurmaları Bilirkişi Raporlarına göre veriyor.10 tane bilirkişi 10 ayrı farklı görüş verir. 180 derece bir birine zıt. Bu Türkiye’de ki belediyelerin kaderidir. Ben görüşüyorum, bilirkişilerle. Yanlış dediklerini düzeltiyoruz. Plancıları bir daha çalıştırıyoruz. Mahkemeler Bilirkişi Raporlarına göre karar veriyor. Mahkeme Başkanının ve üyelerinin bu planlar üzerinde her hangi bir dahli yok, kararda dahli yok. Sadece Bilirkişi Raporunu karara dönüştürüyor. Çok cüzidir. Bilirkişi bu olumsuz deyipte, mahkeme senin olumsuz dediğini olumlu görüyorum ve olumlu karar veriyorum dedi... 
Turgay bey kardeşimin karıştırdığı 45 tane davadır. 781 kişi içinde 45 kişi dava etmiştir. Onun şuanda görüşülen konuyla ilgisi yoktur. O davalarda devam edeni ve yürütmeyi durdurma verileni var. Biz bunlara yasal süresi içinde itira edeceğiz” dedi. 

BEŞİKDÜZÜ’NÜN DEMOGRAFİK VE İDEOLOJİK YAPISI
Bıçakçıoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu konu Beşikdüzü Belediyesi tarafından alınan kararla, Çarşı Merkezinde 11 hektarlık alanı TOKİ ve Büyükşehir ile anlaşarak Kentsel Dönüşüm alanı ilan ettik. Burada yapılaşmayı durdurduk. Dedik ki, “Burada yeni planlamaya göre TOKİ ile yaptığımız protokol gereği yapılaşma yapacağız” 
Ama her ne hikmetse Beşikdüzü’nün demografik ve ideolojik yapısı sürekli bu işleri kaşıdı. Vatandaşı tahrik etti. Bizi sevende sevmeyende, bilende bilmeyende bu işlerde taraf oldu. Şuanda mevcut alanda yapılaşmaya 14 dönüm yapılaşmaya açılmış alandı. Bunun tamamını yok ettik. 14 dönümü, 6 dönüme indirdik. 
Şuanda bu alanda 285 adet konut var. Eğer boş arsalar bu alanda dolarsa burada 443 tane konut yapılması gerekiyor. Şuanda bu alana 142 tane konut yapılıyor. 
443 konutu 142 konuta indiriyoruz. 

BİLİRKİŞİNİN GÖZÜNDEN KAÇMIŞ
Bizim Bilirkişi Raporunda, kentsel dönüşüm planında yürütmesinin durdurulmasında ki gerekçeleri aldık kabul ettik. Bir kısmı gözden kaçmış. “Milli Eğitimin görüşü yok deniyor, ayrılmamış buna karşılık” deniyor. Bu alanı Milli Eğitimden satın aldık, tahsisini kaldırdık. Milli Eğitime bu alanın 2 katı 200 metre yukarda bir alan verdik. Dosyada bulunmasına rağmen Bilirkişinin gözünden kaçmış. Artı ne diyor? “Ticareti konutların altına koymuşsunuz, ticaret alanına gerek yok sosyal donatı olarak arttırılabilir” onu da arttırdık. Bu alanda açılan dava sayısı 6’dır. Beşikdüzü’nün geneline açılan açılan dava sayısı 45’dir. 
Bu alanda TOKİ inşaatı ve sahildeki turistik otel inşaatının temeli atılıp başlanmış ve devam etmektedir. Bizler yatırımcıların önünü açmak zorundayız. Meclis üyesi olabilir. Mahkeme 10 kere bozar, bu meclis gerekirse 10 kere gerekirse yapar. Bilirkişi 10 kere hatalı karar verir, hatamızı bulur, amenna deriz hatamızdan dönmeyi fazilet biliriz ve düzeltiriz. Biz bunun için varız. 
Mahkemenin verdiği kararda yaptığımız kusur neyse, gözümüzden kaçan neyse bunu tespit edip bulup yoluna devam edeceğiz. Yoksa biz mahkeme böyle verdi, biz duralım, benim vicdanım kanıyor, cüzdanım sıkıştı öyle bir şey yok. 
Yapılması gereken Beşikdüzü için budur. Güzel bir yerleşimdir, şehirleşmedir. Bunu sağlamaya çalışıyoruz. Mahkeme daha önce de Beşikdüzü ile ilgili karar verdi, hatamızı gördük düzelttik” 

BİNAM GASP EDİLMİŞ OLUYOR
Beşikdüzü Belediyesi AK Partili Belediye Meclis Üyesi Cengiz Demir ise, “Yeni planda alan doğuya doğru genişletildi. Benim de bu alanda bir binam var. Bu bina burada görüldüğü şekilde gasp edilmiş oluyor. Biz yanlışı yanlışla düzeltmeye çalışıyoruz. O nedenle ben bu planı reddeceğim” dedi. 
Madde Beşikdüzü Belediyesi AK Partili Belediye Meclis Üyelerinin yanı sıra CHP’li bazı ve İYİ Partili Üyelerin ret oyuna karşı kabul edildi. Bazı üyeler ise oylama esnasında çekimser oy kullandı.