61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Büyükşehir Belediyesinin en büyük iştiraki Trabzon İçme Suyu ve Kanalizasyon İdaresi’nin (TİSKİ) çıktığı işe alım ilanı sonuçlandı. TİSKİ, 27 ayrı iş pozisyonunda toplamda 223 yeni personel alırken isim listeleri geçtiğimiz günlerde online ortamda yayınlandı. 
Listelerin yayınlanmasının ardından ise çeşitli iddialar gündeme geldi. Bu iddiaları 61saat.com olarak Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’na sorduk. 
Toplamda 7 soru sorduğumuz Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu çarpıcı yanıtlar verdi. 

İŞTE O SORULAR VE CEVAPLARI: 

LİSTEDE OLMAYANLAR İŞE GİRDİ Mİ?
SORU:  “Mülakata çağrılan adaylar listesinde ismi yer almayanlar işe girdi deniyor bu mümkün mü
CEVAP:
Başvuru yapan kişiler arasında mülakata çağrılanlar listesinde olmayanlara 5 günlük itiraz hakkı tanınmıştı. İtiraz dilekçelerini veren ve itirazları kabul edilen aday listesi ayrıca Büyükşehir, TİSKİ ve TRABSU AŞ.’nin resmi internet siteleri ve sosyal medya hesaplarında 'İtirazları kabul gören aday listesi' şeklinde yayınlandı. 
Sanırım sitelerimizden yayınladığımız itiraz listesini görmeyenler buradan gelipte alınan kişileri listede olmayıp dışardan alındı gibi değerlendiriyor.

KURALAR NEDEN MERKEZ DEĞİL DE YOMRA’DA YAPILDI?
SORU: Noter huzurunda kura çekimi neden Trabzon Merkez değil, Yomra 2. Noteri tarafından yapıldı?
CEVAP:
Trabzon’daki ve faklı ilçelerdeki noterlerden hem fikir, hem de fiyat aldık. Tüm noterler arasında yapılan değerlendirme sonucunda hem noterlerin yoğunluğu, hem de fiyat uygunluğu açısından Yomra 2. Noteri Fatih Aliyazıcıoğlu'nda karar kıldık. Bu işlemi yaparken hem fiyat bakımından hemde uygunluk bakımından kamu menfaatini gözettik. 

KURALAR KAYDA ALINDI MI?
SORU: Noter Huzurunda yapılan kura çekimleri kayda alındı mı? 
CEVAP:
Evet. Zaten noter huzurunda kura çekimi sadece komisyonlar tarafından yeterli görülen beden işçileri için yapıldı. Diğer uzmanlık gerektiren 25 iş pozisyonu için tamamen işe hakimiyet, tecrübe ve belirlenen bu gibi kriterler esas alınarak komisyonlarca tercihler yapılmıştır. Beden işçilerinin asıl ve yedek listesinin kura çekimi hem video kamera ile kayıt altına alınmış hem de noter tarafından tutanak altına alınmıştır.

FARKLI BİRİMLERDE GÖREVE BAŞLAMALARI
SORU: Bazı kişiler beden işçisi mülakata çağrı listesinde olmasına rağmen başka birimlere göreve başlamışlar bunu nasıl açıklayacaksınız?
CEVAP:
Bu konudaki itirazlar yerinde gibi görünsede durum şu şekilde. Mesela su tesisatçısı alımı ile başvuran 46 kişiden sadece 2 kişi bizim istediğimiz tecbüre, bilgi ve beceriye sahipti. Yani Sıhhi tesisat ustalarından uygulama sınavını geçen yeterli sayıda aday bulunamadı. Biz de beden işçileri arasından sıhhi tesisat ustalarında aranan niteliklere haiz kişileri uygulama sınavına aldık başarılı olanları da ilan ettik. Etmeyip direkt alabilirdik şu anda da bu tür şeyler konuşulmazdı. Esasında varsa tek hata o da herşeyi şeffaf bir şekilde ilan etmek oldu. Ayrıca eksik kalan yani alım kontenjanını dolduramadığımız sıhhi tesisat pozisyonunda 31, kaynakçı pozisyonunda da 2 kişi için dün gece tekrar ilana çıktık. Yine liyakat ve ehliyet esasına göre olacak.

SİYASETÇİLERİN VERDİĞİ LİSTELER
SORU: Çok sayıda siyasetçi, bürokrat ve yöneticinin sizleri arayarak, "Bizim verdiğimiz isimler neden listede yok, neden işe alınmadı" gibi sitemlerde bulunmuş. Bu doğrumu?
CEVAP:
 Bu süreci en baştan tanımladık. Adil ve şeffaf olacağımızı, liyakatli, ehliyetli ve ihtiyacımız olan personeli seçeceğimizi net bir şekilde ifade ettik. O nedenle çok da büyük bir baskı yaşamadık, olana da göğüs gerdik. Trabzon’da ile alım süreçlerini bu dan sonra da bu şekilde sürdürmek niyetindeyiz.

HAKKANİYET VAR MI?
SORU: Eleman alımı işini yüzde 100 hakkaniyetle yaptığınıza inanıyor musunuz? 
CEVAP:
 Bu çok hassas bir konu, bizde insanız, insan beşer kuldur şaşar. Ama gerçekten ‘Ben haksız yere alınmadım, benim yerime bu alındı veya bu iş benim hakkımdı diyen var ise bizlere itirazlarını iletsinler, ben tekrardan değerlendirmeye alayım. İnanın bu işin sürecini Genel Müdürlüğümüz ile bizzat ben yönettim. Başımı yastığa koyduğumda bu konuda vicdanım rahat. Bilmediğim farketmediğim bir durum var ise dediğim gibi hatasız kul olmaz, ama telafi etmesini de biliriz. 

NEDEN NOTER HUZURUNDA
SORU: Neden Özel şirketlerinize alımı açık şeffaf bir şekilde herkesin gözü önünde noter huzurunda yaptınız? Önceden bu böyle yapılmıyor du? Bu zorunlu mu?
CEVAP:
 Biz göreve geldiğimizde bu insanlara bir söz verdik. Yeni yönetim anlaşında her şey şeffaf olacak dedik. Evet alım yaptığımız şirketlerin hepsi özel şirketler gibi çağrıya çıkmak mülakat yapmak gibi bir zorunlulukları yok, kimseye haber vermeden tecrübesine göre alım yapabilirdi. 
Kimse de buna itiraz edemezdi. Bu önceden yapıldı, kimse de itiraz etmedi. Ama ben burada kimsenin hakkına giremem, bu insiyatifi de kimseye veremezdim. Liyakatı öne çıkarıp hakkaniyetli bir süreç yönettik.
Adama göre iş değil işe göre adam almayı amaçladık. Çünkü bu şehrin çalışacak insanlara ihtiyacı var. Masa başları dolmuş taşıyor. Bizde tüm alımlarımızı buna göre yaptık. İş yapacak kişileri aldık. Trabzon'a hayırlı olsun.