61SAAT HABER SERVİSİ - SERKAN KILINÇ - Trabzon’da son zamanlarda tartışma konusu olan “Ya Rusya’ya karşı çık, ya da Halep’e kefen gönder” afişlerini İHH Trabzon Şube Başkanı Zühtü Kalma’ya sorduk.

Trabzon’dan Halep’e yardımların çığ gibi büyüyerek devam ettiğini ifade eden Kalma, “İyi gidiyor, oldukça ilgi var. İnsanların teveccühü... Biz 2 aylık zaman dilimi içinde dün itibariyle 15. Tırımızı Halep’e gönderdik. Burada yoğunbir talep var. Özellikle ‘Halep’e yol açın konvoyu’ çalışmasından sonra yeniden hem nakdi hem de ayni yardımlar gelmeye başladı. İnsanlarımız bu konuda çok duyarlı. Suriye ve Halep, şuan da insanlarımız gündeminde” dedi.

Kalma, özellikle Rus büyükelçisi Andrei Karlov’un Ankara’da suikasta kurban gitmesinin ardından tartışma konusu olan ve Trabzon’da da asılmaya devam eden “Ya Rusya’ya karşı çık, ya da Halep’e kefen gönder”  afişleriyle ilgili “Aramızı bozamayacaklar” şeklinde ki eleştirilerine de yanıt verdi.


 
Afişleri kenti teşkilatlarının hazırladığını belirten Kalma, “Bizim teşkilat hazırladı.  Ama bütün sivil toplum, vicdan sahibi olan herkesi kapsayan bir şeydi. O afişte bizim amblemimiz yok. Herkese mal edilmesi gerektiği için herkes için ortak, böyle bir çalışma yapıldı.

Biz siyasi münazaralar devletler arasında ki ilişkilerde biz bunların dışındayız. Bizim için önemli olan değer verdiğimiz misyonumuz insanı yardımdır. Devletler arasında ki ilişkilere bizi enterese etmez” dedi.

Türkiye ile Rusya arasında ki Halep özelinde son dönemde süren yakınlaşma ile ilgili olarak ise Kalma, “Rusya o bölgeye müdahale ederek şimdiye kadar işledikleri cinayetleri kapatamaz. Buna biz böyle bakarız. Halep’te öldürülen insanların hesabını veremez. Ama devletler arasında  ki ilişkiler bizim istediğimiz arzuladığımız şekilde olmuyor. Bizler insani yardımın, mazlumların yanında olmak düşüncesindeyiz. Rusya o manada hiç masum değil. Esed’in yanında olmak onların hedefleri siyasi şeyleri farklıdır” diye konuştu.