CHP Trabzon Milletvekili ve PM Üyesi Volkan Canalioğlu, dün il binasında İl Başkanı Yavuz Karan ve partililerle birlikte düzenlediği basın toplantısında Trabzon’un büyükşehir olması konusunu değerlendirdi. Trabzon’un büyükşehir olurken belde ve köy tüzelkişiliklerinin kapatılmasına sert tepki gösteren Canalioğlu, büyükşehir uygulamasıyla ilgili çekincelerini sıraladı. Yasayla 29 ilde özel idareler ve seçilmiş il genel meclislerinin kaldırılacağını kaydeden Canalioğlu, “Böylece ülkemizde çift başlı yönetim oluyor. Valiler de bu şehirlerde protokol memuru gibi olacaktır” ifadelerine yer verdi.  Trabzon da dahil 13 ilin büyükşehir olması için hazırlanan kanun tasarısına sert eleştiriler getiren Canalioğlu, tasarıyla beraber toplamda bin 582 beldenin mahalle olacağına dikkat çekerek, “Köylerin yüzde 47’si, belediyelerin yüzde 54’ü kapanmış olacaktır. Bu tasarı kanunlaşınca da 56 milyon vatandaşımız Büyükşehir sınırları içinde yer alacaktır. Bu durumda Trabzon’umuzda 57 beldemiz ile 477 köyümüz mahalle olmaktadır. Biz buna karşı çıkıyoruz” dedi.

VATANDAŞLARIN GÖRÜŞÜNÜN
ALINMAMASI HUKUKSUZLUKTUR
CHP olarak Trabzon’un büyükşehir olmasına hiçbir zaman karşı olmadıklarını kaydeden Canalioğlu, kendi dönemlerinde “Trabzon’um Büyükşehir Olsun’ adı altında toplanan 16 bin imzalık dilekçenin TBM Başkanlığına götürüldüğünü ancak o dönem AK Parti Milletvekilleri ve Trabzonlu Bakanın hiçbir girişimde bulunmadığını kaydetti.  “Hazırlanan Kanun Tasarısı ile Büyükşehir ‘Bütünşehir’ olacak Trabzon’umuzu çok büyük sorunlar beklemektedir” şeklinde sözlerine devam eden Canalioğlu, şöyle devam etti:  “Bu yasa İçişleri Bakanlığı’nda illerin coğrafi fiziki şartları dikkate alınmadan masa başında hazırlanmıştır. Sınırları belirleyen ulaşım, altyapı, üstyapı, gelenek ve görenekler göz önünde bulundurulmadan beldeyle köylerin mahalleye dönüştürülmesi öngörülmüştür. Lakin burada yaşayan vatandaşlarımızın görüşlerinin alınmaması tamamen hukuksuzluktur dahası saygısızlıktır. Her fırsatta milli iradeyi dilinden düşürmeyen Başbakan tüzel kişilik ünvanlarını halk oyu ile alan belde ve köylerimizin tüzel kişiliklerini ellerinden masa başında almıştır. Peki bu kez niçin referanduma yani milli iradeye başvurmamıştır.”

KÖYDEKİ VATANDAŞLARA EK
VERGİ YÜKÜ BİNECEK
Canalioğlu köylerde yaşayan vatandaşların bugüne kadar bildikleri vergiler dışında yeni yeni vergiler ve harçlarla karşılaşacaklarını da belirterek, “Köylerimizdeki vatandaşlarımız mahalle olacaklarından dolayı Belediye gelirleri, çeşitli vergiler, Belediye harçları, çeşitli harçlar, yol, kanalizasyon, su tesisatı harcamalarına katılım payları adı altında 34 kalem vergi ödemek zorunda kalacak. Yine, köyler mahalleye dönüştürüldüğü için imar sorunları olacak ve insanlar ev ve işyeri yapamayacaklar, ayrıcı köyde yaşayan vatandaşlar işyerlerine Cumartesi ve Pazar açmak için ayrıca ruhsat almak zorunda kalacaklar” dedi.

ÖZEL İDARELER KALKACAK
Yasa ile özel idarelerin de kaldırılacağını kaydeden Canalioğlu, “Çalışanları 6111 sayılı torba yasa gibi diğer kamu kuruluşlarına ya da norm kadrosu fazlası yoksa Belediyelere, o da olmazsa Türkiye geneline verilecek ve Trabzon’da çalışan işçi, memur arkadaşlarımız mağdur olacaklardır. Esnaf ise daha fazla vergi ödeyecektir. Bu yasa tasarısıyla ilgili diğer çekincemiz de İl Özel İdaresine ilişkin ortadan kaldırma hükmünün anayasaya aykırı olmasıdır. Bakınız bu düzenleme ile 29 ilde Özel İdareler ve onların seçilmiş İl Genel Meclisleri kaldırılıyor, 52 ilimizde de İl Özel İdareleri devam ediyor. Şu unutulmasın. Türkiye’nin siyasal yapısı üniter devlet esasına dayanır. Bunun yönetsel yapı bakımından zemini merkezden yönetim ilkesine dayanan il yönetimidir. Dolayısıyla hükümet tasarısı Anayasanın üniter devlet ilkesi bakımından da kabul edilemez. Sonuçta biz büyükşehre evet ancak belde ve köylerimizin kapatılmasına hayır diyoruz”