Daha öncesinde “Ali Şükrü Bey Hürriyet Uğruna 39 Yıl” adlı eserde Ali Şükrü Bey’in hayatını kitaplaştıran Büyükşehir Belediyesi’nin, “Ali Şükrü Bey’in Makaleleri, Medeniyet, Tarih ve Siyaset” isimli son eserinde Ali Şükrü Bey’in mütefekkir/yazar kimliğini ortaya koyan eserlerine yer veriliyor.

Büyükşehir Belediyesi tarafından önemli bir kültür hizmeti olarak kamuoyuna arz edilen kitabı, TRT’deki Filinta dizisinin de tarih danışmanlığını sürdüren Prof. Dr. Necmettin Alkan hazırladı. 

Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon’un kültür, edebiyat, sanat ve uygarlık şehri olduğunu ifade ederken, Belediye olarak şehrin var olan misyonuna katkıda bulunmak için gayretlerini sürdürdüklerini kaydetti. 

Başkan Gümrükçüoğlu, bir fikir, aksiyon ve mücadele eri olan Trabzonlu Ali Şükrü Bey’i belgeler ışığında tanıtarak, tarih şuuruna sahip bilinçli bir nesil yetişmesine katkıda bulunmak için Ali Şükrü Bey adlı ilk kitabın ardından, ikinci kitabı da yayın hayatına kazandırmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti.

Başkan Gümrükçüoğlu, “Ali Şükrü Bey’in Makaleleri, Medeniyet, Tarih ve Siyaset” adlı eserin takdiminde şu ifadelere yer verdi: 

“Kadim medeniyetlerin beşiği ve Türkiye’nin en önemli kültür merkezlerinden biri olan Trabzon bu medeniyetlerin yapıtlarının yanı sıra doğal güzellikleri, coğrafi konumu ve ulaşım yollarının üzerinde oluşu sebebiyle zengin ve köklü bir tarih mirasına sahiptir. 

Trabzon tarih boyunca birçok kıymetli ismi yetiştirmiştir. Kendi alanlarında büyük eserlere imza atan yazar, şair, siyasetçi ve sporcuların şehrimizde yetişmesinin onurunu taşımamızın beraberinde bu isimlerle hemşehri olmak halkımızın sevinç kaynaklarından biri olmuştur… Bu şehrin yetiştirdiği mümtaz hemşehrilerimizden biri de Ali Şükrü Bey’dir. Mesleki olarak askeri eğitim almış, bahriyeli olmasının yanında yazar, yayıncı, siyasetçi, gazeteci ve aydın olarak başarılı icraatlarda bulunarak adından gururla söz ettirmiştir. Meclis-i Mebusan ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde Trabzon Mebusu olarak görev yapmıştır. İstiklal Harbinde siyasi cephede mücadele etmiştir. Trabzon Mebusu iken 27 Mart 1923 tarihinde şehid edilmiştir. Şehid-i Muazzez Ali Şükrü Bey 39 yıl gibi kısa sayılabilecek bir ömre farklı alanlarda sayısız hizmetler sığdırarak adını yakın tarihimize yazdırmıştır. 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak bu büyük mütefekkir ve mücadele insanının aziz hatırasını yaşatmak; onun mücadelesini ve savunduğu ilkeleri gençlerimize öğretmen amacıyla “Ali Şükrü Bey Hürriyet Uğruna 39 Yıl” adlı kitabı okuyucularla buluşturmuştuk. Ali Şükrü Bey’in mütefekkir/yazar kimliğini ortaya koymak için bu kez “Medeniyet, Tarih ve Siyaset” konularında kaleme almış olduğu makalelerini yayımlıyoruz. 

Bu çalışmanın Milli bir tarih şuuru oluşmasına vesile olması ve yakın tarihimize ışık tutması temennisiyle Şehid-i Muazzez Ali Şükrü Bey’i rahmetle ve minnetle anıyor, kitabı yayına hazırlayan Prof. Dr. Necmettin Alkan’a ve emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.