61SAAT HABER SERVİSİ - Türkiye’de 2018 – 2019 Adli Yıl Açılışı etkinlikleri kapsamında Trabzon Barosu Tarafından, Atatürk Alanı Meydan Parkında bir program düzenlendi. Bugün yapılan etkinlik ilk olarak buradaki Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başlarken ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile devam etti. 

Etkinliğin son bölümünde ise Trabzon Baro Başkanı Av. Sibel Suiçmez tarafından Yeni Adli Yılın Açılışı nedeniyle bir basın açıklaması okundu. 

Ancak basın açıklamasının son bölümünde ise bir protesto gösterisi yaşandı. Başkan Sibel İçmez konuşma yaptığı sırada bir kişi “Ne adaleti” diyerek kürsüye doğru yöneldi. Bu kişi kürsüye yaklaştığı sırada alanda bulunan avukatlar tarafından engellendi. Ardından bu kişi polis tarafından bölgeden uzaklaştırıldı. 

ADLİ YARGILANMA...
Basın açıklamasında konuşan Başkan Sibel Suiçmez, “Devletin en önemli görevlerinden biri adaleti sağlamak ve adaletin sağlandığı güvencesini her vatandaşına hissettirmektir. Halkımız özgürlük, demokrasi ve adaletin vazgeçilmez olduğunu acı tecrübeler sonucunda algılamıştır. Dolayısıyla adalet talebinin giderek artmasının temelinde yatan neden adaletin olmadığı bir ülkede artık özgürlüklerin ve demokrasinin ortadan kalkacağının bilinmesidir.
Adalet ancak hukukun üstünlüğünün sağlanmasıyla gerçekleşebilir. Hukukun üstünlüğünün olmadığı yerde kişilerin hukuki güvenliğinden bahsetmek mümkün değildir. Hukuki güvenlik ise ; tarafsız ve bağımsız bir yargının olması ve adil yargılanma hakkının sağlanmasıyla mümkündür. Adil yargılanma tarafsız ve bağımsız Savcı - Hâkimlerin ve savunma hakkını endişesiz, korkusuz ve hakkın özüne uygun olarak sınırsız kullanabilen Avukatların varlığıyla gerçekleştirilebilir. Sav – Savunma – Yargı ayağının dayanağı, insan onurunu yüceltmek, evrensel hukuk kuralları, temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı-tarafsızlığı olmalıdır” dedi. 

HUKUK FAKÜLTESİNİN HIZLA ARTMASI...
Suiçmez, sözlerine şu şekilde devam etti: 
“Yeni adli yıl; adalet sistemindeki birçok sorunla başlamaktadır. Yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının sağlanmaması, yargıç güvenliğinin olmaması, hâkim - savcı sayısı açığı ve yine tecrübeli hakim - savcı eksikliği, hukukun evrensel ilkelerinden uzaklaşılması, hukukun üstünlüğünün sağlanmaması, Hukuk Fakültesi sayısının hızla artması, kaliteli hukuk eğitiminin olmaması, avukatlık meslek içi eğitim sorunları, savunma hakkının kullanılması önündeki engeller gibi birçok sorunla adli yıla başlanmaktadır. Bu sorunları saptamak, görmek ve çözüm üretmek adaletin gerçekleşmesini sağlayacak tüm tarafların ortak amacı ve görevi olmalıdır.  



TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN KURUCU İLKELERİ
Tüm bu olumsuzluklar içinde; Türkiye Cumhuriyetinin kurucu ilkeleri, laik ve sosyal bir hukuk devleti olma istemi, temel hak ve özgürlükler, kuvvetler ayrılığı ve hukukun evrensel ilkeleri bize; yani sav - savunma  ve Yargı’ya yol gösterici olmalıdır. Her zaman ve her koşulda temel hedef hukukun üstünlüğünün ve adaletin sağlanmasını talep etmek ve demokrasiden vazgeçmemek olmalıdır.
 Yeni adli yılda etkin ve hızlı bir şekilde adaletin gerçekleşmesi için çaba sarf eden, savcılara, hakimlere, avukatlara ve adalet çalışanlarına, adalete güvenin arttıracakları başarılı hizmetler diliyoruz.
Trabzon Barosu olarak ; 550 Avukatımızla, tüm kurullarımız, komisyonlarımız ve merkezlerimizle, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş felsefesi doğrultusunda, laik-Sosyal Hukuk Devletinden dayanak alarak, demokrasinin evrensel ilkelerini, hukukun üstünlüğünü, temel hak ve özgürlükleri, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını savunarak adaletin gerçekleşmesini sağlamak üzere hizmetlerimizi en iyi şekilde sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla sunarız”