61SAAT HABER SERVİSİ 

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı toplantıları bugün başladı. Meclise Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Umre’de bulunduğu için Başkan Vekili Seyfullah Kınalı, Başkanlık etti. Gebze Trabzonlular Derneği de meclisin konuğu oldu. 

Meclis başkanlığı öncesinde Gebze Trabzonlular Derneği Başkanı Necdet Demirtaş, “Gebze Trabzonlular derneği olarak size Gebze’den hemşerilerimizden selam getirdik. Bizim 2015’de yapmış olduğumuz ve ilk yaptığımız Gebze Trabzonlular Festivali çok yoğun geçti. Hemşerilerimiz sizleri orada görmek istedi. Sizleri orada görmekten mutlu olacağız. Bu sene 2.’sini yapacağız 18 23 Mayıs tarihleri arasında 2. Gebze Trabzonlular Festivaline sizleri davet ediyoruz. Gebze’de 100 binin üzerinde Trabzonlu var. Biz kültürümüzü unutmamaları için böyle etkinlikler düzenliyoruz” dedi. 

SAHİLDEKİ TUVALETLERİN TEMİZLİĞİ… 
Mecliste ilk olarak gündem dışı maddeler görüşüldü. Gündem dışı maddelerin ardından ise gündeme geçildi. 2016 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabının müzakeresi sırasında Bağımsız üye Ali Sağır’ın soruları yanıtlandı. Sağır, “Personel eksikliğinden dolayı çalıştırılamayan kamyon ve otobüs var mı?” ve sahil yolunda hizmete giren Mescit ve tuvaletlerin ve çevre temizliğini gündeme taşıdı… 
Kınalı ise, “Sahil Bölgesi vatandaşlarımız tarafından ilgi çeken bölgemiz. Yürüyüş yoluyla beraber orası vizyon kazandı. Yürüyüş yolu tek başına ifade etmiyor. Çevresi de çok önemli. Orada var olan tuvaletler var. Bir de yolun ardından geçerek karşı tarafta ki işletmelerimize endeksli tuvaletler var. Zaman zaman gerçekten gidip bakıyoruz. Başkanımız da bu konuda titiz. Tuvalet temizliğinde maalesef bu biraz da insana bağlı faktör. Şuan da o bölgede çok sayıda personel görevlendirdik. Karşı tarafta var ama yolun ardından geçildiği için insanlar pek tercih etmiyor. Bizim önemle takip ettiğimiz bir olay” ifadelerini kullandı. 

2014 YILINDA DEVRALINDI… 
Karakaya İçme Suyunun çamurlu aktığı şeklinde ki iddialarına ise TİSKİ Genel Müdürü Recep Köksal yanıt verdi. Köksal, “32 Mahalleye içme suyu sağlayan Karakaya Grup İçme Suyu 2014 tarihi itibariyle Genel Müdürlüğümüzün hizmet alanına girdi. Teslim alındığı tarihte gerçek anlamda bir arıtma sistemi olmayan bu tesiste kısa süreli onarımlar yapılarak mevsim geçişleri ve aşırı yağışların dışında arıtılmış suyun şebekeye verilmesi sağlandı Ancak grubu olan Arıtma Tesisinin, paket kazan tipi arıtma tesis olması nedeniyle bulanıklığın üzerindeki suyu arıtmaması teknolojisinin doğası gereği. Bu dönemde geçen 3 yıl içinde arıtma tesisinde yapılan iyileştirmeler ve su alma yapılarında ki iyileştirmelerle normal zamanlardaki suyun arıtılması sağlandı. Ancak mevsim geçişlerinde bulanık suyun şebekeye verilmemesi için orta düzeyde kesintiler yapıldı. 1 gün 2 gün, 3 gün gibi kesintiler yapıldı. Bu kesintilerde daha çok bizi zorlayan hayvancılıkla uğraşan meskun mahallerde olmuştur. Muhtarlar arıyor ve hayvanlar için su istiyor. 

MUHTARLAR İSTİYOR… 
Muhtarlarımız bizden dünya sağlık örgütünün kabul ettiği 5 NTU üstünde ki bulanık suyun şebekeye verilmesini istiyorlar. Burada böyle bir zorlama nedeniyle eğer 1 günden fazla kesinti olursa 5 NTU ile 10 NTU arasında dünya sağlık örgütünün belirlemiş olduğu puanın üzerine çıkılarak bazı günlerde su verilmiştir. Bunların verilme süresi 2 günü geçmiyor. Bu dönemde bu sudan içme ve yemek amaçlı kullanılmaması yönünde uyarılar yapıldı. 
2016 Mayıs ayında ihale edilmiş olan 3 kademeli arıtma tesisinin inşaatı son aşamaya gelindi. Teknoloji transferinin ithalatla sağlanabileceği için bu belli süreç var. İthalatta ki gecikmeler nedeniyle şuan da arıtma transfer edilen teknoloji, ilimize nakledilmek üzere. Şuanda İstanbul’da. Zemin hazırlıkları tamamlandı. 0 dönem yer istimlak edilerek 7 milyon TL yatırım yapılmak suretiyle ramazan7a yetiştirilmek amacıyla çalıma içine girildi ama betonlar için belli süre isteyen bir çalışma. O nedenle yine biz Ramazana yetiştirilmesi için çalışma içindeyiz” dedi.