61SAAT HABER SERVİSİ

Zorlu Grand Otel’de düzenlenen toplantıda Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon’un en büyük ilçesi olan Ortahisar’da yaptığı hizmetleri ve projelerini değerlendirdi.

5 yılını değerlendiren Genç’in toplantısında basın mensupları büyük ilgi gösterdi.

AK Parti’den yeniden Ortahisar Belediye Başkan adayı olan Genç, özetle şu ifadeleri kullandı: 

- Malumuz 2012 Aralık ayında çıkan yasayla, Trabzon Büyükşehir statüsüne kavuştu. Büyükşehir statüsüne kavuşan şehrimizde merkezde Ortahisar ilçemiz kuruldu. 
- Kurucu Belediye Başkanı olarak bugüne kadar vazife ifa ettik. 
Seçim öncesinde, bir taraftan belediyemizin kuruluş aşamalarını icra ederken, diğer taraftan yapmayı arzu ettiğimiz projelerle düşüncelerimizi halkımızla paylaştık. 
- Ama o zaman şunu söyledim. Bugün sizlerle paylaştığımız düşüncelerimiz 5 yıl sonunda yapabildiğimizle yapamadığımızla birlikte yine açık şeffaf samimi olarak halkımızın karşısına çıkacağımı dedim.. Bunu söz verdim. 
- Bu sözümün gereğini yerine getirmeye çalışacağım. 
- Özet bir paylaşım yapmak istiyorum. 
- Önümüzdeki döneme dair bir projeksiyon ortaya koymayı arzu ediyorum. 
-Ortahisar’ımız 42 Mahallemize eklenen 7 beldemiz ve 36 köyümüzün ilave edilmesi ile oluşan 85 mahallemizden müteşekkil, 31 Aralık itibariyle nüfusumuz seçmen transferi ile düştü. 318 bin civarında nüfusa sahip.. 
- O dönemde ifade ettiğimiz üzere belediye yönetim anlayışımızı 5 temel ilke üzerine kurguladık. 
Kültürel, Sosyal Belediyecilik, Çevreci Belediyecilik, Hizmet Belediyeciliği ve Katılımcı Yönetim anlayışı…

KÜLTÜREL BELEDİYECİLİK
- Bir tarih müzesi taahhüdümüz vardı. Bu kadim tarihi şehrin tarih müzesi olmayışını dikkate alarak Saray Atik Sokağımızda Hafza Sultan Konağımızı belediyemize devraldık. Şuanda Trabzon’umuzda, Trabzon’un tarihinin izlerinin bulunduğu 7 bin 88 adet tarihi vesika, kartpostal, kitaplar gibi üniteleri oluşturduk. Son 200 yılda ki spor, ticari hayata dair izler oluşturduk. Fatih, Kanuni, Yavuz’a ait üniteler oluşturduk. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ait özel oda oluşturduk. Onun şehre girişine dair video kamera görüntülerini koyduk. Bu şekilde şehrimizin tarihi kimliği oluşmasına katkı sağladık. Elde ettiğimiz unsurların bir çoğunu vatandaşlardan topladık. Trabzon basının da tarihinin biraz daha kurumsal hafazıya kazandırılması babında basın müzesi dahil olmak üzere diğer alanlarda kurumsal hafızayı muhafaza etmek gibi düşüncelerimiz var.

ŞEHİR GİRİŞ ANITLARI

-    Şehir giriş anıtlarını söylemiştik. Bir şehrin gururu olan birliğini arttıran güçlü topluluk hissi oluşturan çekici mekanlar oluşturmaktı. Fatih Şehrimizi güneyden gelerek fethetmişti. Yavuz, doğuya, Kanuni Batıya sefer yapan padihaştı. Bu düşüncemiz hayata geçmedi. Çalışacağımız alanlarda planlama çalışmaları prosedüre tabi olduğundan hayata geçmedi. Bunlarla ilgili belediye bütçesinden sarfiyat yapmadan hatta bir tanesinin sponsorunu kabul eden olmuştu. Mali gerekçeden dolayı değil… 

SARAY ATİK BİR DİĞER DÜŞÜNCEMİZDİ
-    Saray Atik bir diğer düşüncemizdi.. Saray Atik kısmı, Yavuz’un şehzadeliği döneminde yönetmin merkezi olan bir alandır. Tarih müzemizin bulunduğu alan. Bu alanı Yukarı Hisar ile birlikte düşünülerek, bir taraftan Osmanlı’ya ait izlerin, diğer yandan da şehrimizde hüküm süren Kommennos Krallığına ait kalıntıların ortaya çıkarılması, turizme ve ekonomiye katkı sağlama açısından önemli olduğunu düşündük. Bu iki alanla ilgili olarak inşallah yeni dönemde adım atılacak. Kent mücavir alanlarda Kentsel Dönüşüm yapılırken buralarla ilgili yargı süreci vardı. Yargı süreci bu dönem zarfında tamamlandı. Bu iki alanı açtığımızda iki önemli tarihi mekanı gün yüzüne çıkardığımızda şehrimize gelen ziyaretçi sayısı ve yerler sayısı artmasıyla birlikte ayrı bir zenginlik kazanacağız. 

61 GECE 61 FİLM
-    61 gece, 61 film… Sanatsal Etkinlikler yapmaktı. Bizim şehrimiz, sanat şehri.. 

KALE PARK'TAN ATAPARK'A KÜLTÜR AKSI
-    Kale Park'tan Atapark’a Kültür Aksı oluşturalım. Gelişen ekonomik değer üreten trendin turizm olduğunu ele aldık. Yeni dönemde ağırlıklı bu tür projeler olacak. Şehre gelen turistlerimiz önemli destinasyonlar olan, Uzungöl, Atatürk Köşkü, Sümela Manastırı gibi alanlara gidiyor. Bu aksımızı güzelleştirelim, şehrimize gelen turistlerimiz bu akstan geçerek şehre ekonomik katkılarını sağlasınlar. 
İl Kültür Turizm Müdürlüğümüzle birlikte Belediyemiz ortaklaşa Ortahisar Kültür Turizm Projesi geliştirdik. Bu proje çerçevesinde tarihi alanların bulunduğu sokak Sağlıklaştırma projesi geliştirdik. 3 Etap halinde geliştirilen bu projenin 1. Etabı tamamlandı. 2. Ve 3 etebı Bakanlığımız Projemizi beğendiği için üstlendiler. Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon’da yaptığı hizmetlerin 5 yılını değerlendiriyor.

SOSYAL BELEDİYECİLİK… 
Hisar Ay Düşüncemiz olmuştu.. Trabzon’da Merkezde yaşayan hanımefendilerin el sanatları ile desteklenmesi için üniteler oluşturduk. Çeşitli talep eden kadınlara destek sağlanmak için, psikolojik sosyoloğun olduğu alan oluşturduk.. İhtiyaçlı vatandaşlarımıza giysi yardımı bulunduk. Daha çok toplumda öne çıkan bu anlayışımıza ait olan çalışmamızda bugün itibariyle 196 aileye, 303 kişiye evde bakım hizmeti veriyoruz. 

Oyuncak Müzesi neden yapılamadı?
Oyun ve oyuncak müzesi.. Bununla ilgili bizzat Sunay Akın beyle görüştüm. Bu içimde ukde kaldı. Bir Trabzonlu sanatçı olarak onun oyuncak Müzesinin Trabzon’a kazandırılmasını istiyorum. Uygun mekan bulamadık. Yeni dönemde inşallah bu projemizi hayata geçirmeyi arzu ediyorum. 

ÇEVRE DOSTU BELEDİYECİLİK… 
Trabzon’da yeni doğmuş her bebeğe 919 fidanla birlikte çeşitli hediyeler evlerine gönderdik. Burada ki anlayışımız çocuklarımıza doğumundan itibaren yeşile ait bilinç aşılamak. Çeşitli alanlarda çocuklarımızla birlikte fidan dikerek yeşile dair farkındalığı ortaya koymaya çalıştık.  5 yıllık zaman zarfında 43 bin adet fidan ve çalı türü bitki diktik… 

Kanuni Su Parkı neden yapılamadı?
Kanuni Su Parkımızdı.. Bunu da görselliği itibariyle önemsedik. Şehrimizde yaşayan üniversiteli ve gençlerimizin o görsellikle güzel vakit geçirmesi için önemsedik. Hayata geçiremeyiş sebebimiz var. Projemiz hazır. Belediye Meclisimizden kararı aldık. Burada Büyükşehir Belediyemizle yetki konusunda mutabakat sağlayamadık. Ama bunun hayata geçirilmesini özellikle istiyorum. Bu görselliğin ayrı bir zenginlik kazandıracağı düşüncesi hakim. Büyükşehir Belediye Başkan adayımızla bu çalışmaları değerlendirdiğimizde aynı alanda veya Gülcemal Projemizde bunu hayata geçireceğiz.

Trabzon'da doğalgaz kullanımı 64 bin 602
Doğalgaz.. Şuan itibariyle 100 bini aştı rakam.. Doğalgaz kutusu konuta giden rakam. Kullanım sayısı 64 bin 602 konutta kullanılıyor. Burada farkındalık istiyor ve bekliyorum. Bunun Çevre Kurulu tarafından çeşitli yaptırımları olabilir. Bu gaz konusunda ki abonmanlık iş ve işlemlerde belli meblağ var. O konuda kredi noktasında, düşük faizli veya ötelenerek belli destekler yapılabilir. İlimizde yaptırım kararı düşünülmedi ama bu da tedbirlerden bir tanesi… Hatta burada ki maliyet, doğalgazın diğer kömüre ya da maddelerle karşılaştırıldığında uygun olduğu aşikar. Belli sürede kendini amorti eden ürün..'

Avni Aker'in yerine ne yapılacak?

''Avni Aker, Yavuz Selim ve 19 Mayıs’ın bulunduğu alanla ilgili taahhütlümüz vardı. TOKİ’nin mülkiyetine geçen alanlardı. Burada biraz risk alarak toplumsal farkındalığı ortaya koymak adına özellikle proje kitapçığımıza koyduğumuz alanların kent parkı olarak düzenlenmesi… 
Ne zaman demişimiz 2014 seçimlerinden önce.. Bu düşünceyi her platformda savundum. Kendi haline bıraktığımızda bu alanda ayrı bir yapılaşma olacağı muhakkaktı. Şehir bileşenleri bu düşünce etrafında birleşince savunmak gerekti. Cumhurbaşkanımızda tensip etti, uygun gördü.
Yavuz Selim Sahası kalması kaydıyla bir spor müzesi dahil edildi. Mutlak suretle bir yapı olacaksa, burada bir Kültür Sanat Merkezi olarak olsun. Başka türlü yapılaşma olmasın. Kent Parklarıyla ilgili sözümüz vardı. Beşirli’de 12 bin 300 metre karelik alanı, Karayolları Genel Müdürlüğü döneminde Cahit Turhan beyin destekleriyle beraber devraldık. Yanı başında olan 3 bin metre karelik alan alarak birleştirdik. Burada ekolojik özellikleri olan bir Ekopark Hayata geçirdik. Hemşerilerimiz yazıyla kışıyla parkı ziyaret ediyorlar. Pelitli Kentsel Dönüşüm Projemizde çalışmamızı tamamlayıp yerine getirmiş olduk. Orada 5 bin 400 metre karelik park alanı oluştu…''

NARLI BAHÇE NEDEN KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN ÇIKARILDI

''Narlıbahçe Kentsel dönüşüm alanı doğru olarak Kentsel Dönüşüm alanından çıkarıldı. Bizim de önerimiz bu yöndeydi. Şehrimizin çeşitli alanlarında kentsel dönüşüm sürerken, tabiri caizse bir nokta daha açarak daha da ağırlaşacağını düşündük. Bu alandaki vatandaşlarımız kentsel dönüşümde oldukları için bu alanda uzun süreli kiraya veremediklerini, tadilat yapamadıklarını söyledi. Bizde Büyükşehir’e önerdik çıkarıldı.. Yeni dönemde şehrimizde iyi yapımcılar var, yatırımcılar var. Şehrimizin kendi müteahhitleri ile birlikte belediyelerin kendi himayesinde bazı alanlarda bu toplu dönüşüm çalışmaları başlatacağız''

BÜYÜK SANAYİ SİTESİ YENİ DÖNEMDE DEĞİŞECEK
''Değirmendere Kentsel Dönüşüm alanında ise Çimento Fabrikasının naklini müteakip, bu konuda Büyükşehir Belediye Başkan adayımızla önemli çalışma yürütüyoruz. Havalimanından girdiğinde Sanayi Sitesiyle karşılaşması eşyanın tabiatına uygun değil. Orada ki 471 adet sanayi esnafımız var. Her biriyle görüştüğümüzde onların çalışma koşullarını güzelleştirmek, onlara ayrı bir alana transfer etmek o alanda da bir bütüncül alanı değerlendirme konusunda yeni dönemde önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediye Başkan adayımızın açıklayacağı bir ulaşım ağıyla ilgili olarak otogarın içinde bulunduğu ciddi düşüncemiz var.. O bölgenin ciddi manada yenilenmesi, rehabilitasyonu çözüm noktasında adımlar atacağız. Tünel Akvaryum… Zor Prosedürleri olan projeydi.. Hiçbir dinamit adımı yapmaksınız teker teker santim santim ilerledi. Tünel kısmı tamamlandı. Şehrimize son yıllarda ciddi sayıda ziyaretçi var. Eş zamanlı Akvaryuma başlayacağız''

-    Meydan Boztepe Yolu… İnşallah sayın bakanımızın desteğiyle, çok ciddi şekilde Kanuni Bulvarının bu bölgeye erişimi sağlayacak.. Bir nebze olsun o yoğunluğu hafifleteceğiz. Bize bu dönemde gelen en çok talep Çukurçayır, Boztepe, Meydan trafiği… 

KADINLARA ÖZEL YÜZME HAVUZU… VE MEHMET AKİF YÜZME HAVUZU
-    Kadınlar Yüzme havuzu.. Hayata geçmemiş.. Bu konuda şehirden gelen talebi bilen yönetici olarak şöyle düşündük: Daha evvel alınmış belediye meclisi kararı olmasına rağmen Beşirli’ye giden alanda proje hazırlandı. Ama hayata geçiremedik. Bir kısım hukuki ve teknik nedenlerden ötürü. Bu ihtiyacı karşılıksız bırakmamak adına Genlik Spor Müdürlüğü ile protokol hazırladık. Mehmet Akif Yüzme Havuzunu Ortahisar Belediyemize devralıyoruz. Belediye olarak bizden talep edilen engelli, işitme engelli kardeşlerimize özgü, yine haftanın belli günlerinde kadınlarımıza özgü bu imkanı sağlayacağız. Daha toplu çözümü hayata geçirmiş olacağız. 
-    Tema Parkı düşündük… Gölçayır7da düşündük. Ama orada ki projenin tam örtüşmesi nedeniyle bu projemizi Mağmat diye tanımladığımız temaşa güzelliği müthiş olana alana taşıdık. 600 dönümlük büyük bir taşınmazı, Mera vasfından çıkardık Ortahisar Belediyemize devrini sağladık. Bu da çok ciddi proje. Burada hem bakanımızın, hem de milletvekillerimizin desteğini gördük. Bu projeyi yabancılar çok ciddi takip ediyor. 4 etap projeyi düşündük. Proje çalışması tamamlandı. Projenin lokasyon alanları itibariyle ittifak haklarını tahsisi için tamamlandıktan sonra ihaleye çıkacağız. Çok çok önemli destinasyonu şehrimize kazandıracağız. 

BOZTEPE VE GÜNEŞ KULE… 
-    Boztepe Güneş Kule… Orada hem seyir terası yapalım, talepde var bu konuda. Boztepe’de 2 önemli değerimiz var. Ahi Evrem ve Ali Şükrü bey.. Hem ön kısmında seyir terası oluşturalım, arka kısmında kültürel mekan oluşturalım. Oraya gelen gençlerimiz çocuklarımız bu şehrin değerlerini, tarihini öğrenerek yetişsinler.. Bu düşüncemiz inşallah Büyükşehir Belediye Başkan adayımızla paylaştığımızda, büyükşehir Belediyesi içinde ilçe belediyelerin projeleri olacak. Bu bakan adayımızın hem yönetim anlayışının gereği olarak bizim de güzel gördüğümüz bir anlayış. Ben bu projemle bir proje daha o kitapçığa göndereceğim. Büyükşehirin bünyesinde takip edilmiş olacak. Projeyi biz hayata geçireceğiz ama müşterek olacak.. Güney Kule’de ki kastımız, şuanda oraya gururla dalgalandırdığımız Türk Bayrağımızı yaptık. Ama Güneş Kuleyle kastımız orada vericilerin yarattığı görsel kirlilik var. Bu vericileri bir araya toparlayarak estetik hale getirelim. Projemizi Alan Tahsisi itibariyle Milli Savunma Bakanlığına gönderdik. İnşallah bu dönem gerçekleşemeyen bu projemizi hayata geçireceğiz.

O YOL KİME AİT… BÜYÜK ŞEHİR’E Mİ YOKSA ORTAHİSAR’A MI? 
-    Büyükşehir yasasının şu haliyle beraber verimli yasa olmadığını açık seçik söyledim. Büyükşehir Belediyesinden bir belediye başkanı olarak ifade etmek istiyorum, Büyükşehir Yapılanmasında Büyükşehir yönetimi üst ölçekte kalması lazım. Şehrin bütüncül manada yetki sahibi olması lazım. Şehrin üretimini şehrin yatırımını, şehrin ihracatını, eğitimi gibi temel konularla ilgilenmesi lazım. Alt belediyecilik hizmetlerini ilçe belediyesi yapmalı. 
Büyükşehir Belediye Başkanı Düzköy’de ki itfaiye ilgilenmemeli. Şalpazarı’nda ki mezarlık işleri Büyükşehir yetkisinde olmaması lazım. Yetkiyi verdiğinizde sorumluluk doğuyor. Şuanda ki Büyükşehir Belediyemizde bunu istemiyor. Büyükşehir projeksiyonu ortaya koyacak. 
Hepimiz bu şehirde yaşıyoruz. Bu zaman zarfında en çok zorlandığımız alanlardan bir tanesi o yol büyükşehre mi ait Ortahisar mı ait. Yol hizmeti ve alt yapı hizmetlerini ayrı bir noktaya koymamız lazım. Bu eleştirisel yaklaşımı paylaştık. Kabul gördü. İçişleri Bakanımız uhdesinde Çevre bakanlığımız düzenlemeleri yapacak… Bunu da bekliyoruz.

- Her yıl Türk Yıldızlarına en büyük katılım 9 Eylül’de İzmir’de oluyor. Ancak geçen yıl rekoru Trabzon kırdı.. Onların tespitleriyle 140 bin üzerinde. 2 yıl getirdik, bu yılda talep ettik. Filo komutanı bir bayan, Giresunlu hemşerimiz.. Bir pilotumuzda Yomralı..

- İyi bir koordinasyon ile yönetim anlayışı ile hareket edeceğiz. İstihdam noktasında sorunların yan ısıra, trafik ulaşımla ilgili bir projeksiyon ortaya koyacak Murat bey.. O projeksiyon doğrultusunda ilçe belediyeleri olarak bizim diğer adımları atma noktasında fikir birlikteliğimiz var.

- 5 yılda görev yapmam hasebiyle ciddi anlamda istişare ve bu sorunları paylaşmam aşamasında ahenk birlikteliğimiz var. Sorulara el atma, pratik çözüm noktasında çok çok iyi bir döneme gireceğiz.

- Aday olarak açıklandıktan sonra, şehrimizde seçimlerin demokratik olgunluk içinde yapılması anlamında siyasi partilerimizi ziyaret ederek işe başladık.

- Mart ayının 15’inde ayrı bir lansmanla bu çalışmalarımızı halkımıza tanıtacağız.

KANUNİ PARKI RESTERASYON VE YOL PROJESİ… 
-    Restorasyon Projemiz, plan ve program doğrultusunda yapılıyor. Ona halel getiren uygulama varsa müdahale edelim. Aynı parkta ki yol konusunda ciddi şekilde bizde müdahiliz. Orada başka bir kurumumuza yol konusunda halel getirmeyiz. 

Belediyemizde bir tane şirketimiz var. 2 – 3 şirket vardı. 440 personeli dahil ederek belde belediyelerden gelen hepsinin tamamı ORBEL üzerinde 800- 900 civarında belediyede toplamda personelimiz ise 1271 civarında… 
MECLİS ÜYELERİ LİSTESİ… 
-    Partimizin şöyle bir yaklaşımı var. Bir taraftan teşkilatta çalışan arkadaşlarımız var. Bir de o teşkilatta yetişen gençlerimiz ve kadınlarımızın Ortahisar ve Büyükşehir Belediyesinde temsili noktasında benim de önem verdiğim doğru bir yaklaşımı var. Büyükşehir Belediyemize gidecek olan temsil noktasında bulunacak arkadaşlarımız noktasında hem il başkanımız, hem de büyükşehir belediye başkan adayımızın tabi olarak görüşünü aldık. Çalışmamızı tamamladık, il başkanlığımıza teslim etti. Bu müdahale değil. Bizim de tasvip ettiğimiz çalışma. 
Meclis üyelerimizle ilgili olarak belediye çalışmalarımızla bütün arkadaşlarımızla hep birlikte gayreti ortaya koymaya çalıştık. Bu bayrak, nöbet değimi.. Ben emek veren katkı sağlayan, bir başkanın başarısında da başarısızlığında kendi yanında ki arkadaşlarının katkısı vardır. Hepimizin olduğu gibi eksiğimiz olacak. Bu nedenle bu değişimler oluyor. Zaman geçiyor dinamik partiyiz. AK Parti çok dinamik partidir. Statik anlayışla aynı kişilerin yaşlandığı seyri bizim partimizde izlemiyorsunuz. Aynı kişiler gençliğinden yaşlılığına kadar bizim gözümüzün önündeydi. Biz dinamik partiyiz. Büyüklerimiz var, genç arkadaşlarımız var hep beraber bu yola devam edeceğiz. 
-    Ekibimizde yeni meclis üyeleriyle birlikte değişim yapacağız. 
-    Otapark ve TRAPARK çok önemli sorun… Maraş Caddesi gibi Gazipaşa Caddesi gibi alanların trafik, yayası noktasında Büyükşehir Belediye Başkan adayımızla paylaşımda bulundum. Trafik düzenlemesi için de bu iki prestij caddemizin lokal olarak ele alınacağı noktasında istişarede bulunduk

EKOPARK’TA SU NEDENİYLE… 
-    Ekopark ile ilgili bizde buna ciddi manada yaklaşalım istedik. O toprağa daha fazla baskılanmadan dolayı mı? 100 kişi giderken 2 bin kişi gidiyor. Baskılamadan dolayı çalışma yaptırdım. Arkadaşlar sonuç raporunda kısa paragrafı paylaşayım: Eko parktayapılan incelemede toprakta suyun biriktiği ve kolayca sızamadığı gözlendi. Bu durum toprakta belirli deniz suyunun bulunduğu ve toprağın kolayca doygunluğa ulaştı. Suyla ilgili bir husus.. 
Üniversite hocalarının imzaladığı rapor. Buna göre tedbir çalışması yapacağız. 

TANZİM SATIŞ MAĞAZALARI AÇILACAK MI?
-    Tanzim satış ile ilgili değerlendirmelerimiz var. Bununla ilgili daha sonraki zaman diliminde açıklamamız olacak. Bu amaca matuf, Kireçhane’de köylü pazarı açıldı. 40 tane o yöre insanımız var. Ben onlara Pazar izni verdim. Şimdi de pazarın üzerini kapatacağız. Sadece buranın ürünü satılacak ve Pazar günleri bu Pazar açılıyor. Pazar günleri de ciddi manada hemşerilerimiz organik olduğu için ucuz olduğu için ciddi manada sirkülasyon var. Düşüncemiz şu.. Bir tane Kireçhane Bölgemizde açtık. Aygören Vadimizde de çok çok tarımsal ürünler var. Oraya da bir tane düşünüyoruz. Bir tane de Akoluk Çağlayan… Yomra İkisu deremizde de belki.. Tarımsal ürünlerin olduğu Aygören Vadisinde de bölgemizde var… 
-    Yukarı Hisar.. Bizim 2014 projeksiyonumuzdadır.. Bizde oraya girebildik. Zorlanarak girdik. Orayı rehabilite edip açtığımızda merkezde önemli bir alanı şehrimize kazandıracağız…