61SAAT HABER SERVİSİ - ANALİZ

Siyasi deneyimi ve öngörüleri ile usta gazeteci, yayın danışmanımız, köşe yazarımız Ali Savaş ile Ak Parti, CHP, MHP, İyi Parti ve SP’sinin Trabzon milletvekili aday listelerine analiz edeceğiz.. Kısa sorularımıza, Ali Savaş kısa cevaplar vererek, liste analizi yapacak.

Tabi, analiz herkesin hoşuna gitmeyebilir.

Biz objektif sorularımızı soracağız, Ali Savaş da aynı hassasiyetle soruları cevaplandıracak.

-Süleyman Soylu’dan başlayalım. Trabzon’da aday değil. Sürpriz mi..?

Ali Savaş: Hem sürpriz hem değil. Ancak Türkiye genelinde listelere bakarsanız, bütün ağır toplar Ankara, İzmir, Bursa, İstanbul’a toplandı. Bu bir ince strateji. Eğer Tayyip Bey Cumhurbaşkanı olursa bu stratejinin ne olduğu ortaya çıkacak. Bana göre bu  Soylu ve diğer bakanlar istifa ettirilerek bakan yapılacak. O nedenle büyük şehirlere kaydırıldı. İstifa ettiklerinde TBMM’sinde ciddi bir boşluk olmasın diye. Düşünün Soylu, Trabzon’dan adayı Ak Parti 5 milletvekili çıkarmış, Soylu bakan olacak 4 kalacak. Bu olmazdı.

+++

-Trabzon’da listede doğu batı dengesi kurulamadı eleştirisi var.

Ali Savaş: Aynen doğru. Ama bunla seçmen ilgilenmiyor. İlgilenen teşkilatlar. Teşkilatlar istiyor ki, bizden birileri olsun. Seçmen ise R.Tayyip Erdoğan’a oyunu vereceğim diyor. İlk kez Ak Parti doğu batı dengesinde, dengeyi tutturamadı. Bu reel bir gerçek. Bir reel gerçek, doğu ilçelerinin diğer partilerde de adayı yok. MHP’nin haricinde.. Bu da doğu ilçeleri seçmenini MHP’ye kilitleye bilir. Bu ince ayrıntıyı siyasi yorumcuların dikkatine sunayım.

+++

-Listede lider yok deniyor?

Ali Savaş: Bunu da diyen teşkilat. Ve teşkilat tabi bu duruma alışmış. 2002’de lider Faruk Özak, Asım Aykan, Kemalettin Göktaş’dı.. Sonrasında Erdoğan Bayraktar sonrasında Süleyman Soylu… Tabi şimdi onlarla bu listeyi karşılaştığında böyle diyor. Ama unutmayın ki, Muhammet Balta, Ankara’da çok güçlü bir isim… O liderlik anlamında bu yükü kaldırır.

+++

-Balta’nın hedefi Büyükşehir Belediye Başkanlığıydı

Ali Savaş: Siyasette siz kendinize rol biçemiyorsunuz, lideriniz biçiyor.

+++

-Balta, listeyi ve Trabzon’u sürükler mi?

Ali Savaş: Rahatlıkla, ilk sıra özgüveni de ona güç katar. Ve en önemlisi, R.Tayyip Erdoğan’ın seçim sathı mahalinde estireceği rüzgarı, yerele indirgemekte Balta, çok akıllı olmalı.. Ve bence kendine şehri iyi okuyan çok yönle danışmanlarla çalışmalı.

+++

-Ayşe Sula Köseoğlu?

Ali Savaş: Muhafazakar taban ve lobi, desteğini çekti. Köseoğlu aslında TBMM’sinde verimli çalıştı. Bir sitil geliştirdi. O bunun doğru yol olduğuna inandı. Nasıl ki O’na vekillik veren bir lider vardı şimdi başkasına verdi. Elbette küsmüştür.

+++

-O’nun yerine gelen Bahar Ayvazoğlu

Ali Savaş: İşi çok zor. Hem de çok zor. Köseoğlu’nun bütün dezavantajları üzerinden değerlendirilecek. Basit bir yol izleyecek, Köseoğlu’nun yaptıkları yapmayacak.

+++

-Yaptıklarını yapmayacak derken

Ali Savaş. Bahar hanım anlamıştır. Mesaj O’naydı.

+++

-Siz listenin böyle olacağını tahmin etmiş miydiniz?

Ali Savaş: Ben Ayşe Hanım bekliyordum. Mehmet Karaoğlu’nu da..

+++

-Bir karşılaştırma yapalım.. Hayati Yazıcı’yı Erdoğan Rize’ye getirdi. Peşine de Bakan Osman Aşkın Bak var. Trabzon’da böyle bir durum yok

Ali Savaş: Rize ile Trabzon aynı değil. Bir de zamanın ruhu diye bir şey var. Biliyorum, bana Ak Parti’nin listesinin beklenenden bir tık aşağıda dedirtmek istiyorsun ama öyle değil.

+++

-Spekülatif bir soru sorayım… Of ilçesi bu listede etkili bir eleman değil

Ali Savaş: Tam süpekilatif bir soru. Tespitin doğru. Vehbi Koç, 5’inci sırada. Biz de tanımıyoruz. Bakalım kendini nasıl tanıtacak. Of ilk kez bu denli, pasif bir durumda. 

+++

-Bide listeye şöyle eleştiri var AK Parti ruhu listede yok. Ana omurgadan kimse yok.

Ali Savaş: Parti 16 yıl iktidarda ana omurga mı kaldı.Herkes ana omurga, Adnan Günnar omurga dışı mı? Muhammet Balta ha keza. Bahar Ayvazoğlu tam omurganın omurgası. Selçuk de öyle.  Sayın Koç’u tanımıyorum..

YARIN: CHP’NİN LİSTESİNİN ANALİZİ…