Trabzon adına 2019 yılında en çok konuşulan olaylar her zaman ki gibi felaketler oldu. Araklı ve bir çok ilçede meydana gelen sel felaketleri, meydana gelen yangınlar, yaylalarda ve Uzungöl’de yıkım krizleri, seçimlerde Trabzon’a yapılan iftiralar belki  de en çok akla gelenlerdir.



Sporda da iyi bir ivmeyle yeni sezona başlayan Trabzon’da Hekimoğlu Trabzon Futbol Kulübü 2. Lige yükselerek göğsümüzü kartırken, Trabzonspor’un pilot takımı 1461 Trabzon’da Bal Ligine düşerek üzüntüye sevk etti. 



Sporda 2019’un en flaş gelişmesini ise son günlerde yaşadık. Hemen herkesin tahmin ettiği gibi Trabzonspor teknik direktörü Ünal Karaman’ın ayrılışı.. 


Karaman ayrılırken arkasında büyük bir üzüntü ve tepki bıraktı. Belkide Trabzonspor yönetiminin 2020 yılında en çok zorlanacağı konu ise Trabzonspor taraftarının yeniden gönlünü almak olacak.  


Şimdi genel anlamda bu şekilde bilgi verirken 2019’da Trabzon’da yaşananları bir kez daha hatırlayalım… 

YEREL SEÇİMLER
murat zorluoğlu mazbata ile ilgili görsel sonucu2019 yılında yapılan Mahalli İdareler seçiminde Türkiye’nin en çok konuşulan gündem maddesi Trabzon oldu.

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun yeniden aday olmadığı Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini AK Parti adayı Murat Zorluoğlu kazanırken Ortahisar’da ise Ahmet Metin Genç yeniden görev aldı. 


Trabzon’da parti anlamında değişen ilçeler ise Yomra’da İYİ Parti’den Mustafa Bıyık, Beşikdüzü’nde CHP’den Ramis Uzun, Çarşıbaşı’nda MHP’den Mümin Nuhoğlu, Düzköy’de AK Parti’den Yılmaz Ankara seçildi.

Belki de en çok tartışılan konulardan biri de Hayrat’ta oldu.

Hayrat’ta daha önce AK Parti’den 3 kez seçilen Mehmet Nuhoğlu, yeniden aday gösterilmeyince partisinden istifa ederek bağımsız olarak seçildi. 

TRABZONLULARA HAKARETLER VE İFTİRALAR.. 
tevfik göksü 61saat ile ilgili görsel sonucu

Dedik ya Trabzon Türkiye gündemini seçimlerde bir hayli işgal etti. 

Bunun nedeni de İstanbul’da Trabzonlu bir ismin Ekrem Imamoğlu’nun CHP’den Belediye Başkan adayı olmasıydı.

Tekrarlanan seçimlerde İmamoğlu, ipi önde göğüsleyerek İstanbul’un Belediye Başkanı oldu. 


hayrettin güngör trabzon ile ilgili görsel sonucuAncak bu süreçte Trabzon’a yapılan benzetmeler, iftiralar bir çok kesimden tepki çekti.  

Bu benzetmelere sadece seçimlerde değil 2019’un ilerleyen aylarında da şahit olduk.


Bunların en bariz örnekleri ise İBB AK Parti Grup Başkan Vekili Tevfik Göksu’nun İmamoğlu’na yönelik sözleri, Maraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün Trabzonlu bir kadına, “Sizi biz Müslüman yaptık” sözleri, Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın İmamhapit ve Trabzonluluk ile ilgili söylemlerini sayabiliriz… 

48 SAATLİK SU KESİNTİSİ.. 

trabzon su kesintisi ile ilgili görsel sonucuTrabzon belki de Türkiye’de en nadir su kesintisi olan illerden bir tanesidir.

Ancak 2019’un Mayıs ayında bu durumun tam da aksi yaşandı.

Trabzon’un Ortahisar İlçesi Kutlugün Mahallesi mevsiinde isale hattında meydana gelen arıza nedeniyle merkezde 14 mahallede 48 saatlik su kesintisi yaşandı.

Toplamda bazı mahalleler 2 gün susuz kalırken bu da 2019’da en çok konuşulan konulardan biri oldu. 

TRABZON’DA YAŞANAN SEL FELAKETLERİ.. 

araklı sel ile ilgili görsel sonucuTrabzon en acı haberleri belki de Haziran ayında aldı. İlk olarak Araklı’da ardından diğer ilçelerde gelişen aşırı yağmurlar nedeniyle seller oldu.

8 Kişinin hayatını kaybettiği 2 kişinin ise kaybolduğu Araklı’da ki sel felaketinde çok sayıda ev yıkıldı, büyük çapta maddi hasar meydana geldi.


Dere yatağında ki sel bölgesinin sonradan taşınması da gündeme geldi.

Bu noktada çalışmalar da yürütülüyor. Sadece Araklı’da değil, Karadeniz Bölgesinde meydana gelen sel felaketlerinde dere yataklarına yapılan evlerin neden olduğu can kayıpları için de önlemler alınmasına karar verilmişti.. 


UZUNGÖL’DE SÖZDE KÜRDİSTAN BAYRAĞI KRİZİ.. 

uzungöl kürdistan ile ilgili görsel sonucuTemmuz ayında ise Trabzon’un turizm cenneti Uzungöl bu kez hiçde istenilmeyen bir şekilde gündeme geldi.

Irak’tan gelen bir turist kafilesi, sözde Kürdistan bayrağı açarak bölgede fotoğraf çekilmek isteyince vatandaşların tepkisiyle karşılaştı.

Bu kişiler bölgeden anında uzaklaştırılırken olay bir anda Türkiye gündemine taşındı… 

DERYA ULUĞ’A HAKLI TEPKİ VE KONSERİN İPTALİ.. 

İlgili resimTemmuz ayında bir tepkide ünlü sanatçı Derya Uluğ’a geldi.

3 Temmuz Şike Süreci ile ilgili bir paylaşım yapan Uluğ, Trabzonsporluların büyük tepkisini çekti.

Sosyal medyadan şimşekleri üzerine çeken Uluğ’un Trabzon Akçaabat’ta vereceği konserde haklı olarak iptal edildi.

Fanatik Fenerbahçeliliği ile bilinen Derya Uluğ, dünya kamuoyu tarafından kabul gören Fenerbahçenin 3 Temmuz’da şike yaptığı gerçeğini kabullenmek istemeyen şarkıcılar arasında… 

KAÇAK YAPILAR VE YIKIMLAR… 

haçka yaylası yıkım ile ilgili görsel sonucuKasım ayında Trabzon’da İmar Barışına uymayan yapılar için yıkımların başladığı ay oldu.

İlk olarak Haçka Yaylasında yapılan yıkımlar ardından diğer yaylalara da sıçradı. Büyük tepkiler oldu.

Trabzon Valiliğinin önünde eylemler yapıldı. Sonra bu yıkımlar Aralık ayında Uzungöl’e sıçradı.

Ekiplerin sabah saatlerinde Uzungöl’e giderek burada kaçak olduğu ifade edilen yapıları yıkmaya başlaması tepkilerin de gelmesine neden oldu.


Bazı vatandaşlar yolları keserek yıkım ekiplerinin bölgeye çıkmasını engellemeye çalıştılar ancak yapılan  hiç bir şey yıkımlara mani olamadı.


Trabzon ve bölgede yıkımların 2020 yılında da devam etmesi bekleniyor. 

5 GENCİN ÖLDÜĞÜ KAZA.. 

trabzon kaza genç ile ilgili görsel sonucuTrabzon’da Kasım ayında acı haberlerden biri de Konserden dönen gençlerin kazasıydı. Trabzon Liman kavşağında, alt geçitten çıkan gençler ardından köprü ayağına çaparak durabildi. Bu kazada 5 genç hayatını kaybetti. 

MİNİBÜS VE TIRIN ÇARPIŞMASI

minibüs tır çarpışması ile ilgili görsel sonucuAralık ayında Trabzon’un Akçaabat İlçesinde meydana gelen kazada da TIR ve minibüs çarpıştı.

3 kişinin öldüğü çok sayıda kişinin yaralandığı kaza, Türkiye kamuoyunda uzun süre konuşuldu. Kazanın nasıl olduğu, minibüslerde emniyet kemeri uygulaması vs.. gibi etkenler Türkiye’de gündemi uzun süre meşgul etti. 

ARAZİ VE ORMAN YANGINLARI

trabzon yangın ile ilgili görsel sonucuAralık ayında meydana gelen yangınlar uzun süre söndürülemedi.

Hatta Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de Trabzon’a geldi. Bakan geldikten 1 gün sonra yangınlar söndürüldü.

Trabzon’da çok sayıda ilçede çıkan yangınlarda yüzlerce hektar alan kül olurken, yangının neden çıktığı tartışma konusu oldu.

Vatandaşların temizlik yaparken çıkardığı sanılan yangınlarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Hatta yabancı uyruklu bir kişi de sınır dışı edildi. 


Yangınlar Trabzon’da çevre illerde de çıkması ve yayılması Karadeniz Bölgesinin Aralık ayında mevsim normallerinin üzerinde ki sıcaklığa ve aşırı rüzgarlara bağlandı..