61SAAT HABER SERVİSİ Trabzon Büyükşehir Belediyesinde TRABEL, TRAB Su ve Turkuvaz Şirketlerinde kadroya geçen taşeron işçilerin toplu sözleşme imzalayabilmeleri için yetki belgeleri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından, Hizmet - İş Sendikası Trabzon Şubesine gönderildi. 

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin iştirakleri Turkuaz, TRABEL A.Ş. ve  TRAB Su  ile ilgili gönderilen yetki belgelerinin ardından Hizmet İş Sendikası Genel Merkez aracılığı ile “Toplu Sözleşme Görüşmeleri için” çağrıya çıkmaya hazırlanıyor.  Yapılacak Toplu Sözleşmelerle birlikte TRABEL’de 513, TRABSU’da 367 ve Turkuaz Şirketin de de 996 işçi maaşlarına zam almış olacak. 

ÇAĞRI YAPACAĞIZ… 

Konuyla ilgili telefona ulaştığımız Hİzmet-İş Sendikası Trabzon Şube Başkanı İsmail Hakkı Kaplan, Turkuvaz Şirketi ile ilgili Toplu Sözleşme İmzalama Yetki Belgesinin daha önce geldiğini hatırlatarak, "Hem TRABEL hem de TRAB Su’nun Yetki Belgelerimiz geldi. Elimize ulaştı. Bizde Genel Merkez aracılığı ile çağrımızı yapacağız. Çağrı, Tarih, Gün ve Saat Belirlemek suretiyle randevu talep edeceğiz” dedi. 

Büyükşehir’den ne kadarlık bir zam talep edecekleri sorusuna ise Kaplan, "Taslak metinlerinin tamamında bizim taleplerimiz yüzde 30’dur. Yani taslak metnimiz o şekilde hazırlanır. Masa başına oturulduğunda pazarlık usulüyle beraber yukarı aşağı, artık orta yol bulunmak suretiyle anlaşma yapılır…” diye konuştu. 

HER ŞİRKET İÇİN AYRI AYRI YAPILACAK

Her şirket için toplu sözleşmeyi ayrı ayrı yapmak zorunda olduklarına dikkat çeken Kaplan, Turkuaz Şirketinde toplu sözleşme yapılması için çağrıyı yaptıklarını söyledi. Görüşmelerle ilgili konuşan Kaplan, "İnşallah kırmadan, dökmeden, işçi arkadaşlarımızın hak ve menfaatlerini koruyup kollamak suretiyle ki onların hakları bizlere emanet. Bizlerde bu hakları en iyi şekilde koruyup kollamakla mükellefiz. Biz her görüşmemizde Belediye Başkanımıza konuyu bire bir anlattık. Bizim tek amacımız var. Belediyemizle beraber, kendimizi paydaş olarak görmek istiyoruz. Rakip olarak görmek istemiyoruz. Masanın etrafında rakip değilde o iş yerinin paydaşı olarak ortak akılla, hukuk çerçevesinde müzakere etmek suretiyle sorunlarımızı çözmenin gayreti içinde olacağız” dedi. 

MAHKEME GERİ ÇEKİLMİŞTİ

Daha önce yaşanan süreci de aktaran Kaplan, "Bakanlığın bize verdiği yetkiye dava açılmıştı. Biz de bunun üzerine belediye önünde eylem yapmıştık. Buna binaen mahkeme geri çekilmişti.  Bakanlık burada ki iş mahkemesinin vermiş olduğu karar doğrultusunda, bize tekrardan yetki verdi. Bir de Turkuvaz Şirketi var. Onun da yetki belgesi daha önceden geldi” dedi. 

NELER OLMUŞTU?

Trabzon Büyükşehir Belediyesi hatırlanacağı üzere, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığının, Hizmet İş Sendikasına TRABEL A.Ş. ve TRAB Su için gönderdiği yetki belgelerine 1 .ve 3. iş mahkemelerinde ayrı ayrı dava açmıştı. Sonrasında işçiler Trabzon Büyükşehir Belediyesinin önünde protesto gösterisi düzenlemişti. Protesto gösterisinin ardından Trabzon Büyükşehir Belediyesi Mahkemelerde ki davalardan feragat etmişti. Feragat sonrasında ise mahkeme Trabzon Büyükşehir Belediyesinin açtığı davaları reddetti. Red Kararları İstinaf Mahkemelerine taşınmayınca kesinleşmiş ve bugün de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının gönderdiği yetki belgeleri Hizmet İş Sendikasına ulaştı…