61SAAT HABER SERVİSİ / AJANSLAR - Bakanlar Kurulu kararı ile Trabzon’da artık ihraç malı taşıyan araçlara ÖTV ve KDV’den muaf şekilde motorin verilebilecek. Karar bugün ki resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
 
İhraç malı taşıyan araçlara motorin tesliminde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası uygulanacak sınır kapıları yeniden belirlendi. Bakanlar Kurulunun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre ÖTV ve KDV istisnası Ardahan'ın Çıldır Aktaş, Iğdır'ın Dilucu, Ağrı'nın Gürbulak, Edirne'nin Hamzabeyli, İpsala ve Kapıkule, Van'ın Kapıköy, Artvin'in Sarp kara sınır kapılarında uygulanacak.

Söz konusu istisnaların uygulanacağı deniz sınır kapıları da şöyle sıralandı:
"Alsancak (İzmir), Ambarlı (İstanbul), Çeşme (İzmir), Derince (Kocaeli), Giresun, İskenderun (Hatay), Karasu (Sakarya), Kepez (Çanakkale), Mersin, Pendik (İstanbul), Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Yalova, Zonguldak"
 
Konuyla ilgili yazılı bir basın açıklaması yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Ahmet Gürdoğan, gerekli istasyonların kurulması için yetkililer nezdinde gerekli girişimlere başlayacaklarını söyledi.
Gürdoğan, “Söz konusu uygulamanın gerçekleşmesi için yıllardır Bakanlık nezrinde girişimlerimiz vardı” dedi.
Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatçılarına nakliye maliyetleri yönünden rekabet imkanı kazandırılması amacıyla Bölge illerindeki Sınır kapılarından KDV ve ÖTV’siz akaryakıt verilmesi konusunda gerekli mevzuatların çıkarılmasını talep ettiklerini ifade eden Gürdoğan, “bu konuda talebimizin haklı görülerek gerekli mevzuat değişikliğinin yapılmasından dolayı başta Sayın Başbakanımız olmak üzere, Bakanlarımıza ve Bölge Milletvekillerine ihracatçılar adına şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
 
AKARYAKIT İSTASYONLARI BİR AN ÖNCE KURULMALI
Bu durumun önemli bir avantaj sağlayacağına dikkat çeken Gürdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti: “İhraç maliyetleri içinde önemli yer tutan nakliye maliyetleri açısından, ihracatçılarımız en azından rakip ülkelere yakın fiyattan akaryakıt kullanma imkanına kavuşmasının önemli bir rekabet avantajı ve katkısı sağlayacak. Bu sınır kapılarımızda bu yasaya uygun akaryakıt istasyonlarının kurulması ile sistemin işlemeye başlayacağını ve bunun içinde gerekli olan akaryakıt istasyonlarının bir an önce kurulması için yetkililer nezdinde girişimlerde bulunacağız.
 
SADECE DENİZ YOLU İÇİN DEĞİL...
Trabzon limanından sadece denizyoluyla çıkacak taşıtlar için değil, gümrük işlemlerini Trabzon limanında yapan ve buradan karayolu sınır kapısından çıkmak üzere devam edecek taşıtlar için de bu muafiyetten faydalanılması konusunda gerekli düzenleme yapılması için de çalışacağız”