İnsanı Gelişme Vakfı (İNGEV), 2016 yılından itibaren yerel düzeyde insani gelişmeyi desteklemek üzere uyguladığı İnsani Gelişme Endeksi-İlçeler (İGE-İ) çalışmasını bu yıl ilk kez büyükşehirler ölçeğine taşıdı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi, büyükşehirler ölçeğinde yapılan ilk yarışmada, Sağlıklı Yaşam Endeksi dalında ikincilik ödülünün sahibi oldu.
 
SAĞLIKLI YAŞAM ENDEKSİ ÖDÜLÜ ALDI

Trabzon Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, “İnsani Gelişme Endeksi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından 1990 yılından itibaren ülkeler düzeyinde yayımlanmaktadır. Kişi başına düşen gelir, doğumda beklenen yaşam süresi, okur-yazar ve okullaşma oranları dikkate alınarak hesaplanan İnsani Gelişme Endeksi, gelirin yanında eğitim ve sağlık verileriyle insani gelişmeyi ölçmeyi ve ülkeleri karşılaştırmayı amaçlamaktadır. İnsani Gelişme Endeksi, Büyükşehirler 2020 Endeksinde, yerel yönetim faaliyetlerinin yönlendirilmesinde önem taşıyan ‘Yönetişim ve Saydamlık, Eşitsizliklerle Mücadele, Nitelikli Eğitim, Sağlıklı Yaşam, Sürdürülebilir Ekonomi, Sosyal Yaşam, Sürdürülebilir Çevre ve Enerji, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile Ulaşım ve Erişilebilirlik’ olmak üzere 9 alt endeks bulunmaktadır. Bu doğrultuda, büyükşehir belediyelerinin faaliyet gösterdiği 30 ili kapsayan 2020 yılı İnsani Gelişme Endeksi-Büyükşehirler (İGE-B) sonuçları açıklandı ve insani gelişmede başarı gösteren büyükşehir belediyelerine çevrim içi konferansla ödülleri verildi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak İGE-B Sağlıklı Yaşam Endeksi alanında ikincilik ödülü almanın mutluluğunu yaşamaktayız. Bizi ödüle layık gören herkese sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz” ifadeleri kullanıldı.
 
Sağlıklı Yaşam Endeksi dalında Eskişehir birinci sırada yer alırken, Trabzon’u sırasıyla Ankara, Erzurum ve Kayseri şehirleri takip etti.