61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Büyükşehir Belediyesinin 2020 Yılı Bütçe Tasarısı bugün Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülerek oylandı. 
Bütçe görüşmelerinde gelen sorulara yanıt veren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, iddialı bir bütçe hazırladıklarını kaydederek, “Gerçekleşen gelir bakımından iddialı bütçe hazırladığımızı söylemiştim. Neden bu kadar iddialı bütçe hazırladık. Biz geldiğimizden beri Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden dağıtılan paylardan adaletsizliği gidermek için çaba sarf ettik. Takip ediyoruz. Mevzuatın meclise gönderileceği şeklinde bir talimat, bir karar ortaya çıktı. Dolayasıyla bizim bütçemizde ki bu artışın birinci sebebi Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Trabzon’a gönderilen payın artacağı inancımız ve Ankara’da ki kararlılık. Bunun ne kadar olacağını bilemem. Kanun çıktıktan sonra bunu hep beraber göreceğiz. Bu yıllardır çözülemeyen mesele 2020 Yılı Başı itibariyle çözülür” dedi. 

Belediyenin öz gelirlerini arttıracaklarına inandıklarını ifade eden Zorluoğlu, “Bizim Bütçemizle alakalı öz gelirlerimizi arttıracağımıza inanıyoruz. 
Büyükşehir Belediyesinin kirada olan tüm mülklerinden piyasadan SPK Lisanslı bir firmaya rayiç bedel tespiti yaptırdık. Belediyede komisyon kurarak, fiyatlar alıp ortalama fiyatlar belirledik. Bu tespitlerle her bir mülkümüzün kira gelirlerini tespit ettik. Bazı yerlerde yüzde 200, bazı yerlerde yüzde 300’ü buldu artışlar. Kira gelirlerimizi çok arttırabileceğimize inanıyoruz. 
Hali hazırda piyasadan olan alacaklarımız var. Sağlam sağlıklı alacak listemiz var. Fakat yöntem olarak şöyle: Sağlıklı takiple bu alacakların büyük oranda tahsil edeceğimizi düşündük bütçeye yazdık” diye konuştu. 

Borçlanma konusuna da açıklık getiren Zorluoğlu, “Borçlanma konusunda da.. Borçlanma çok kötü bir şey değildir. Borçlanma kapasitenin üzerine çıkarsa kötü bir şeydir. Bu şirketler, belediyeler, devletler için de böyledir. Mühim olan ödeyebileceğiniz miktarda borçlanıp borçlanmadığınızdır. 

Devraldığımız belediye borç bakımında oldukça iyi durumda olan belediyedir. 

Ben devraldığımda TİSKİ ile birlikte 500 – 530 Milyonluk borç vardı. Bu başka büyükşehirlerle kıyasladığınızda çok az miktardır. Bu borçlanma bizim kapasitemiz içinde gelirlerimizle rahat ödeyecek, gelecekte ki belediye yönetimlerini ipotek altına almayacak borçlanmadır. Biz yatırımcı belediye olma iddiasındayız. 

Gülcemal’de ki düzenlemeler, Ganita’da ki düzenlemeler, Boztepe’de ki düzenlemelere kadar, ilçe merkezlerinde ki otopark ve Pazar yerlerine kadar.. Sanat yapılarına kadar bir çok hizmeti vatandaşımız halkımızı bizden bekliyor. 

İddialı bir bütçe hazırladık. Bu bütçenin en büyük bölümünü yatırıma ayırdık. Bu yatırım bütçesidir. 2020 yılı yatırım yılıdır, bunun altında meclis üyelerimiz imzası olacaktır” dedi. 
Belediyenin toplam borucunu da açıklayan Zorluoğlu, Belediyenin 203 Milyon 669 bin 310 TL, TİSKİ’nin ise 217 Milyon 583 bin 163 TL, Toplamda ise 421 milyon 252 bin 473 olarak ifade etti. 
Zorluoğlu, geldikleri günden beri ciddi bir borç ödediklerini kaydederek,  “Geldiğimizden beri ciddi borç ödedik Bizim fiilen kullanmadığımız alanların maliye bakanlığına devre suretiyle 25 Milyonu ödedik. Bu bizi çok rahatlattı. Ayda 5 milyon TL ödeyecektik. Bu ciddi rahatlattı” dedi.