61SAAT HABER SERVİSİ -  Kantarcı, “Bu aşamada bizim önceliğimiz sağlık olması gerekiyor. Yaklaşık 1 yıldır süren pandemi süreci nedeniyle turizm anlamında baktığımızda hem seyahat acenteleri, hem de paydaşlar çok ciddi ekonomik zorluklar yaşıyor. 
Ama bu sdece ülkemizde değil, dünyanın genelinde bu şekilde. Öncelikle bu süreci sağlıklı atlatmamız gerekiyor. Devletimizin sağlıkla ilgili alacağı tedbirler, kısıtlamalar, açılma ise o na göre hareket ememizin uygun olacağını düşünüyorum” dedi. 

SIRALAMA DEĞİŞEBİLİR
Ocak ayında Avrupa’da ciddi kapanmaların yaşandığına dikkat çeken Kantarcı, Türkiye’de  de iller arasında rakamların bir birine çok yakın olduğuna dikkat çekti. 
Kantarcı, “. İki gün sonra bir il de 50 veya 100 vaka olduğunda sıralama değişebilir. 
Hem Trabzon Valiliği hem de diğer illerin Valilikleri sürekli gerekli uyarıları yapıyor. Ben kapanma olacağını zannetmiyorum. Ancak umarım bu kış döneminde gerekli tedbirle beraber süreci tamamlarız” diye konuştu. 

DAHA ERKEN NORMALE DÖNECEKSEK DESTEKLERİZ
15 günlü kapanma önerisine nasıl baktıkları sorulduğunda ise Kantarcı, “Turizmci olarak, TÜRSAB olarak bununla ilgili desteklerim veya karşı dururum, durumunda değilim. Bilimsel anlamda farklı kriterlerle değerlendirilmesi gereken husus.  Ortada sağlık var.  Devletin ilgili kurumları bakanlıkla değerlendiren bir durum var.  Bizim doğrudan bilgimiz olan konu değil. 
Ancak bizim talebimiz şu? Bu süreç mümkün olduğunca nasıl tamamlayabileceksek o yönde tedbirlerin alınması.  Kabine diyebilir ki 15 gün kapatıyoruz, 1 ay kapatıyoruz. Eğer bu bizim daha erken normale dönmemize destek olacaksa tabiki destek oluruz. 

GEÇEN SENE BEKLENENİN ALTINDA KALDI
Geçen sene yazı beklediğimiz gibi geçiremedik. Beklentilerimizin, tahminlerimizin, bakanlığın tahminlerinin altında kaldık. 

ACENTELERİN YÜZDE 35’İ AÇIK
Uzunca bir süreç geçiriyoruz. Ekonomik anlamda sektörün bir çok bileşeni ki seyahat acenteleri başta olmak üzere bir çoğunun ayakta kalacak hali yok. Son nefeslerini veriyorlar. Pandemi sürecinin tamamlanması en büyük umudumuz. Seyahat acentelerimizin hala ofislerini açmama haklı saklı. Acentelerin yüzde 35’i 40 açık. diğerleri ofislerini açmıyor, ev ortamında bilgisayar ve telefondan işini yürütüyor” dedi. 

OTELLERDE ZOR DURUMDA
Bölgede ki otellerinde zor durumda olduğuna dikkat çeken Kantarcı, “Bölgemizde ki otellerin bir çoğu kapalı. Kapalı oteller şunun hesabını yapıyor: Açarsak elektrik, su, personel gideri.  Açık olanlarda ciddi anlamda para kazanan otel sayısı çok az. El ele baş başa gidenler bir çoğu kendilerini avantajlı görüyorlar” diye konuştu. 

ÖNÜMÜZDEKİ SEZON İÇİN UMUT VAR MI?
Önümüzdeki turizm sezonundan umutlu olup olmadıkları sorulduğunda ise Kantarcı, “Pandemi başladıktan sonra şöyle bir algı vardı. “Havaların ısınmasıyla Haziran, Temmuz sonrası normale döneceğiz” 
Şimdi neredeyse 12. aya gireceğiz. Bu süreçte bütün tahminler söylenenler tutmadı. 
Örnek verecek olursak,  “otobüsün içinde ki yolcular gibiyiz. Biz sadece yolcuyuz. Kullanan Kovid 19.  Nerede hızlanacak, nerede duracak o karar veriyor.  Bence belirsizlik devam ediyor. Herkes farklı bir şey söylüyor. Şimdiye kadar bir süreç yaşayarak gördük. Bundan sonra da yaşayarak devam edeceğiz” dedi.