61SAAT HABER SERVİSİ - Araklı Sulh Hukuk Mahkemesi, verdiği ilanda Trabzon’un Araklı İlçesi Yeşilköy Mahallesi nüfusuna kayıtlı Mustafa Çalımbay’ın 4 Aralık 2014 yılından beri bütün aramalara rağmen bulunamadığı, yaşayıp yaşamadığı bilinmediğine dikkat çekildi. Mustafa Çalımbay’ı bilen, tanıyan ve gören var ise güvenlik birimlerine ve mahkemeye bildirmesini istedi. 
Hakkında ‘Gaiplik Davası’ açılan Mustafa Çalımbay, Trabzon’un Araklı İlçesi Yeşilyurt Mahallesinde 2014 yılında kaybolmuştu. 
Evli ve 2 çocuk babası olan Çalımbay, ailesi ile sabah kahvaltısı yaptıktan sonra kimseye bir şey söylemeden evden çıkmış ve bir daha geri dönmemişti. Tüm aramalara rağmen bulunamayan Çalımbay, maaşını, cep telefonunu ve kimlik kartlarınıda evde bıraktığı ifade edilmişti. 

GAİPLİK KARARI NEDİR?
Gaiplik kararı, ölüm tehlikesi içinde kaybolmuş ya da kendisinden uzun bir süre haber alınamayan ve ölme olasılığı yüksek olan kişilerin, mahkeme kararı ile hukuki olarak kişiliğine son verilmesine denir. 
Gaiplik kararının çıkarılabilmesi için kişiye dair en az 5 yıl süre ile haber alınamamış olması ya da ölüm tehlikesi içinde kayıp halinin üzerinden 1 yıl geçmesi zorunludur. Mahkeme gaiplik kararına ilişkin, bilgi sahibi kişileri ilan yapılarak 6 ay süre ile bilgi vermeye çağırır. Mahkemenin ilan süresi dolmadan kişinin ortaya çıkması, öldüğünün tespit edilmesi veya kendisinden herhangi bir haber alınması durumunda gaiplik istemi düşürülür.