61SAAT HABER SERVİSİ

Cephanelik’te dünyada benzerine az rastlanan bir turistik tesis için meclise gelen imar projesi AK Parti’li meclis üyeleri ile kendi partilileri arasında tartışma çıkmasına neden oldu. CHP’li üyelerinde de bazı noktalarda karşı çıktığı proje oy çokluğu ile onaylandı. 

Trabzon’un Boztepe Mahallesi’ndeki önemli turizm yatırımlarından olan Cephanelik’te hazineden yeri 49 yıllığına kiralayan işletme sahipleri Kentsel Tasarım adı altında, cephanelik dışındaki tüm yapıları yerin altına gömecek şekilde 36 odalı muazzam bir turistik otel kompleksin yapımı için Ortahisar Belediye Meclisi’nden Anıt Kurulu’na gönderilmek üzere proje onayı istedi. 

DÜNYADA BENZERLERİ VAR KATKISI OLUR
Konuyla ilgili bilgi veren AK Parti İmar Komisyon Başkanı Faruk Kanca, Trabzon’da benzerine rastlanılmamış muhteşem bir proje olduğunu belirterek Trabzon turizmi adına katma değer sağlayacak bu değişikliğe imar komisyonu olarak onay verdiklerini, zaten belediyenin burada izninin söz konusu olmadığını sadece Anıtlar Kurulu için belediyeden görüş istendiğini ifade etti. Kanca dünyadaki çeşitli örnekleri bulunan projenin Trabzon’a yakışır bir proje olduğunu belirtse de birçok AK Partili üye konuyla ilgili söz alarak eleştirilerde bulundu. 

YEŞİL ALANI İMARA AÇIYORSUNUZ 
CHP’li Turgay Şahin burada yeşil alanın imara açıldığını ifade ederek ‘Ne demek bizim görüşümüzün önem yok, burası belediyedir, belediyenin izni olmadan oradaki yeşil alana inşaat yapmak nasıl oluyor. Siz diyorsunuz ki, bizden sadece görüş istiyorlar, yani verelim gitsin ama Reşadiye için de Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu öyle dedi. Sonra ne oldu, Anıtlar yapın dedi ve yapı oraya yapıldı. 
Şimdi Cephanelik’teki bu tesis ile ilgili 3 sene önce de meclise yanındaki yapıların yapılması için teklif geldi, ona hak verebilirdik, çünkü tesis sığmıyordu, yandaki müştemilatlara ihtiyaçları vardı. Kabul edildi ve yapıldı. Ama ihaleye çıkarken burası bu şekilde 36 odalı bir otelin yapılacağı şekilde çıkmadı. Şimdi buna müsaade edilmesi tamamen yanlış, kaldı ki orada yeşil alanı imara açıyorsunuz’ dedi. 

DAĞI İNFAZ EDİYORSUNUZ 
Ardından söz alan AK Partili Belediye Meclis Üyesi Ahmet Yıldız ise burada dağın adeta infaz edildiğini, hazineden kiralandığı durumun göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek mecliste onayının doğru olmadığını ifade etti. 

YENİDEN MECLİSE GELECEK 
MHP Ortahisar Belediyesi Meclis Üyesi Ayşe Kabadayı ise Cephanelik ile ilgili gelen değişiklik önerisinde bir emsal olmadığını belirterek ‘Burada emsal diye bir şey yok, anıtlar kurulunun emsal koyması lazım, bizde kesinlikle değerlendirebileceğimiz bir şey yoktur, öyle gönderiyoruz anıtlar kurulu müsade etse de  plan lejantı için meclis kararı gerekiyor.  Yani anıtlardan sonra buradaki yapılaşma için konu yeniden meclise gelecektir’ dedi. 
İmar Komisyonu Başkanı Faruk kanca’da konunun anıtlar kurulundan sonra yeniden meclise geleceğini doğruladı. 

ORTAHİSAR İÇİN ÖNEMLİ BİR PROJE
Ortahisar Belediyesi’nin AK Partili meclis üyesi Selahattin Çebi’de konunun komisyondan geldiği şekliyle onayının doğru bir karar olacağını belirterek ‘Şehrimizin tanıtım açısından önemli gördüğümüz bir proje, projeyi düşünen arkadaşları tebrik ediyorum. Efendim hazinenin arazisine yayılacak, yayılmayacak buna bırakın da kiralayan hazine karar versin. Anıtlar karar versin. Biz böylesine güzel bir projenin yapılması halinde Ortahisar ilçesini tanıtım etkihliklerinde de kullanmayı düşünüyoruz’ ifadelerini kullandı. 

KINALI: USLÜP HATASI VAR 
Belediye’ye sadece görüş soruluyor izni anıtlar verecek şeklindeki açıklamalara cevaben söz alan Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Ortahisar Belediye Meclis Üyesi Seyfullah Kınalı ise ‘Burada bir üslup hatası var sanki, herkes kendi açısından inceler, belediyenin uygun görmesi lazım kendi açısından. Oraya gidip orada emsal verilecek diye bir şey yoktur. Uygunluğunu bu meclisin vermesi gerekir’ dedi. 
Muhalif parti üyelerinin birçoğunun red kararına rağmen, Cephanelik’teki proje ile ilgili müzakere komisyondan geldiği şekliyle kabul edildi.