61SAAT HABER SERVİSİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından finanse edilen, Trabzon Valiliği Koordinasyonunda, Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Yaşlı Destek Programı (YADES) kapsamında Yaşlanma Yaşa Projesinin açılış töreni Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde yapıldı. Açılış törenine, AK Parti Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ahmet Kurt ile ilgili STK’ların temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. 

Projenin açılışında konuşan Kurt, dünyada yaşlı nüfusun her geçen arttığına dikkat çekerek Trabzon rakamlarını paylaştı Kurt, “Dünyada yaşlı nüfus her geçen gün artıyor. Dünyada yüzde 15, Türkiye’de yüzde 8, Trabzon’da ise 65 yaş üstü 89 bin 44.. Trabzon’da biraz daha fazla. Bu da gösteriyor ki yaşlılara yönelik hizmetlerimizin kalitesini her geçen gün arttırmamız lazım. Yaşlılar bizim istikbalimizdir, onlarda geleceğimizi görüyoruz. Onlara vefa borcumuz var” dedi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu ise, “bu programın şehrimize çok faydası olacağına inanıyorum. Türkiye’de 5 merkezde bu adım atılırken bunlardan biri de Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleridir. 18 ilçe belediyemizde bu konuya destek olup paydaş olmayı gerçekleştirmiş olacak. Bunun mimarı en başta Aile ve Sosyal Politikalar bakanımız. 

Yaşlı Destek Programının bir sloganı var,”Yaşlanla Yaşa” Ülkemizde bildiğimiz gibi sosyal ekonomik koşulların giderek daha iyi olması ile birlikte hayat belli bir oranda uzamış durumda. İnsanların önceden ölüm çağına istatistiklerde 50-60 yaşlarda ulaşıyorsa şimdi 70-80 yaşlarına ulaştı. 

Ülkemizde yaşayan, hizmet duyan 65 yaş üstü yaşlıların korunması ve desteklenmesi için tasarlandı. Ürünü ve sonucu bu olacak. 

ANKETLER DÜZENLENECEK

Proje tespit edecek, 18 ilçede durum analizi anketleri düzenleyecek. Orta vadede plan bunun arkasından gelecek.Biz atalarımıza ne kadar hizmet gösterirsek, engellilerimizi ne kadar durumun içine katarsak inanın o kadar medeni olacağız. 10 ay sürecek proje sonunda Trabzon Büyükşehir Belediyesi, elde edilen verilerle destekleri sürdürecek. Neyle beraber 18 ilçe ile birlikte. Hep beraber… Özel halk otobüslerinde bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeyen arsa, yasal sözleşme süresi bitince katiyen yenilemedim ve yenilemeyeceğim. Bu vazifeyi yerine getirmeyen özel halk otobüslerini çalıştırmayacağım. Bu sorumluluğu yerine getirirse anlaşma cihetine gidilir. Trabzon Büyükşehir Belediyesi bu yasa çıktıktan sonra ki sürede Trabzon sınırlarında 5 milyon insanımızı taşımış. 65 yaş üstü Büyüklerimizi taşımız” dedi. 

TECRÜBEYİ PARAYLA SATIN ALAMAZSINIZ

AK Parti Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu, “Yaşlı Destek Programında, yaşı ilerleyen yaşı alan toplumun hafızası, rehberi konumunda olan büyüklerimize daha farkındalıkla hizmet edebilmek, koordinasyon merkezi oluşturmak anlamında önemli proje. Hepimiz aynaya baktığımızda yüzümüzde ki çizgilerin farklılaştığını, 40’lı yaşlardan fark ediyoruz. Bu yaşa kadar edindiğimiz tecrübeler, yaşadığımız geçmiş geleceğimize en iyi ayna tutan birikimlerdir. Ben isterim ki 65 yaş üstü insanlarımızın hayat birikmeler ve deneyimlerinden toplumun tamamı faydalansın. Tecrübe parayla satın alınabilecek şeyler değil. 

Biz eskiden geniş aile yaşardık. Sonra çekirdek aile kavramı çıktı. Çocuklar yalnız yaşamaya başladı” dedi. 

Yaşlı Destek Programı (YADES) nedir?

Yaşlı Destek Programı (YADES), Türkiye’de ikamet eden ve hizmete ihtiyaç duyan 65 yaş üstü yaşlıların korunması ve desteklenmesi ile bakıma ihtiyacı olanların yaşadıkları mekanlarda gerekli olan bakımlarının yapılarak yaşamlarının kolaylaştırılmasına yönelik tasarlanmış bir proje destek programıdır. Yaşlı Destek Programı (YADES) kapsamında Büyükşehir Belediyeleri tarafından hazırlanan ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığınca uygun görülen yaşlılara yönelik projelere mali kaynak sağlanacaktır.

Yaşlı Destek Programı (YADES) ile öncelikle evde yalnız yaşayan, ya da eşiyle veya bir yakını ile yaşayan, evde bakım ve sosyal destek hizmetlerine ihtiyaç duyan yaşlılara sosyal hizmet sağlanacaktır. YADES Programı ile ayrıca belediyelerin yaşlılık alanındaki hizmetlerini evde bakım ve evde sosyal yaşama destek bağlamında geliştirmelerine ve hizmetlerini yaygınlaştırmaları ve sürdürmelerine katkı sağlanmış olacaktır.