61 SAAT HABER SERVİSİ-Berkay Güntekin-Trabzon’da son günlerde can kaybı, yaralanma ve maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarının artması üzerine, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Atakan Aksoy’dan öneri geldi.

Aksoy, Trabzon’da Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Çamoba Mevkiinde 103 dönümlük arazide  yapılan ve tanıtım günleri devam eden Trabzon Botanik’te yapılacak olan “Çocuk Trafik Eğitim Pisti”nin kazalar konusunda erken yaşta verilecek eğitimle azaltabileceğini söyledi.

61saat’e açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Atakan Aksoy "Trafik kazaları ülkemizde çok önemli maddi ve manevi kazalara kayıplara nedne olan bir konu. İzmir’in Çeşme ilçesinde örneği görülmüş olan bir çocuk trafik eğitim pisti uygulaması çok yararlı oluyor. Burada tüm ışıklı ve ışıksız trafik işaretleriyle birlikte, çocuklar trafik güvenliği bakımından çok erken yaşlarda yetişiririp farkındalık kazandırılıyorlar. Erken yaşlarda bu şekil eğitimin verilmiş olması davranışların geliştirilmesine neden oluyor.” dedi.

ÇOK YARARLI OLACAK!

Trabzon’daki trafik kazalarından bahseden Aksoy "Mesela trafik kazaların çeşitli şekillerde karşılaştığını görüyoruz. Trabzon’u düşünürsek, yaya geçitlerinde karşı geçişlerde, sinyalize kavşakların geçişlerinde, duran araçların arkasından önünde geçişlerde, yolların karşı karşıya geçerken en kısa mesafeden eğik yönlü geçişelrde kazalara neden oluyor, dolmuşlardan inişlerde binişlerdeki zamanlama konularında, araçların duraklara yaklaşmalarında bir çok akza meydana gelebiliyor, yağışlı havalarda kazalar meydana gelmekte, bir çok konuda trafik kazaları meydana geliyor. Bu trafik kazalarınında önlenmesi konusunda çocuklara verilecek olan bilimsel tekniksel eğitimin çocuklar için çok faydalı olacağını dile getirmek gerekir. Bu kaza nedenleride işin içine katılarak bu çocuk trafik eğitim pistinde bu çalışmaların çok erken yaşlarda ilk okul yaşlarında başlaması çok yararlı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

HEM YEŞİL, HEM TEMİZ HAVA!

Trabzon’da bu proje için en uygun yerin Botanik Park olduğunu belirten Aksoy "Çeşme’de örneğini gördüğümüz bu alanın bu görsellik bu örnek Trabzon’a taşınabilir. Bu Trabzon’da şuanda  inşaatı bitmiş olan Botanik Park çok önemli bir peyzaj alanı oluşturuldu Trabzon’un merkezinde, hem çocukların temiz hava alabilecekleri, hem yeşilin tadını çıkarabilecekleri bu bölgede Trabzon için böyle bir çocuk trafik pisti, yaklaşık 1000 metrekare, 1500 metrekare alanda tesis edilebilecek bu çocuk trafik eğitim pisti hem Botanik Parkı bir yanda da hayatta karşılanacak trafik kazalarının azaltılması can güvenliğinin son derece yükseltilmesi konusunda bu çocuk trafik eğitim merkezi tarafımdan son derece önemli görülüyor. Bu proje için Botanik Parkı işaret edebiliriz.” diye konuştu.