ÖZEL HABER-Trabzon’da kırsal kesimin alt yapısının gelişmesine büyük bir ivme kazandıran KÖYDES Projesi, Trabzon’un bütün il sınırları ile Büyükşehir Belediyesi olmasının ardından devam edecek mi?.. Çünkü Büyükşehir olmadan önce Trabzon’da kırsal kesimdeki alt yapı hamlelerini Trabzon İl Özel İdaresi yapıyordu. Ancak Trabzon’un büyükşehir olması durumunda köylerinde Trabzon Belediyesine bağlanacak olması bu noktada büyük bir belirsizliği ortaya çıkarıyor. Çünkü İl Özel İdaresi belediyeye bağlı olmayan yerlerde alt yapı hizmetlerine devam ediyor.

KÖYDES'İN KADERİ NE OLACAK
Bu noktada KÖYDES Projesinin Trabzon’da ki başındaki isimlerden Trabzon İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi, konu ile ilgili şunları söyledi:
“Şehrimizin de büyük şehir olması durumunda sistem tam olarak belirlenmiş değil. Çalışma şekli tam olarak belirlenmiş değil ama büyük bir ihtimalle il sınırları belediye sınırlarına dahil olacak. Bu sefer İl Özel İdaresi’nin köylerde yaptığı alt yapı çalışmalarından çekilecek ve bu çalışmaları belediyeler yapacak. Yani belediyelere devredecekler. KÖYDES ‘Köylerin Alt Yapı Destekleme Projesidir’ bu proje ya uygulanmayacak ya da başka bir kaynak şeklinde gelen para belediyelere aktarılacak. Ama tabi bu işler Belediyeler tarafından yapılacak.
Bu durumun şuan da ikitane uygulaması var. İzmit ve İstanbul’da KÖYDES uygulaması yok. İl sınırları belediye sınırları. Trabzon’da da böyle bir uygulama bekleniyor. Ama tabi sonuçta bahsettiğim iki şehirde ki kaynaklar daha iyi vergi gelirleri daha iyi.
Trabzon Belediye Başkanımızın da dediği gibi bizim gibi şehirlerde bu vergi gelirlerinin biraz daha arttırılması da aktarımların yapılması lazım”

KAYNAKLAR ARTIK BELEDİYELERE AKTARILACAK
KÖYDES Kaynaklarının kesilmeyerek belediyelere aktarılabileceğini kaydeden Revi, “KÖYDES kaynakları kesilmez ama sadece ismi değişebilir. Çünkü kaynak ihtiyacımız o zaman da devam edecek.
KÖYDES uygulaması isim olarak belki KÖYDES olmayacak ama biz başka bir kaynak şeklinde aktarılacağını düşünüyoruz .. Bu kaynakları artık belediye kullanacağını düşünüyoruz. Trabzon ve Karadeniz bölgesinin doğal yapısından diğer illere göre kaynak daha fazla geliyor. Bize batıdaki illerden daha fazla geliyor. Bu durumun nedeni de alt yapı hizmetlerine göre batıdaki illere göre geriyiz. Bunun muhakkak bir şekilde devam etmesi lazım. Ben kesileceğine inanmıyorum bir şekilde o kaynakların aktarılacağını düşünüyorum” dedi.
Revi, İl Genel Meclisi ve Özel İdarenin diğer alanlarda da çalışmalarına devam edeceğini kaydetti.

Kaynak: 61saat.com