61SAAT HABER MERKEZİ - 61saat.com haber merkezini ziyaret ederek Muhabirlerimizden Serkan Kılınç ile görüşen Turan Kurt, Ömer Çakmak, Engin Kural, Alparslan Genç, Yavuz Genç ve Nurettin Kurt bu durumun bir an önce düzeltilmesini istedi. 
Vatandaşların iddialarında en dikkat çekici kısımlardan biri ise Aşkale Çimento ile ilgili... 

Aşkale Çimento’nun daha önce malzeme alımı yaptığı ve yaklaşık 300 dönüme tekamül eden alanın 70 dönüme yakını Büyükşehir Belediyesi tarafından terminal yapılacağı gerekçesiyle, bedelsiz istimlak edileceğini iddia eden vatandaşlar, buna karşın şirketin aynı bölgedeki 66 parsele ise ortak edildiğini belirtti. 

Yine vatandaşların iddiasına göre, bu ortaklıkta en çok zararlı çıkacak kesim ise arazi sahipleri olacak.. 

Aşkale Çimento’nun ilerde ortak olduğu bazı arazi sahiplerine Ortaklığın Giderilmesi yani İzale-i Şuyu davası açması durumunda burada ki arazilerin tümüne sahip olma durumu var... 

AŞKALE 66 PARSALE ORTAK EDİLDİ
Alparslan Genç, “Aşkale Çimento’nun yol geçiş güzergahında Düzyurt’ta ki alanda 300 dönüme yakın alanı var. Eski Çimento Fabrikasının hammadde ocağı... Yol oradan geçti, değersiz atıl bir alan değerli oldu. Otogarın oraya transferi söz konusu. Bununla beraber orada ki Aşgale’den Düzenleme Ortak Payıyla alınan arazi kadar vatandaşlara ait 66 parsele pay edildi.  Orada Aşkale’nin 20 – 30 bin TL’lik arazisini alıyor,  gidip 1 milyonluk araziye ortak ediyor.. “ ifadelerini kullandı.

SANAYİ ALANLARINA ORTAK EDİLDİ
Genç, “Hissedar edilen parsellerin bir çoğu da alt yapısı hazırlanarak imarda sanayi alanı olarak ayrılan yerlere ortak edildi. Gidip öyle fındıklığa, geleceği olmayan yerlere de edilmiyor... “ dedi. 

MECBUREN SATACAKLAR
Turan Kurt, ziyarete beraber geldiği Aşkale’nin ortak olduğu 66 parselden birinin sahibi olan Ömer Çakmak’ı işaret ederek “Şuan ki mevcut durumda Aşkale çok karlı çıkıyor. Bir sonraki adımında Ömer’e hissedar ya.. Ömer’e diyecek ki “ya al ya sat” İzale-i Şuyu davası, dediğimiz dava var. Ömer’e ortak olduğu yerde Aşkale’nin hisse tutarı farz edelim 1 milyon veya 1,5 milyon. Ömer sanayide usta.. Nereden verecek bu parayı. Mahkemede mecburen satış dedi mi? Mecburen Aşkale’ye satacaksın. Alamıyorsun çünkü maddi gücün yok...” dedi. 

17 KM NASIL GELDİYSE, 4 KM’DE ÖYLE GİTSİN
Turan Kurt, 17 km nasıl gelmişse kalan 4 km’nin de öyle gitmesi gerektiğini belirtirken,  “Bizim konumuzu çözecek olan tamamen siyaset.  Hukukuk kullansak bile, biz farz edelim yürütmeyi durdurma kararı aldık. Biz yolu hukuku kullanarak durduramayız. Yol yapılacak.  Bizim olayımız yol yapılmasın imar açılmasın değil. Kanuni Bulvarı 17 km nasıl gelmişse 4 km öyle gitsin bitsin. Bize 17’ye verdiğinizden daha az verin, daha çok verin demiyoruz” dedi. 

İZALE-İ ŞUYU DAVASI NEDİR..?
İzale-i Şuyu veya ortaklığın giderilmesi davası, paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz malda ortaklar arasındaki paydaşlığa son vererek kişisel mülkiyete geçişi sağlayan, davanın tüm tarafları için benzer sonuçlar doğuran bir dava türü olduğu kaydediliyor. 
İzale-i şüyu davasının tarafları malı nasıl bölüştüreceklerine anlaşarak dava sırasında bu antlaşmayı hakime bildirebilirler. Hakim bu antlaşma doğrultusunda ortaklığın giderilmesine karar verebilir. Taraflar malın paylaşılması konusunda anlaşmazlarsa maldaki ortaklığın ya satış suretiyle ya da aynen taksim yoluyla giderilmesi gerekir.
Taşınmazın aynen taksimi mümkün değilse ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilir. Taşınmaz malın satışı, mahkeme vasıtasıyla değil satış memurluğu veya icra dairesi marifetiyle yapılır. Satış açık arttırma yoluyla yapılmalıdır. Ancak tüm paydaşlar bir araya gelerek satışın ortaklar arasında yapılması hususunda oybirliğiyle anlaştıkları takdirde satış yalnızca ortaklar arasında yapılır.