Toplantıya ilişkin olarak bir değerlendirme yapan Vali Öz, “Afetler yaşadığımız dünyada karşılaşabileceğimizi kaçınılması mümkün olmayan durumlardır. Önemli olan bu durumlara öncesinde önleyici tedbirlerle, sonrasında da bu durumu en hızlı şekilde atlatacak ve hayatı normale döndürecek şekilde hazır olmaktır” dedi.
“Bu konuda geçmişteki mevzuatımız, uygulamamızda bir takım eksikler vardı” diyen Vali Öz, “Ancak 1999 yılında yaşadığımız Marmara depremleriyle birlikte ülkemizde kurumsal yapı, mevzuat ve zihniyet açısından önemli bir dönüşüm yaşanmıştır. Bu anlamda kapasitemiz gelişti, kurumsal yapımız teknoloji ve donanımımız oldukça güçlendi. Türkiye Afet müdahale planı ve buna dayanarak illerimizde hazırlanan Afet müdahale planlarımızla birlikte Trabzon’da koordinasyon kurumlarımızı zaman zaman toplayarak konunun hassasiyetini hatırlatıyoruz. Bugün ki toplantımızda ise yapılan bir tatbikatın masa başı değerlendirmesini ve İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulumuzun genişletilmiş toplantısıyla da bu husustaki çalışmalarımıza dikkati çekmek istedik. Tatbikatımızın bütün boyutlarında görev alan herkesi tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.
Bu tür tatbikatların belli zamanlarda mutlaka yapılması gerektiğini ifade eden Vali Öz, “Hizmet gruplarından da bu çalışmaları kendi gruplarıyla bir araya gelerek zaman zaman uygulamalarla yaşatarak öğrenmelerini istiyoruz. Çünkü Afet veya acil durumla karşılaştığımızda insanlarımız genelde nasıl davranması gerektiklerini bilemiyorlar. Hem bu tatbikatımızda, hem de Afet Acil Durumla ilgili yönetim ve destekleme hizmetlerimizde ilimizin kurumsal yapısı ve kamu kurumunun güçlü yapısının yanında Sağlık Bakanlığımızın, Kızılay’ımız ve diğer sivil toplum kuruluşlarımız etkin roller almaktadır. Bu dinamizmi ve çalışma iradesini, işbirliği alışkanlığımızı sürdürdüğümüz sürece bu süreçleri daha az hasarla ve koordinasyon içerisinde atlatırız diye ümit ediyorum. Yapılan tatbikat bu çalışmanın bir aşamasıydı. Bundan sonraki süreçte hizmet grupları olarak ve genel Trabzon Afet Müdahale Planımızın uygulama süreci olarak toplantılarımız devam edecektir. Afet Acil Durum Yönetim Merkezinin 24 saat esasına göre çalışan bir merkezin varlığı çok önemli. Şu aşama da AFAD Müdürlüğümüz kendi bünyesinde 24 saat çalışan bir mekanizma oluşturdu. Bunun dışında Emniyet Müdürlüğümüzde, Jandarma teşkilatımızda ve Sağlık hizmetlerimizdeki 112 acil çağrı merkezimizle birlikte bu hizmetleri yürütüyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin belli illerinde pilot uygulama olarak faaliyete geçen 112 Ortak Çağrı Merkezi uygulamasının olduğunu dile getiren Vali Öz, “Buna geçen illerimiz koordinasyon bakımından büyük bir kolaylık yaşıyor. Trabzon’da da bununla ilgili kurumsal yapımızı oluşturduk. Binayla ilgili sürecimiz devam ediyor. En kısa zamanda 112 Acil Ortak Çağrı Merkezini hem bina hem de kurumsal yapı olarak oluşturmuş olacağız. Bu anlamda ortak çalışması gereken kurumları o bünyede ortak kültür altında toplayıp 24 saat esasına göre çalışan Afet Acil Yönetim Merkezini ve kriz merkezini de oluşturacağız. Trabzon Afet Müdahale Planı uygulama esaslarını yerelde uygulanması açısından bizlere büyük bir kolaylık sağlayacaktır ve elimizi güçlendirecektir” diye konuştu.
Vali Öz, toplantının ardından Yenimahalle’deki fuar alanında geçici olarak kurulan Acil Afet Yönetimi bünyesindeki birimleri gezerek incelemelerde bulundu.