61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Büyükşehir Belediyesine bir süredir şirketler üzerinden alınan işçiler Trabzon Belediye Meclisinde tartışma konusu oldu. Konuyu bugün Belediye Meclisi Gündemine taşıyan İYİ Partili üye Ali Sağır, “Geçen aydan bu yana, belediye şirketlerine ne kadar personel alındı? Bu alımlar hangi ihtiyaçtan doğru? Sayıları ne kadar? 
Alınan bu personelin aylık ve yıllık bürüt maliyeti ne kadardır? 2019 yılı bütçesinden bu personele ne kadar ödeme yapılması gerekecek… 
Seçim kararı alındıktan sonra yeni başkan Murat bey veya Atakan bey veya halkın seçeceği bir başka aday olacağından bu personelin alınması etik olmuş mudur? 
KPSS ile personel alınırken adaletli davranıldığı imajı verildi. İş-kur kura ile aldı. Sizin son aldığınız personelde kriter neler olmuştur? Belediye Meclis üyeleri, Daire Başkanları, veya yönetici partililerin bir kısmının yakınları oğlunu veya kızını aldığı doğru mudur?” diye sordu. 

İŞÇİ GİRİYOR 2 BİN TL, ÖZEL KALEM OLUYOR 5 BİN TL, DAİRE BAŞKANI OLUYOR 8 BİN TL
Sağır, bu soruların cevaplarının kendisine yazılı olarak verilmesini isterken, şu şekilde devam etti: “Özel idareden ve belediyeden yüzlerce personel ihtiyaç fazlası diyerek başka kurumlara verildi. Personel ihtiyacı vardıysa, o personeller niçin gönderildi. Geçen yıl emekliliği dolduğu halde emekli edilemeyen personel sayısını sorduğumda “emekli edemiyoruz” denildi. Şimdi bir yerden para mı geldi? Boztepe’de otel yeri, son olarak mezbahane satıldı. Trabzon halkı bu yerleri satın diyerek mi verdi? Trabzon halkından oy isterken meclis üyelerinin yakınları veya ak partililerin yakınlarını işe alacağız diye mi verildi? 
Bunlardan bir kısmı özel kalem müdürü oluyor maaşı 5 bin TL civarında daha sonra daire başkanı oluyor maaşı 8 bin TL.. Acaba kendi iş yerinde çalışan birinin maaşının 3 bin TL’den 8 bin TL’ye çıkarılır mı? Bu şekilde 10’dan fazla adama yapılmış. Çalışan diğer personellere haksızlık değil mi?” dedi. 

450 GELDİ AMA, KULLANILAMADI
Bunun üzerine Başkan Vekili Seyfullah Kınalı ise, “Yasalara  göre belediyelerde, belediyenin bütçesi ile personel gideri arasında orantı olması gerekiyor. Bu orantı Büyükşehirlerde yüzde 30’dur. Biz yaklaşık 2 yıldan beri İçişleri Bakanlığından bir takım ihtiyaçlarımız gereği personel alımı özellikle KPSS ile talepleri vardı. Bu taleplere bundan sonra 8 – 9 ay önce 450 sanıyorum personel alımıyla izin geldi.
 O zaman büyük talep patlaması oldu. Fakat sayı verilirken hemen yanında kıstas geldi. Büyükşehir Belediyelerinde yüzde 30’dan fazla personel gideri olmaz. Dolayısıyla o gün verilen kadro boşta kaldı. Çünkü, o belirttiğim oranın üzerindeydi personel gideri.. 
Bazı yerlerde yığılma vardı, bazı yerlerde eksiklik vardı. Dolayısıyla bu talebi biz yerine getiremedik. İhtiyacımız olan bu kadroyu yerine getiremedik” dedi. 

SON 1 AYDA YÜZDE 30, YÜZDE 28’E DÜŞTÜ.. 
Son 1 ayda yüzde 30’lik kısmın yüzde 28’e düştüğünü kaydeden Kınalı, “Son 1 ayda bu muhasebe tekniği açısından yüzde 2’lik, yuvarlak rakamla söylüyorum. Yüzde 30’luk dilim yüzde 2’ye düşünce memur ve personel alımı söylendi. Bu yüzde 2’lik limitten faydalanarak KPSS ilanına çıkıldı. TİSKİ ile beraber 222 kişi... “ dedi. 

ŞİRKETLERE ALINAN İŞÇİLER… 
Şirketlere alınan işçilerle ilgili de konuşan Kınalı, “Yeni bir şey icat etmedik. Yeni bir şey ortaya koymadık. Geçmişten beri belediyelerde yürütülen sistem vardı. Neden? Belediyeler kadrolu işçi çalıştırmaktan kaçınmıştır. Şirketler kurmuş ve şirkette daha düşük ücretle beraber personel istihdamı yoluna gitmiştir. Son 1 yıla kadar taşeron şeklindeydi. Daha rekabetçi olsun, daha çalışkan olsun. Son 1 yılda taşeron yasası ile bu ortadan kalkmıştır. Başta otobüs ve ağır vasıta şoförü olmak üzere bazı bölümlerde ihtiyaç vardı. 
Bu şirketlere alınan işçilerde bu manada eksiklikler giderilmesi için yapılmıştır. Bu da yüzde 2 limitinin içindedir. 
Yüzde 2’lik limite göre memur ve personel alımı yapılmıştır. Bundan önce ki yıllarda nasıl yapılmışsa şimdi de öyle yapıldı. Başkanım olabildiğince garibanları seçin demiştir. Bu demek değildir ki yüzde yüz garibanlar olmuştur. Bu kritere göre alınmaya çalışılmıştır. Bu geçmiş yıllardan beri böyle yürümüştür. Bana göre de en adaletli şekilde yürütülmeye çalışılmıştır” dedi. 

BELEDİYEDE BABASI, ANNESİ FARKLI KURUMDA KENDİSİ DE BELEDİYELEDE.. 
Bunun üzerine Sağır, “Mümkün olduğunca diyorsunuz ama bir şey diyemeyeceğim. Partililer, aday adaylarının, meclis üyelerinin, daire başkanlarının yakınlarının son dönemde alındığına dair yazılıp çizilenler var. Siz diyorsanız benim yüreğim rahat, siyaset hiçbir şeye karışmamıştır, adaletli bir şekilde personel alımını yaptık diyorsanız, babası belediyede annesi başka bir yerde çalışan kızımız veya oğlumuzun durumu iyi olduğu halde tekrar bu belediyeye alınıp başlatılması uygun görüyorsanız diyeceğim bir şey yok. İsimleri da açıklayabilirim” ifadelerini kullandı. 

ADALETE EN UYGUN ŞEKİLDE… 
Kınalı ise, “Gözden kaçabilir. Bu dediğiniz şekilde alımlar varsa tabi ki yanlıştır. İlk defa bu dönemde yapılmış değildir. Adalete en uygun şekilde yapılmıştır. Ama demiyorum yüzde yüz adaletli yapılmıştır. Ben şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki adaletli olmaya en yakın seçim olmuştur. KPSS’de de en ufak istisna yoktur”  diye konuştu.