61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon, yeni bir sanayi sitesine daha kavuşuyor.  Bu kez yapılacak Sanayi Sitesi, Trabzon’un Yomra İlçesinde olacak. Yomra Belediyesi ve  Varlıbaş Holding tarafından yapılacak Sanayi Sitesinin tanıtım toplantısı bugün Novotel’de yapıldı. 
Tanıtım toplantısına Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, Devlet Eski Bakanı Eyüp Aşık ile çok sayıda bürokrat ve iş adamı katıldı. 
Tanıtım toplantısı öncesinde salona girişte iş adamları projeyle ilgili yetkililerden bilgi aldı. Projenin maketisinin sergilendiği tanıtım toplatısında iş adamları projeyi çok beğendiklerini kaydederken ilginin bir hayli fazla olması da bunun bir göstergesi olarak ifade ediliyor. 
Tanıtım toplantısı öncesinde projenin mimarı Varlıbaş ve Sağıroğlu katılanları kapıda tek tek karşıladı

VARLIBAŞ: TRABZON İÇİN EKMEK KAPISI OLACAK

Kısa bir videoyla başlayan toplantıda projenin tanıtımını Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Mmetin Genç ve Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu yaptı. Vırlabış, “Hiç bir zaman doğduğumuz topraklarda ilişkimizi koparmadan, memleketimizi unutmada ne yapabileceğimizi düşünerek, bir şeyler yapmaya çalıştık. Şimdi kısmet oldu, nasip oldu sayın Başkanımız İbrahim Sağıroğlu’nun 10 sene önce büyük gayretle sahip olduğumuz bu arsada Trabzon’umuza değer katacak, ekmek kapısı olacak, istihdam sağlayacak, bereket getirecek, huzur getirecek ve konsepti ile çok tenkit edilen yüksek yapılar yerine yatay yapılar oluşturan tarzıyla büyük takdir alacak. Biz her zaman yaptığımız işi en iyi şekilde yapmanın gayreti içinde olduk. Trabzon’da arsa yönünden çok sıkıntılar yaşanıyor. Çok biliyorum. Yıllardır emek vererek birleştirerek aldığımız bir arsa. Lokasyonu ile topografik yapısıyla bu iş için en uygun yer. Buradan mülk sahibi olacak insanlar büyük fırsatla karşı karşıya. Bu Trabzon için büyük nimet. Bundan sonrası arsa kıtlığından dolayı olabilcek gibi görünmüyor.” dedi.

SAĞIROĞLU: 330 İŞ YERİ VE 2019’DA ANAHTAR TESLİM

Başkan Sağıroğlu ise, “Bugün Yomramız için önemli bir gün. Biz marka ilçe olma yolunda emin adımlarla devam ediyoruz. Bunu turizm, eğitim sektörü ile ilçe olarak devletimizden alınacak bütün yatırımları aldık. Ama bir şeyi alamadık. Sanayi Sitesi eksikliğimiz vardı. Yaklaşık 10 – 12 yıl önce Trabzon’a başka bir yatırıma giderken tesadüfen sabahleyin basından öğrenmem münasebetiyle telefonla kendisini aradım. yomra’a davet ettim. Allah’ta nasip etti. O zaman Yomramız küçüktü. O arsayı kendisine mülk edindirdik. Bugünlere geldiğimizde kendisiyle yaptığımız görüşmede Sanayi Sitesi üzerine metabakat yaptık. İlçemizin bu manada ciddi eksikliği vardı. 330 civarında iş yeri, işin içinde her türlü sosyal donatısı var. Konaklamasından, sosyal tesisine kadar... Yani diğer sanayi konseptlerinden farklı modern bir konsept Yomra’mıza kazandırıyoruz. 2019 yılının sonuna kadar proje anahtar teslim olarak bitirilecek. Bu yatırım ilçemiz ve bölgemize ishtihdam yönünden katkı sağlayacak. Trabzon’dan da buraya esnaf ve sanatkarlarımız sıcak bakıyor. Ben faydalı yatırım olacağı inancındayım. Onun için buna heyecan duymaktayım. Biz belediye başkanı arkadaşlarımıza, Yomra Belediyesi olarak esnaf ve sanatkarlarımızın emrindeyiz” diye konuştu.

GENÇ: İSTİYORKİ BU ŞEHRE BİR ŞEY KAZANDIRAYIM
Başkan Ahmet Metin Genç, “Bu Trabzon adına çok önemli bir yatırımdır. Trabzon olarak ele almamız lazım. Bu şehirde doğmuş, bu şehrin heyecanını yaşamakla birlikte zorunlu olarak dışarıya gitmiş bir çok değerimiz var. Şuanda en önemlilerinden bir tanesi de Süleyman bey... Neden dışarı gitmiş? Şehrimizde yatırım maliyetleri yüksek. Doğal olarak bu şehre bu nedenle yatırım yapan yatırımcının tercih sebebi olmuyor. Tabi olarak batıya gidiyor. Uygun araziler, uygun fiyatlar, diğer şartlar.. Nakliye gibi ulaşım gibi bir çok parametre var. Zaten arazi darlığı şehrimizin dezavantajı olduğundan doğal olarak yatırımcı batı vilayetlerine gidiyor. O nedenle bu yatırım şehrimiz adına çok önemli. Bu şehirde belediye başkanlığı yapan bir kişi olarak ekonomisini de düşünmemiz gereken başkanlar olarak, istihdamı da düşünmemiz lazım. Şehrimizin ekonomisine çok çok ciddi manada katkı sağlayacak yatırım olarak görüyorum. 
Büyük Sanayi Sitemizden sanayi esnafımız var. 471 adet esnafımız var. Münferiden her birini ziyaret ettiğimde onların çok zor şartlarda çalıştığını tespit ettim. Bu projeyi gördüğümde onlar adına da mutluluk vericik. İşe artık profesyonel bakmak lazım. Şehrimiz bu yatırımları alarak, sanayi konusunda geri kalan Trabzon’un artık adımlar atması gerektiğini düşünüyorum. 


Bu yatırımın her bir önderlik hem de örneklik olacağını düşünüyorum. 
Bundan yaklaşık 10 yıl kadar önce tıpkı şuanda burada bulunan Eyüp Aşık bakanımız gibi bu şehre hizmet eden bakanlarımızdan Faruk Özak beyle İstanbul’da Trabzonlu iş adamlarını ziyarete gittik. 
Onlara şunu söyledik. Tabi olarak şartlar nedeniyle doğdunuzu yerde değil doyduğunuz yerde yaşamak durumundasınız. Sizden şöyle bir talebimiz var. Her ne kadar doyduğumuz yerde hayatınızı ikame ettiriyorsanız da doğdunuz şehre katkı yapın. O vesile ile bu şehre 40’ı aşkın okul kazandırdık. 
Varlıbaş ailesi de böyle güzel bir aile. Ülkemizin diğer kesimlerine yatırım yaparken, beni şahsen mutlu eden bu şehrin heyecanını hala taşımalarıdır. Hala o çocukluğunu ve geçirdiği yaşamını hiç bir zaman unutmayarak bu şehre yatırım yapıyor. Şu yatırımı belki yarı maliyetine batı şehirlerinde yapabilirdi. Ama istiyor ki bende şehrime bir şey kazandırayım” dedi.

ERDİNÇ VARLIBAŞ: FİYATLAR 100 BİN TL İLE 700 BİN TL ARASINDA...

Proje hakkında kapsamlı bilgiyi ise Varlıbaş Holding Genel Müdürü Erdinç Varlıbaş verdi... Erdinç Varlıbaş, “Biz bu projeyi yapmaya karar verdiğimizde toplantı odasında ilk konuştuğumuz şey bu görüntü değildi... Dedikki, Türkiye’de sanayi siteleri var. Gezdikte onları. Gidip gördüğümüzde insanın içine açan, insanı oraya çeken yerler değil. Halbuki insan ekmeğini ve parasını orada kazanıyor. Yoruluyorsunuz. O yorgunlukla evinize dönüyorsunuz.. Toplantıda ilk dedik ki biz burayı nasıl güzelleştiririz. Toplantıda ilk konuştuğmuuz sosyal donatılarıydı. Burayı öyle bir tasarlayalım ki eczanesinden, kuaförüne, günlük ihtiyaçlarını burada temin edebilsinler...

Trabzon’da çok alışverişinde bulunduk. Bu sanayi sitesinde hangi iş kolları faaliyet gösterecek dediğimizde çok kısıtlamaya gitmedik. Bazı meslek gruplarından gruplama ihtiyacı geldi.

Çok ciddi bir yatırım aracı. Biz gayri menkulde öncelikle yere bakarız lokasyona. Diğer rakipleri ile kısaylandığında yapılan yatırımın maddi değerini yükseltme imkanı veriyorsa o projeyi hayata geçirmeye çalışırız.

Bu arsa şehir merkezine yakın, limana yakın, hem düz bir arsa olması... Düz bir arsanın ötesinde ön tarafında nehir geçiyor arka tarafı orman.. O açıdan ön plana çıkartıyor projeyi.

330’a yakın bağımsız bölümde 3 kategori var. Projemizde ki sanayi tesisi üniteleri ve değişik büyüklüklerde ancak modüler birleştirmeye müsait tasarlandı.

Farklı bir alanda daha küçük yedek parçacıları, küçük boyutta dükkan ihtiyacı olan alan toplamak için küçük alışveriş merkezi tarsında 3 katlı yapı yaptık.

Bu kat büyüklükleri tasarlanırken Türkiye’de ve Trabzon’da ki esnaflarla konuştuk. Orada geri dönüşlere göre tasarladık.

Fiyatlamaya gelirken İstanbul’da çok çalıştık. Herkesin içine sinen, bu bölge insanının bütçesine uygun.. Yomra’da ki konut fiyatlarının birim fiyatlarına baktık. Yapılan konutların birim fiyatlarının yarısına geldi. Bu daha değerli bir yatırım işletme...

Bizim deklare edeceğimiz fiyatlar 100 bin TL ile 700 bin TL arasında büyüklüklerine göre değişiyor... Bu fiyatlar KDV dahil...

Projenin ulusal tanıtımın yapmmadık, amayapacağız. 3 gün için şu avantajları vermek istedik.

Ulusal yatırımına geçtiğimizde bu avnatajlar olmayacak.

Bu fiyatlar olmayacak. Bu 3 gün için belirlediğimiz fiyatlar olmayacak.

Yapmış olduğumuz yerleşim planlarında şerefiyelendirme yapmadık. Dedik ki 3 gün boyunca kim öncelikli olarak almak istiyorsa hepsinin fiyatları aynı. Ondan sonra fiyatları şerefilendirerek farklılaştıracağız. Ulusal lansmanı ile birlikte tanıtımını geçeceğiz.

Önümüzde ki hafta itibariyle ulusal ölçeğe geçeceğiz.

Biliyorum ki bir yatırım yapmak kolay değil ama burada büyük fırsat var o fırsatı sizlerin anlayacağını umuyoruz. “ ifadelerini kullandı.

VARLIBAŞ AVM YENİLENECEK

Erdinç Varlıbaş, Atapark’ta ki Varlıbaş AVM ile ilgili yeni gelişmeleri de paylaşarak, “Alışveriş merkezinin yenileme çalışmaları yapılıyor. 2-3 ay sonra tekrar bir araya geleceğiz. Orası şehir merkezinin güzel bir cazibe merkezi haline döneceğine inanıyorum. Var olan konumu ve bazı eksiklikleri vardı. Uluslararası firmayla ciddi şekilde çalışıyoruz. Bu şehirde yaptığımız yatırımlara devam edeceğiz” dedi.