Ortahisar Belediye Meclis Üyesi Davut Çakıroğlu geçtiğimiz günlerde suda kayıp kaçak oranlarıyla ilgili açıklamalar bulunmuş TİSKİ’ye cevaplaması için sorular yöneltmişti. 

TİSKİ’ye Çakıroğlu tarafından yöneltilen sorulara cevap Trabzon Büyükşehir Belediyesinden geldi.

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin cevapları şöyle:

1-) Ortahisar içme suyu inşaatı 1987 yılında inşa edilmiştir.

2-) Proje ömrü 30 yıl olarak öngörülmüştür.

3-) Ortahisar İçme Suyu Şebeke Projesinin yapımı hesap edilen bedelin finansının hibe kaynaklardan temin edilmesi için IPA-2 dönemi kapsamında AB yatırımları içine dahil edilerek Trabzon Belediyesi döneminde teklif edilmiştir. IPA başvurusu da yapılmıştır.

4-) Proje ve kaynak temin süreci devam ederken mevcut sistemin bakım ve onarım faaliyetleri de yürütülmektedir.

5-) İLLER Bankasının devre dışı bırakılması söz konusu değildir. Şu an inşası devam eden proje ise İLBANK A.Ş. ile çalışılan projenin konusu olmadığı gibi, DSİ’den elde edilen kaynakların reddedilmesi lazımdı. Böyle bir yorum akıllara ziyandır. Ayrıca son yıllarda bir ve ya birkaç kenti ilgilendiren biriktirme yapıları (baraj, gölet) ve ana isale hatları ve arıtma tesislerinin DSİ tarafından yapımı ve finanse edilmesi merkezi bir yaklaşımdır. Bu da şehirlerin istifade ettiği ilave bir kazanımdır.

6-) DSİ Genel Müdürlüğüne yetki verilerek ihale edilen projeyle şu an terfi ile içme ve kullanma suyu temin edilen bölgelere terfisiz su verilmesi hedeflenmektedir. DSİ tarafından yürütülen projemiz Akçaabat ilçe sınırı ile Arsin ilçe sınırı arasını kapsamakta olup, çalışmalar da bu doğrultuda yürütülmektedir. Bahsi geçen Yıldızlı-Akçaköy-Derecik Grup, Arsin Grup, Akçaabat Işıklar İçme Suyu Projeleri ile hitap edecekleri alanlara cazibeli içme ve kullanma suyu verilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca arıtma tesisleri ile desteklenerek su kalitesi artırılması hedeflenmektedir. İlaveten Yomra deresi havzasının kaynak açısından yetersizliği gözlendiğinde, DSİ tarafından yürütülen proje kapsamına dahil edilmiştir.

7-) Akoluk Arıtma Tesisi ve İsale Hattı, Esiroğlu Arıtma Tesisi ve İsale Hattının 2’nci kademesi olup, şu an itibariyle terfi ile beslenen kısımların cazibeli olarak beslenmesini sağlayacaktır. İlaveten bu proje kapsamında Esiroğlu Arıtma Tesisinden gelen 1’inci kademe hattın rehabilite edilmesi de vardır. Bahsedilen Akçaabat ilçesinin Söğütlü-Darıca-Salacık mahallelerinin alt kotları Esiroğlu Arıtmadan beslenmeye devam edecek olup, Akçaabat ilçe merkezi Işıklar bölgesinden gelecek suyla beslenecektir. Esiroğlu Arıtma Tesisi kaynağı ise Akçaabat ilçe merkezi ve mülga belde belediyeleri (Söğütlü, Yıldızlı) için alternatif kaynak niteliğindedir. Yomra Deresi kaynağı da Galyan kaynağından cazibeli beslenen kotların daha üst kotlarını beslemek üzere planlanmıştır.

8-) Akoluk Arıtma Tesisinden Arsin ilçesi bölgesine hat döşenmesi DSİ ile yürütülen proje kapsamında değildir. Santa Deresi üzerinde Arsin ilçesine su temin edecek proje ihale edilmiş olup, halen yapım faaliyetleri devam etmektedir. Bu kaynak üzerinde bulunan HES’lerle ilgili TİSKİ Genel Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, DSİ 22. Bölge Müdürlüğü ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından gerekli girişimler yapılmış olup, halen kamu kurumları ve mahkemeler nezdinde süreç yürütülmektedir.

Sonuç olarak, Büyükşehir Belediyesi TİSKİ Genel Müdürlüğünün yapmış olduğu içme ve kullanma suyu faaliyetleri bahsedilen bölgeler için yukarıda ifade edilenler doğrultusunda yürütülmektedir.

Beyanat veren ilçe belediye meclis üyesinin bilmediği ve sorup öğrenmek zahmetine katlanmadığı konularda açıklama yaparak gündem olmaya çalışmasını kamuoyunun takdirine sunarız.