61SAAT HABER SERVİSİ - Türkiye’de yaşanan bu gelişmelerden Trabzon’da nasibini aldı. Trabzon’da ekonomik konulardan, siyasi konularla beraber 2018’de neleri konuştuk sizler için derledik. 

TRABZON VE BÖLGE VİRÜSLERLE TANIŞTI
Doğa Karadeniz Bölgesinde Dünya Sağlık Örgütünün küresel çapta acil durum ilan ettiği Brezilya’da ki Zika Virüsü salgınına neden olan 2 Aedes türü sivri sinek tespit edildi. Sağlık Bakanlığı’nın koordinesinde oluşturulan ekip, Rize, Trabzon ve Artvin'de bu sivrisinek türü ile ilgili mücadele başlattı. 
Bu virüsün yanı sıra bölgede özellikle Fındık, Çay ve Çam ağaçlarına yönelik de ciddi bir böcek saldırısı gerçekleşti. Fındıkta özellikel ‘Dracula’ adı verilen bir böcek türü ağaçlara ciddi anlamda zarar verdi. 
Yine Atatürk Köşkü’nde çam ağaçlarına da on iki dişli çam kabuk böceği ağaçlara büyük zararlar verdi. 
Bu böcekler nedeniyle bir çok fındık bahçesi karantina altına alınırken Atatürk Köşkü’nde ise 456 ağacın kesilmesine karar verildi. 

TRABZON HAVALİMANINDA UÇAK KAZASI 
Trabzon’da 2018 yılının ilk aylarında Türkiye gündemine oturan konu Trabzon Havalimanında yaşanan uçak kazası oldu.. Pegasus Firmasına ait uçak, Ankara-Trabzon seferini gerçekleştirirken, Trabzon Havalimanına indiği sırada pistten çıktı.  Denize az bir mesafe kala duran uçakta 162 yolcu ve 6 mürettebat güvenli şekilde tahliye edildi.


TRABZON’DA ÖZEL HAREKAT MÜDÜRLÜĞÜ KURULDU
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Taşra Teşkilatı’nda Düzenleme Yapılması Hakkında aldığı karar ile Trabzon’da Özel Hareket Müdürlüğü kuruldu.

MİNA BAŞARAN’IN ÖLÜMÜ
Trabzonlu iş adamı Hüseyin Başaran’ın kızı Mina Başaran ile arkadaşlarını taşıyan özel jet, İran’da düştü. Uçakta Mina Başaran ile birlikte 11 kişi hayatını kaybetti. Mina Başaran, düğünü öncesinde kız arkadaşlarıyla birlikte bekarlığa veda partisi için Duabi’ye gitmişti. Ancak dönüş yolunda uçağın düşmesi sonrasında herkes hayatını kaybetmişti. 
Jet kazasında 11 kişi hayata gözlerini kapadı. Türkiye trajik kazayı unutmadı. Mina Başaran ismi hafızalara kazındı. Türkiye'de, arama motoru Google'da en çok aranan isimlerden oldu. 


TRABZON’DA ŞARBON VAKALARI
Trabzon’un bir çok ilçesinde 2018 yılında sürekli şarbon iddiaları çıktı. Bunlardan ilki Akçaabat İlçesinde telefon ve şarbon bakterisi taşıdığı iddia edilen hayvan ile temasta bulunan 6 kişi tedbir amacıyla hastaneye kaldırılmıştı. 

ALMANYA’DAN ACI HABER... 
2018 yılında Almanya’dan Trabzon’a en acı haber geldi...  BADEN – WÜRTTEMBERG Eyaletinde 4 kişilik Türk aile evlerinde ölü bulundu.  Evde gaz kaçağından öldüğü sanılan Baba Turgay Özgük, anne Filiz Öztürk ve çocukları 5 yaşındaki Mert Öztürk ile 4 aylık kızları Minel Öztürk Trabzon’da toprağa verildi... 

TRABZON OTOBÜSÜ KAZA YAPTI 2 ÖLÜ 3 YARALI
2018 yılında Trabzon’da bir çok kaza yaşandı... Bunlardan, Trabzon’dan İstanbul’a giden, Trabzon plakalı yolcu otobüsü Osmancık İlçesinde kaza yaptı. Kazada Özcan Abanoz ve muavin Hakan Ercanlı hayatını kaybetmiş, 33 kişi de yaralanmıştı. 

2 POLİS MEMURU ŞEHİT OLMUŞTU
Trabzon’un Maçka İlçesinde takip yapan polis aracı, kontrolden çıkıp dereye uçtu. Kazada Yunus Çavdar ve Mehmet Ayan isimli polis memurları şehit olmuş, İzzet Kazaz isimli polis memuru ise hafif yaralanmıştı. Kazada şehit olan Polis Memuru Mehmet Ayan için günlerce arama çalışması sürdürülmüştü... 

ÇİFTLİK BANK VURGUNUNDAN TRABZONLULAR DA MAĞDUR OLDU
Türkiye’de bir çok kişinin dolandırıldığı Çiftlik Bank vurgununda Trabzon’da da çok sayıda kişinin para yatırdığı ortaya çıktı. . Trabzon’da mağdurların sayısının 200 kişiyi geçtiği tahmin edilirken yatırılan paranın ise 1.8 milyon TL’yi bulduğu kaydediliyor. 


YAVUZ KARAN HAYATINI KAYBETTİ
2018 yılında Trabzon önemli bir değerini kaybetti. CHP’nin uzun yıllar İl Başkanlığını yapan, PM üyesi Yavuz Karan, Mart ayında geçirdiği kalp krizi sonrasında hayatını kaybetti. 


SERA GÖLÜ DUVAR TARTIŞMALARI
Trabzon'un Akçaabat ilçesinde doğal güzelliğiyle öne çıkan Sera Gölü çevresinde yapımı tartışmalara neden olan beton duvar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla yıkıldı.  Görüntü kirliliğine neden olan duvar,  yıkımının ardından başlatılan 'Geosentetik donatılı duvar' çalışmaları tamamlandı... 

24 MART GENEL SEÇİMLERİ VE DEĞİŞİMLER... 
2018 yılında Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı sisteminde yeni seçimlerini de yaptı.  24 Haziran’da,  Türkiye genelinde seçmenler Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Türkiye genelinde oy kullandı. Seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, rakiplerine büyük fark atarak yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. 
Trabzon’da ise milletvekilliği seçimlerinde bir çok değişimde yaşandı. CHP’de Haluk Pekşen’in yerine meclise Ahmet Kaya meclise giderken, AK Parti’de Muhammet Balta, Adnan Günnar ve Salih Cora yeniden TBMM’ye gitti. Ayşe Sula Köseoğlu’nun yerine ise aday gösterilen Bahar Ayvazoğlu AK Parti’den TBMM’de Trabzon’u temsil etme hakkı kazandı. 
Burada en dikkat çeken başarılarda birini ise İYİ Parti’de Hüseyin Örs gerçekleştirdi. Yeni kurulan bir partiden Milletvekili adayı olan Hüseyin Örs, Trabzonluların gönlünü fethederek Trabzon Milletvekili olmayı başardı. 

 MHP İL BAŞKANI DEĞİŞTİ.. 
MHP’den 24 Haziran seçimlerinde 1. Sıradan aday olan İl Başkanı Nihat Birinci, İl Başkanlığından istifa etti. Yerine ise Bekir Sıtkı Tarım atandı... 

FINDIK FİYATI TARTIŞMALARI... 
2018’de rekolte azlığına rağmen fındık fiyatı beklenen seviyede olmadı.  Üretici fındığını 11 liradan satarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan TMO, 1 Kasım'dan itibaren 1. kalite levant fındığın kilosunu 14, Giresun fındığının kilosunu da 14.5 liradan alacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca 10 bin ton fındığı teminat karşılığı FİSKOBİRLİK'e vererek bu kurumu da destekleyeceklerini açıklamıştı. 

KÜÇÜK KIZA TACİZ OLAYI
Trabzon’un Ortahisar ilçesinde M.T. isimli bir şahsın küçük yaşta kız çocuğuna tacizi güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerin sosyal medyaya atılmasının ardından Türkiye’de büyük bir infial oluştu. Şahıs kısa sürede yakalanarak tutuklandı. 

TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI DEĞİŞİYOR
2019’da Yapılacak Mahalli İdareler seçimleri için Trabzon’da başkan adayları da belli oldu. Buna göre Trabzon’un 2 dönemdir Belediye Başkanlığını yürüten Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun yerine AK Parti’den eski Van Valisi Murat Zorluoğlu aday gösterildi. Murat Zorluoğlu ile birlikte İYİ Parti adayı Atakan Aksoy, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri için yarışacak. 

TRABZON VALİSİ DEĞİŞTİ
Trabzon’a 2016 yılında atanan Vali Yücel Yavuz, bu yıl yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Mülkiye Başmüfettişi oldu. Vali Yavuz’un yerine ise Trabzon Valiliğine Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu atandı.   

TRABZON ÜNİVERSİTESİ KURULDU
Karadeniz Teknik Üniversitesinden daha önce ayrılarak kurulan üniversiteler kervanına bu yıl da Trabzon Üniversitesi katıldı. KTÜ’nün bazı bölümleri ayrılarak kurulan Trabzon Üniversitesi rektörlüğüne ise  Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu atandı. Trabzon Üniversitesi, Trabzon’da kurulan 3. Üniversite olma, 2. Devlet Üniversitesi olma özelliği taşıyor. Trabzon’da KTÜ ile birlikte 2., Avrasya Üniversitesiyle birlikte toplamda 3 üniversite bulunuyor. 


EREN BÜLBÜL’ÜN İNTİKAMI ALINDI
Trabzon’da 15 yaşındayken Başçavuş Ferhat Gedik ile birlikte şehit edilen Eren Bülbül’ün intikamı da 2018 yılında alındı. 2018 yılında PKK’nın sözde Karadeniz bölge sorumlusu olan İçişleri Bakanlığı’nın 'Aranan Teröristler' listesinde 'Kırmızı Kategori’de başına 4 milyon lira ödül konulan 'Türk Tarık' kod adlı Barış Öner ile 'Sorej K' kod adlı İranlı terörist Barış Coşkun ve 'Zeynel' kod adlı Mehmet Yakışır ile 'Rodi' kod adlı Levent Dayan öldürüldü.