Trabzon'un Beşirli Sahili bölgesinde son günlerde meydana gelen ve vatandaşları rahatsız edecek raddeye yükselen kanalizasyon kokusu hakkında, Trabzon Büyükşehir Belediyesi bir basın açıklaması yayınladı.  Açıklama şu şekilde:

CEVAP ve AÇIKLAMA

Son günlerde kamuoyunun gündemine gelen Ortahisar ilçesi Beşirli sahil alanındaki istenmeyen koku nedeniyle kamuoyunun doğru şekilde bilgilendirilmesi için aşağıdaki açıklamanın yapılmasına lüzum görülmüştür:

Geçmişte Trabzon Belediyesi döneminde inşa edilen tüm kanalizasyon projeleri, birleşik sistem olarak planlanmıştır. Planlama doğrultusunda yağmur suyu ve atık suyun karma olarak toplanarak bertaraf edilmesi yoluna gidilmiştir. Bunun yanında; kanalizasyon şebekesi olduğu halde Beşirli ile Pazarkapı mahalleleri arasında bulunan 14 adet dere ve menfeze kimi mahallelerde kaçak  atık su bağlantıları yapılmıştır.

Gerek 2009-2014 Trabzon Belediyesi, gerekse 31 Mart 2014 tarihinde ilimizin büyükşehir olma münasebeti ile kurulan TİSKİ Genel Müdürlüğü döneminde dere ve menfezlerden atık suyun ayrılması yönünde faaliyetler yürütülmüştür. Bu çalışmalar neticesinde bir kısmından atık su bağlantıları ayrıştırılmıştır. Ancak imar planı dışındaki bağlantılar ve birleşik sistem kurgusundan kaynaklı planlamadan dolayı bugün itibariyle istenilen neticeye ulaşılamamıştır. Konunun bütüncül çözümü için TİSKİ Genel Müdürlüğünce Ayrık Sistem Kanalizasyon Projesi planlanmış olup, proje büyüklüğü nedeniyle ihtiyaç olan kaynak teşkil etme ve ihale öncesi hazırlık çalışmaları devam etmektedir.

Planlanan Ayrık Sistem Kanalizasyon Projesinin inşa sürecinin uzunluğu dikkate alınarak TİSKİ Genel Müdürlüğünce dere ve menfezlere bağlı atık suyun mevcut derin deniz deşarj tesislerine ulaştırılması amacıyla proje çalışması yapılarak tamamlanmıştır. Bugün itibarı ile bu ayrıştırma çalışması Beşirli Mahallesi Güvelioğlu Deresi üzerinde devam etmekte olup kısa zamanda bu çalışmanın tamamlanması hedeflenmektedir. Planlanan bu çalışmayla Ayrık Sistem Atıksu Projesi ve İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi inşaatı tamamlanıncaya kadar kentte atık su bertarafı açısından oluşan olumsuzlukların giderilmesi amaçlanmaktadır.

Bu ayrıştırma faaliyetleri neticesinde birleşik sistem çalışan kanalizasyon şebekesini atık su taşıma kapasitesinin arttırılması amacıyla TİSKİ Genel Müdürlüğünce kanalizasyon kollektör ve şebeke hatlarının temizlenmesine yönelik ayrıca bir ihale yapılmıştır. Yoğun bir şekilde devam edilen bu çalışma kapsamında Ortahisar ilçesindeki kanalizasyon ana kolektör ve şebeke hatlarının temizliği ve görüntüleme işi için özel ekipler oluşturulmuştur. Yapılan temizlik çalışmalarının ardından hatlar robot kameralar ile takibe alınmakta, böylece varsa hatlardaki olumsuzluklar anında tespit edilerek kısa sürede müdahale edilmektedir.16 bin 425 metre kanalizasyon ana kollektör ve şebekelerinin kombine kanal temizleme araçları ile temizlenmesi ve temizlik sonrası robot kamera ile görüntülenmesi sağlanmaktadır. 1.5 milyon TL maliyetli işin kapsamında Beşirli’nin batı tarafından temizliğe başlanmış, bugüne kadar Beşirli-Tanjant bağlantısına kadar 200 ila 600 mm arası hatların temizliği yapılmıştır. Ayasofya Kavşağı’na doğru çalışmalar devam etmektedir.

Ayrıca Gülcemal Sahil Dolgu (Gülcemal) Projesi alanında oluşan göllenmenin önüne geçilmesi için dün gece Büyükşehir Belediyesi ekiplerince bölgeye müdahale edilmiştir. Tahkimat alanında bulunan T’lerin önü açılarak göllenme oluşmasının önüne geçilmiş, gerekli çalışmalar yapılarak derelerden gelen suyun dolaşımı sağlanmıştır.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, ilgili kurumları ile birlikte bölgeyi yakından takip etmekte, sorunun tümüyle çözümü için gerekli büyük projeleri titizlikle hazırlarken kaynak temini çalışmalarını hızla sürdürmektedir. Bunun yanında gerekli çalışmalarda eksiksiz olarak yerine getirilmektedir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi

Basın yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı