61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon Ortahisar Belediyesi, Atatürk Alanı'nda Açık Hava Çalıştayı gerçekleştirdi.

TTSO Meclis Başkanı Yardımcısı Halil İbrahim Nalbant, TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Bülbül, Avrasya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cemal Bıyık ile Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu, DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon Liman İşletme Müdürü Muzaffer Erbaş ve İMO Başkanı Mustafa Yaylalı'nın katıldığı Öğretim Görevlisi Ersin Arslan'ın moderatör olduğu çalıştayda, Trabzon ekonomisinin dünü bugünü ve geleceği kapsamında, Tarihi İpekyolu Projesi, demiryolu projesi, eğitim ve istihdam konuları konuşuldu.

TRABZON'DA TESPİTLER YAPILDI

Prof. Dr. Cemal Bıyık, "İpekyolu da bir yoldur. Yollar insanların yer yüzünde yayılmasını sağlayan damarlardır. Medeniyetleri birleştiren iki yol vardı. İpekyolu ve Baharat yoludur. Biz İpekyolu üzerinde duracağız. Bu yolun geçiş yolları üzerinde Türkiye'yi görüyoruz. Türkiye'de de iki yola ayrılıyor. Biri Trabzon'a diğeri İstanbul'a ulaşıyor. O zamanın şartlarıyla gemiden ticaret yapılıyordu. Trabzon'da tespitlerimiz oldu ve eski insanlara sorduk. Kervan yolu olarak bildiklerini söylediler. 9 tane yer tespit ettik İpekyolu ile anılan. İpekyolu, Trabzon'a ticareti, bilimi, kültürü taşımıştır. İpekyolu günümüzde akan şey sadece ticaret malları değildir petroldür doğalgazdır. Trabzon bir tarım şehri değildir. Ticaret merkezidir. Bu yollar yeniden Ttabzon'a hayat verebilir. İpekyolu bizim için mirastır" dedi.

TRABZON GELİŞİRSE ÇEVRE İLLER DE GELİŞİR

İnşaat Mühendisleri Başkanı Mustafa Yaylalı, "4 bin yıllık bir tarihe sahip Trabzon. Dünyada Avrupa'da olmayan sanatsal etkinlikler yapılıyor. Bunlar ticaret üzerinden geliyor. Trabzon Erzincan demiryolu projesi başlattık. Trabzon aslında ticaretinin odaklandığı liman kendi olmasını kaybetmemek için çırpınmış adeta yıllar boyunca. Trabzon limanını güneye bağlamaya çalışıyoruz. Atatürk Trabzon'da bunu gerçekleştirmek istediğini söylemişti. Yük be yolcu taşımacılığı ayrı şeyler. Yük taşımacılığı için Erzincan'a bağlanmamız lazım. Trabzon bu bölgenin merkezidir. Trabzon kalkındıkça çevre kentler de kalkınacaktır. Ekonomisi de düşerse çevre kentlerin ekonomisi düşer" ifadelerini kullandı.

TRABZON'DA VERGİ REKORTMENİYİZ

Trabzon Limanı İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, "Trabzon bir ticaret şehri oldu. Bütün dünya ülkelerinden burada temsilcilikler açıldı. Osmanlı Trabzon'a çok önem vermişti. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethettikten sonra Trabzon fethedilmedikten sonra fetih olmamıştır demiştir. Ticari faaliyetler çok üst düzeye ulaşmıştı. Ruslar 300 yıl boyunca denize açılmak için Osmanlı'dan icazet istemişlerdir. Trabzon limanının özelleşmesiyle bugüne kadar 45 milyon dolarlık yatırımla kapasiteyi 10 milyon tona ileride 20 milyon tona ulaştırmaya hazır vaziyetteyiz. Trabzon'da vergi rekortmeniyiz. 14 yılda İran'a yapmış olduğumuz ziyaretlerin sayısını unuttuk. Trabzon'un sanayisi yok. Bizim ticaretten başka çıkış yolumuz yok" şeklinde konuştu.

İHRACATTA BÖLGE BİRİNCİSİYİZ

DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, "1 yılda 1 milyar 300 milyon liralık ihracatımız var. Bölge şehirlerinde birinciyiz. 30'a yakın gemimiz var ama hepsiSamsun'da. Türkiye yaş sebze sektör birincisi Trabzon'da. Yeni ticaret yolu Hollanda'dan Çin'e başladı ama biz yokuz. Rusya krizinden sonra sorun yaşadık. Hazar denizi üzerinden gittik. Dalga olduğu zaman 15-20 gün gemiler orada kaldı. Kazakistan'da Türk malı piyasaya çıktığı zaman kimse Çin mallarını almadı. Kazaklar bizi Çin'in eline bırakmayın diyorlar. Kazakistan'da Türkiye'nin mallarını sergilemesini istiyorlar. Limanlarımızı geliştirmemiz lazım. Türkiye'de lojistik kanunu çıkması gerek. " diye konuştu.

ARAP TURİSTLER ARTIK YETMİYOR

TTSO Meclis Üyesi Şaban Bülbül, "Trabzon neden ticaret şehri de sanayi şehri değil. İhracatta ilk bin arasına giren 8 firma var. Başında fındık geliyor. Ülkemizi dünyada temsil eden Trabzonlular var. Burada sanayi olması çok zor. Hammaddenin gelmesi de aynı şekilde. Yatırım Adası yapılması düşünülüyor. Onun için uğraşlar var. Arsalarımızı daha iyi yatırım yapacak olan iş adamların hizmetlerine sunmuyoruz. Hammaddenin en iyi şekilde gelmesi demiryoludur. Trabzon limanı ve çevresi köy olmasın. Trabzon artık tüketim kenti oldu. TTSO olarak görevimiz üyelerimizin haklarını sonuna kadar savunmak ve sorunlarını çözmek. Sadece bu değil, biri de Trabzon'daki iş adamlarına yeni pazarlar ulaştırabilmektir. 10 yıl önce Arap turist gelmiyordu şimdi turizmi ayakta tutan sadece onlar. Ancak bu yetmiyor ve yeni misafirler edinmemiz gerekiyor. Buraya gelen yatırımları dışlamamak ve sahip çıkmak gerekiyor. Demiryolu kesinlikle yapılmalı. Neden yapılmadığını siyasetçilere ve yöneticilere soralım" dedi.