61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi, Değirmendere’de Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Otogalericiler Sitesinde yer alan 1 adet sosyal tesis ve 40 adet galerili ofis iş yerin satışına karar verdi. Karar, meclisten oy çokluğu ile geçti. 


ZATEN SATA SATA, TRABZON’DA… 
Mecliste, geçmişte Otogalericiler Sitesi ile ilgili yaptığı öneriyi hatırlatan CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin, “Bence bu doğru değil. Burası değerli bir yer. Zaten sata sata, Trabzon Belediyesinde daha gayri menkul bırakılmadı. Şu anda hatırımda 10 tane, 15 tane yer var. Bunlarda Trabzon’un en değerli yerleri. Kamuya ait, belediyenin mülki demek herkesin mülkü demek. Yani bunları satmakla ne elde edeceğiz. Şunu anlarım: Dersiniz ki, burada ki 41 dükkan, Galericiler Sitesi şehrin ihtiyacına cevap vermiyor. Ben bunları satıp Değirmendere’nin şurasında yeni bir tane yapacağım dersen eyvallah, bende desteklerim” dedi. 

HUKUKİ PROBLEM GİDERİLDİ

Bunun üzerine Şahin’e cevap veren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, “41 esnaf burada var. Yapıldığında da satışına karar verilmiş. Ancak o dönem içerisinde gerek hukuki problemler, gerek satış değeri üzerinde ki tartışmalar nedeniyle yapılamamış. Ortahisar İlçemizde burayla ilgili hukuki problemi geçtiğimiz günler içerisinde giderdi. Esnafta şu anda işletmekte olduğu, ilelebet işletmekte devam edecek olduğu yerin parasını verip alacak. 
Kötü bir şey düşündüğümüz kanaatinde değiliz. Değeri kamu adına karşılığını bulduğunda satışı yapılacak bir yerdir” diye konuştu. 

ARTIŞ ORANI TEPKİ ALMIŞTI
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Belediye olarak bizim asli görevimiz hizmetlerle, yatırımlarla, icraatlarla halkımızın daha mutlu standardını daha yüksek yaşatmak. Belediyenin tabiki mülklerinin olması, sabit gelirlerinin olması arzu edilen bir şeydir ama burada biraz da statükocu davranmamamız lazım. O kadar artış yaptık, tepki aldık büyükşehir belediyesi olarak. Ben bu işin içindeyim. Orada ki kiracılardan, oto galericilerden tepki aldık artış oranı itibariyle. Ama bana göre artış oranı tabiriyle yakaladığımız rakam da belediyenin geleri için hiç önemli kayda değer bir şey değil. Belediye mülklerinde işler serbest piyasada ki gibi ticari değerini bulmadan bu işler hala devam ediyor. Belediyeye biraz farklı gözle bakıyor vatandaşımız. kirasını ödemiyor, ondan sonra sosyal problemler oluyor. Takibatında sıkıntı oluyor. Daha güzel işler yapılacak. Başkanımız bir çok proje açıkladı. Hep beraber çalışıyoruz. Karara olumlu bakıyoruz” dedi. 

RUHSATLANDIRILDI MI?
İYİ Parti Grup Başkan Vekili Davut Çakıroğlu ise, “Geçtiğimiz ay bu ve toptancı hali ruhsatları ile ilgili sormuştum, halledilecek değinmişti. Bunlar bugün itibariyle ruhsatlandırıldı mı? Yapı kullanma ruhsatı diyorum. Var mı, yoksa biz ayıplı bir malı satışa çıkartıyoruz belediye olarak. Yapı kullanma ruhsatı olmayan bir yer, yıllardır kullanılıyor. Aynı şeyi vatandaş yaptığında cezalandırılıyor. Kanalı kullanıyor, suyu kullanılıyor, aboneliği var her şeyi var” ifadelerini kullandı. 

KAT İTTİFAKINA GEÇİLDİKTEN SONRA SATILACAK
Bunun üzerine Ataman, “Bu 14 bin 215 metre karelik yerde aşağı yukarı 50’şer metre kare asma katlı dükkanlar var. Burada kat mülkiyetine geçilmeksizin bunun zaten münferit satılabilmesi mümkün olmadığından bu işlemler ya bitti, ya da bitmek üzeredir. Kat ittifakına geçildikten sonra satılabilecek” dedi.

ALINMADIYSA AYIPLI MAL
Ataman’ın bu cevabına Çakıroğlu, “Arsa payı üzerinden satış yapılabilir o bağımsız bölüm için. Yapı kullanma ruhsatı… İkisi arasında ki fark biliniyor. Kat irtifa planı ruhsatı var demek, oranın yapı kullanma ruhsatı var anlamına gelmiyor. Bunlar bir birinden çok farklı. Birisi mülkiyeti temsil ediyor bitmiş bina, öbürü arazi üzerinde ki pay. Şimdi biz pay mı satıyoruz yoksa ruhsatı alındı mı buranın. Alınmadıysa ayıplı mal” diye konuştu. 


41 TAPU ÇIKIYOR
Plan ve Bütçe Komisyonundan Murat Üçüncü, “Şu an tapuda 41 bağımsız için 41 tapu çıkıyor. Bu hafta veya önümüzdeki hafta bitecek’ derken Ataman, “Yapı kullanma ruhsatı var mı yok mu süre içerisinde verelim” ifadelerini kullandı.