61SAAT HABER SERVİSİ - 

İçişleri Bakanlığının Nisan, Mayıs ve Haziran ayı toplantılarını iptal eden Genelgesinin, “Zorunlu hallerde  olağanüstü toplantı, gerekli sağlık tedbirlerinin alınması sağlanarak izin verilebilecek” maddesine dayanarak yapılacak Belediye Meclisinde toplamda 17 maddenin karara bağlandı. 



Toplantı öncesinde Koronavirüs nedeniyle hem meclis içinde hem de meclis dışında geniş tedbirler alınırken, meclis üyelerinin de bir birine teması da mümkün mertebe en az indirilecek. Mecliste sosyal mesafeyede dikkat edilerek yen yana olan koltuklardan birine uyarıcı bantlar yapıştırıldığı görüldü. Ayrıca meclis girişinde el dezenfektanı ve maske dağıtımı da gerçekleştiriliyor. 

3 AY FAİZSİZ ERTELENDİ
Olağanüstü  yapılan toplantının en önemli gündem maddeleri arasında “belediyenin kiracı ve işgalcilerinden, kira ve işgal bedeli alınmaması ve alacakların ertelenmesi” maddesi yer aldı. Maddeyle ilgili meclis üyelerini bilgilendiren Başkan Zorluoğlu, konuyla ilgili yeni çıkan kanuna dikkat çekti. 

Yeni çıkan, Koronavirüs Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin azaltılması" kanunun gündem maddesine uyarlandığına dikkat çeken Zorluoğlu,  "Bu şekilde bazı tarihleri değiştirmiş oluyoruz.
Birinci madde A bendinde 16.03.2020 tarihi kanunla uyumlaştırılarak 19.03.2020 olarak değiştiriliyor.
Yine Bir A bendinde 2. Paragrafta "faaliyette bulunamayan" ibaresini kanunda olduğu için buraya koyuyoruz.
Kanunda ki ifadeyi maddeye koyarak koyarak 19.03.2020 tarihinden itibaren 3 ay süreyle ertelenmesine, söz konusu alacaklar ertelenen süre kadar aylık eşit taksitler halinde her hangi gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilmesine.
Yine yazıya 4. Maddeyi ilave ediyoruz. Belediye mülkiyetinde veya hüküm ve tasarrufunda bulunan taşınmazlarımızdan ecri misilden kaynaklanan bedellerin 19.03. 2020 tarihinden itibaren 3 aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gereken kısımların 3 ay ertelenmesine şeklinde bir ekleme yaptık.
Bunlar tamamen çıkan bu kanunun bizim gündem maddemize uyarlanması neticesinde oluşmuştur" ifadelerine yer verdi. 



Bu maddelerin yanı sıra çeşitli şirketlerin sermaye arttırımı, çeşitli projelerle ilgili kredi kullanımı ve yetki verilmesi gibi maddelerde meclis gündeminde yar aldı. 

4 ÜYE 65 YAŞ ÜZERİ OLDUĞU İÇİN TOPLANTIYA KATILAMIYOR
Melcisin bugün ki toplantısında 4 üye ise yaş haddinden dolayı katılamadı.  Turgay Şahin, Hasan Bahçekapılı, Ahmet Salih Birincioğlu  ve Tahsin Bayraktar 65 yaş üzeri oldukları ve dışarı çıkmaları yasak olduğu için bugün ki meclis toplantılarına katılamadı. 

SALI GÜNÜ TELEKONFERANSLA BİR ARAYA GELDİLER
Meclis öncesinde Salı Günü, AK Parti, CHP, MHP  ve İYİ Parti'nin Grup Başkan Vekilleri telekonferansla bir araya geldikleri öğrenildi.  Mecliste gündeme gelecek 17 madde bu toplantıda masaya yatırılırken her bir meclis üyesine de maddelerin içerikleri ayrıca gönderildiği kaydedildi. Grup Başkan Vekillerinin uzlaşı içinde olduğu maddeler bugün tek tek okunarak oylandı ve kabul edildiği bildirildi. 

BELEDİYENİN YÜRÜTMESİ ZARURİ OLAN HİZMETLER..
Meclisin açılışında konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, "Malum Pandemi, salgın nedeniyle Olağan Meclis toplantıları, Bakanlığımızın Genelgesi çerçevesinde Temmuz ayına kadar ertelenmişti. Ancak Büyükşehir Belediyemizin yürütmesi zaruri olan hizmetler nedeniyle bir Olağanüstü Toplantı yapma gerekliliği ortaya çıktı. Bu değerlendirmeden sonra gündemi oluşturarak sizlerin bilgilerine sunduk ve bugün ki toplantıya davet ettik. Tekrar teşekkür ediyorum, bu toplantıya katılamlar için.
Tabi bu andemi ile devlet olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde başta Sağlık Bakanımız ve diğer bakanlarımız olmak üzere hükümetin gerek koordinasyonunda çok büyük bir özveriyle her kademede gayret gösteriliyor. Bu mücadelenin çok önemli bir parçası da başta Büyükşehir Belediyeleri olmak üzere il ve ilçe belediyelerimizdir. Alanda hükümetimizin aldığı kararların uygulanmasında neredeyse her safhasında belediyelerimiz var, belediye personelimiz var.

GECE, GÜNDÜZ..
Ben bu vesileyle bütün ilçe belediye başkanlarıma bugüne kadar bu salgınla mücadelede gösterdikleri dayanışma ve özveri için yürekten teşekkür ediyorum. Bütün belediye personelimize hakikaten buradan alkışlarımızı, teşekkürlerimizi gönderiyoruz. Şüphesiz bu sürecin ana kahramanları, sağlık çalışanları olmakla birlikte, belediyelerimizin Zabıtaları Başta olmak üzere vefa destek gruplarında çalışan personellerimiz, alanların caddelerin kurumların temizlenmesi için uğraşan temizlik görevlilerimiz itfaiye personelimiz, yine belediyemizin diğer çalışanları da hakikaten bu Pandemiyle mücadelede gece gündüz demeden çalışıyorlar. Onlara da buradan bir kere daha teşekkür ediyoruz.

İbrahim Sedef ağabeyimiz vefat etmişti geçtiğimiz günlerde. Sürmene’den bizim çalışma arkadaşımız meclis üyemizdi.İbrahim Sedef’e mevladan rahmet diliyoruz. Onun yerine seçim kurulu kararı çerçevesinde Musta Sekban kardeşimiz geldi. 

Mecliste Başkan Zorluoğlu’nun ardından söz alan AK Parti Grup Başkanı Erhan Nadir, “Olağanüstü toplantıyı yapmamızın sebebi belediyenin işleyişi aısından alınması gereken alınması gereken toplantıdır. En hızlı şekilde halletmeliyiz. Malumunuz Koronavirüs nediniyle  çok bir arada olmamamız gereken toplantıdayız. Salı günü yaptığımız Tele Konferans Sayesinde hem gündem maddelerini hem de içerikle beraber tartıştık. Bütün arkadaşlarımıza gündem maddelerinin içeriklerini belirten yazımızı attık. Bu toplantının hızlı bitmesi adına benim önerim sadece gündem maddelerini okuyup oylama üzerinedir” dedi. 

Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, “Bizde hem toplantının hızlı tamamlanması hem de şehrimize katkı sunma anlamında bütün gündem maddelerine grup olarak olumlu bakmamız sebebiyle hızlı şekilde tamamlanması için sürecin hızlandırılmasını doğru buluyoruz^ dedi.

Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun ise, CHP Grup Başkanı Turgay Şahin’in yaş sınırına takılarak meclise katıladığına dikkat çekerek, “alınacak kararların tamamına olumlu katkı veriyoruz. Bu anlamda hayırlı olmasını diliyoruz” dedi. 

Başkan Zorluoğlu ise, “Bu güzel yaklaşımdan dolayı siyasi gruplarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diyerek meclis gündemine geçti. 

Mecliste 17 gündem maddesi ile tamamı okunarak kabul edildi. Başkan Zorluoğlu, her bir madde ile ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi ve oylamaya sunduğu görüldü.