61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’da Kentsel Dönüşüm iptallerine bugün 2 yeni proje daha eklendi. Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde ilk olarak Çarşıbaşı İlçesi Merkez Mahallesinde daha önce Kentsel Dönüşüm Alanı olarak ilan edilen 12.2 hektarlık alan görüşüldü. İkinci olarak ise Şalpazarı İlçesinde Kireç ve Dereköy Mahallesinde, Kentsel Dönüşüm alanı olarak ilan edilen 3.8 hektarlık alan müzakere edildi. 
Yapılan görüşmelerin ardından hem Çarşıbaşı’nda ki 12.2 hektarlık alan, hemde Şalpazarı İlçesinde ki 3.8 hektarlık alan Kentsel Dönüşümden çıkarıldı. 

YAPIYORUZ, İZİN VERİYORUZ, SONRA YIKIYORUZ

Çarşıbaşı Belediye Başkanı Mümin Nuhoğlu, “Kentsel Dönüşüm ülkemizde her yerde sorun. Bizler Kentsel Dönüşüm yapılmasından yanayız. Fakat günümüzün koşullarından dolayı yapamıyoruz. 2018 yılı rakamlarına göre Çarşıbaşı’nda ki 12 hektarlık alanda ki tamamen dönüşümü yaptığımızda 150 milyon TL tutuyor. Esasında ülkemiz için çok miktar değil. Maalesef,  yapıyoruz izin veriyoruz, sonra yıkıyoruz” dedi. 

5 HEKTARDAN KÜÇÜK OLDUĞU İÇİN BİR ANLAM İFADE ETMİYORDU… 
Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız ise, “Dönemin meclisi Şalpazarı’nda önemli kısmı Kentsel Dönüşüm alanına dahil etmişlerdi. Bu dahil edilen alan 5 hektardan küçük, yani 3.8 hektar olduğu için bir anlam ifade etmiyordu. Aynı şekilde bakanlığa da talepte bulunulmamış, işlem yapılmamıştı. Bunu Büyükşehir Belediyemizin kıymetli üyeleriyle değerlendirdik. Hem vatandaşın önünü açmak, hem de yerinde dönüştürmek için 2 - 3 tane vatandaşın bir araya gelerek müteahhit marifetiyle hem vatandaşın eski binalarını yenilemek, hem de küçük küçük hisseleri birleştirmek için bu şekilde karar aldık” dedi. 

TOKİ’YE VERMEYELİM… 
CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin, “Kentsel Dönüşüm Yapamıyoruz diye mevzu olmaz. 10 yıl önce aynı bu mecliste otururken Çömlekçi Kentsel Dönüşüm oylanırken, Sotka, Narlıbahçe alınmıştı. 10 yıl öncesinde şunu demiştim: “Bunu TOKİ’nin yapması ve başarması mümkün değil. Bunu kendi belediyeleri yapacak” hatta ve hatta çirkin imar durumu ve yapılaşmanın ortadan kalkması için şöyle bir öneride bulunmuştum. “Burayı TOKİ’ye vermeyelim, şunu yapalım. Gelin mecliste ortak akıl diyoruz, buranın imarıyla oynayalım, biraz artış yapalım. Buraları adalara sokup, yerli müteahhitleri sokalım yerinde dönüşüm yapılsın” 
Fakat bunlar zannetti ki TOKİ, seçim vaadi… Bilboardlarda, ülke dönüşüyor vatandaşında hoşuna gitti. 
Kentsel Dönüşüm, eğer kendi içinde, eskiyen varoş denilen yerler varsa bunlar dönüştürsün. Belediye burada biraz imarıyla oynar, rant açar, müteahhit gelir.. Bu yapılıyor İstanbul’da, İzmir’de örnekleri var” dedi. 

TOKİ GELECEK, KAMULAŞTIRACAK
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman ise, “Kentsel Dönüşüm denilince galiba Trabzon’da şu akla geldi: “TOKİ gelecek kamulaştıracak” Böyle bir şey yok. Kentsel Dönüşüm sadece böyle bir şey değil. Kentsel Dönüşüm, milletin arazileri maliklerinin, mülk sahiplerinin, toplanıp müteahhit marifetiyle, kendilerinin de yapabileceği iştir.. Devlet eliyle yapılacağı beklentisinin, gecikmesi nedeniyle sahadan çıkarılmış oldu” dedi.