61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı toplantıları bugün yapılan oturumla devam etti. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun Ankara’da bulunması dolayasıyla, meclisi Başkan Vekili Atilla Ataman yönetti. 

Plan ve Bütçe Komisyonu ile İmar Komisyonundan gelen maddelerin tartışıldığı toplantıda en dikkat çeken maddelerden biri ise gayri menkul satışı oldu. Mülkiyeti Trabzon Büyükşehir Belediyesinde bulunan, üzerinde okul, spor salonu, cami gibi kamu kurulumlarının bulunduğu 6 gayri menkul, 25 milyon 608 bin 854 TL’lik vergi borcuna karşılık Hazine ve Maliye Bakanlığına satışı yapılacak. Mecliste tartışmalara neden olan madde CHP ve İYİ Partililerin karşı oyuna karşın, AK Parti ve MHP’li meclis üyelerini oylarıyla kabul edildi. 

Konuyla ilgili söz alan CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin, yöneticilikte en kolay yolun yer satmak olduğuna dikkat çekerek, "Yöneticilikte en kolay şey vatandaşın yerini satmak. 10 yıldan beri dedik dedik, ağzımızda tüy biti. Trabzon Belediyesi yaklaşık 110 milyon Liralık Gayri Menkul sattı. İl Özel İdarenin Meydanda ki yeri satıldı, Yalıncak’ta ki Köy Hizmetlerinin yeri satıldı, Şana’da mezbaha satıldı, Boztepe’de ki çay bahçesi, futbol sahası vardı satıldı, Büyük Sanayi’de ki dükkanlar satıldı, Ayakkabıcılar Sitesinde ki dükkanlar satıldı, satıldıkça satıldı. Böyle bir yönetim anlayışını herkes yapar. 

ŞAHİN: BANA DOĞRU BİR DAVRANIŞ OLARAK GELMİYOR

Hazineye olan borcunu gayri menkul satıp ödemek hiç de bana iyi bir davranış olarak gelmiyor. 

Hadi şöyle diyelim: Burada belediye bakanlarımız vardı, bir gayri menkul atıl vaziyette durur bir getirisi olmaz der ki, “Ben bunu satarım ama bir alt yapı hizmetinde kullanırım” Sonuçta vatandaşa bir hizmet olur. 

Satıyoruz arkadaşlar, daha sayın Zorluoğlu göreve geleli 5 ay olmadı 100 milyonun üzerinde kredi borçlanması yaptı. Kredi borçlanması uzun vade, yüzde 27 faizle İller Bankasından… 

Bunu kim ödeyecek. Trabzon’da yaşayanlar, bu halk ödeyecek. Ben bunlara bundan önce de karşı çıktım, bundan sonra da karşı çıkacağım. Bunlar en kolay çözümdür. Paran yoksa ona göre yatırım yaparsın. Paran yok, kalkıyorsun borçlanıyorsun. Birde çok üzüldüm. Hazineye karşı olan borçlarımıza karşı. 

Ben Gayri Menkul satışına karşıyım. Sebepte şu: Bugüne kadar vatandaşın emeği ve vergisiyle yapılan bir şeylerin borca karşılık satılması doğru bir şey değil. Bundan sonra da idareciler bu işleri getirmememi” dedi. 

HAZİNE VE MALİYE BAKANI BERAT ALBAYRAK’A TEŞEKKÜR

Bunun üzerine Başkan Vekili Ataman ise, "Ben Büyükşehir Belediye Başkanımızı gıyabında tebrik ediyorum. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanımıza buradan şükranlarımızı ifade ediyorum. Burada dükkan yeri yok. Pelitli’de bizim dükkanımızda yok. Bunlar Büyükşehir Belediyesinin daha önce ki yıllarına sahih olarak birikmiş vergi borçlarına karşılık, okul yerleri, metruk yerler, tescil dışı alanlar gibi yerleri Maliye Hazinesine borcumuz kadar bedelleri vererek borcu mahsuplaştırıldı. 

Diğer satışlarla ilgili olarak itirazlarınız benim de itirazımdır. Bu belediyenin mezbahanesi yokken, mezbaha yeri satılması doğru işlem değildi. Yanlışa da doğru diyemeyiz. Fakat bu hadise çok farklı bir hadisedir. Meclisin de takdirine şayan bir hadisedir” diye konuştu. 

HAYRİ GÜR SPOR SALONUNUN YERİ DE VAR

Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta’da, konuda oluşan yanlış anlaşılmayı gidermek için açıklama yaptı. Balta, satılan yerlerin üzerinde kamu kurumlarının mülkiyetinde bulunan yapılan bulunduğuna dikkat çekerek bunların birinin de Hayri Gür Spor Salonunun yeri olduğuna dikkat çekti. Balta, "Bu yerler, maliye hazinenin değil belediyenin mülkiyetinde ancak üzerinde bir kamu kurumuna ait binalar olan yerler bunlar. Bir tanesi Hayri Gür Spor Salonunun olduğu arazi. İl Özel İdaresi zamanında tahsis edilmiş, üzerine bina yapılmış. Bizim tekrar kullanmamız mümkün olmayacağı arazilerdir. Bu ara formüldür. Yani bu bize bize gittiğimizde önerilmiştir: Borçlarınıza karşılık yapabilirsiniz.  Cami yeri de vardır.. okul yapılmış alanlarda vardır. Bunlar bedel karşılığı hazineye devredilerek bu borçtan kurtulma meselesidir. Burada satış yoktur” dedi.