Yeşilalan Mahallesinde bulunan 150 yıllık ahşap taş karışımı metruk evde define aradılar. Olay Yeşilalan Mahallesinde meydana geldi. 150 yıllık ahşap evin 1.kat ve bodrum katında ki odayı define bulmak için talan ettiler.

Birinci katta Ocak taşını söken meçhul kişiler oradan yörede alt odası olarak adlandırılan bodrum kattaki odada kazı yaparak define aradılar.

Bak ailesine ait olan ve kullanılmayan eski evde define avcıları odaları tahrip ederek hazine aradılar. Olayla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan metruk evin maliklerinden Mehmet Bak olayı gördüklerinde şok olduklarını ifade etti.

Mehmet Bak

Bak “ Define için tahrip edilen evi büyük dedemin yaptırdığı ve daha sonraları yangından tahrip olması ile dedemin yeniden inşa ettiği içi ahşap dışı dolma taş eski bir evdir. Ben bu evin yanında 25 yıl önce bir ev yaparak orada ikamet ediyorum. Diğer Maliklerde burada olmadıklarından evi kullanmıyor. Görevim icabı Trabzon’da olduğumda devamlı evimde ikamet etmiyorum. Arada bir geliyorum. Her zaman olmamakla birlikte Trabzon’dan geldiğimde arada bir kontrol amacı ile eve girip çıkıyordum. En son Yurt dışından gelen kardeşimle evi kontrol ettiğimizde şok olduk. 1.katta bulunan odayı tahrip eden define avcıları oradan alt odası dediğimiz bodrum katına inerek ocağın yanından sağ ve sol bekelerin ortasında yaklaşık 90-100 cm derinliğinde ve 1.50-2.00 metre uzunluğunda kazdılar. Etrafı kırdılar evi tahrip ettiler. Olay ne zaman olduğunu bilemiyorum. Bizim tahminlerimize göre 5-6 ay öncesi olabilir.

Bunlar Profesyonel kaçakçılar
Mehmet Bak konu ile ilgili açıklamalarının devamında “ Bu kaçakçılar profesyonel kişilerdir. Basit bir kazı olarak geçiştirilmemesi gerekir.  Bireysel olarak yaptığım araştırmada ihtimaller arasında define ocağın önünde odaya doğru boş bulunan bölüme gömülürmüş. Kaçakçılarda aynı yöntem üzerinden odayı kazdılar”.

Basit bir kazı olayı değildir

Bak ayrıca “Yapılan bu kazı basit bir olay değildir. Mahallemizde ve diğer mahallelerde bulanan onlarca ev bu kaçakçıların hedefindedir. Bunlar yokluk içinde yaşayan ve rahmet-i rahmana kavuşmuş ecdadımızdan günümüze kadar ulaşan yadigârlardır. Bizim tarihimizdir, kültürel mirasımızdır. Bu yapılar 3-5 kaçakçı taifesinin talanına bırakılmamalıdır.”

Daha öncede buna benzer hırsızlık hadiseleri vuku bulmuştu

Mehmet Bak “ daha önceki yıllarda mahallemizde yine eski evlere dadanan ve o evlerden bakır kaplar ile eski eşyalar çalan bir şebekenin olduğunu ancak güvenlik kuvvetlerinin bulamadığını ifade etti. Bak; eski ahşap evler açılarak buralardan bakır kaplar ile eski eşyalar çalınmıştı. Olayın failleri bulunamadı. Şimdide ise eski evlerde define arama bahanesi ile tahrip edilme ile karşı karşıyadır.

Güvenlik Kuvvetleri bu olayı aydınlığa kavuşturmalı

Bak ayrıca” Bu olayı önce muhtarımıza bildirdik. Muhtarımızda Çaykara Jandarma Bölük Komutanlığına olayı bildirdi ve bizde resmen şikâyetçi olduk. Kaçakçılar güvenlik kuvvetlerimizce bir an önce yakalanarak adalete teslim edilmelidir. Yoksa başka eski evleri de talan etmek için boş durmayacaklardır. Bu eski binalar bizim kültürümüzdür. Örfümüzdür, atamızın yadigârlarıdır. Peşi bırakılmamalı tarihi evler hırsızlara peşkeş çekilmemelidir. Bir an önce bu kaçakçılar yakalanmalıdır” dedi

(Çaykara Gazetesi)