Hazar Eğitim ve Kültür Dayanışma Derneği, Trabzon Meydan Parkında basın açıklaması ile Ermenistan’ın Karabağ’ı işgalini protesto etti. Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışma yaşanan bölgeyle ilgili yapılan basın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: 

“1 Nisan’da Ezerbaycan – Ermenastin arasında Ermenilerin ateşkes ihlali ile başlayan gerilim kısa sürede büyüyerek bir savaş halini almıştır. Ermenilerin sivil halkı hedef alan saldırılarına Azerbaycan ordusu tarafından sert ve vurucu karşılık verilerek bazı stratejik noktalar ele geçirilmiştir. Bu başarılar biz Azerbaycan Türkleri gibi Türkiye Türkleri için de sevinç kaynağı olmuştur.

Ermenistan arkasında başka devletler olmadıkça ne kadar zayıf olduğu alenen ortaya çıkmıştır. Bunun farkında olan Ermenistan, Dağlık Karabağ’da ki gerileyişinin ardından Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne saldırmaktan da çekinmemiştir. Bu saldırının amacı 1942 Kars Anlaşması ile bu bölge üzerinde garantör olan Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya’yı karşı karşıya getirmektir.

On yıllardır Türkiye’de ki PKK terörü ile Azerbaycan’da yıllarca hüküm sürmüş komünizm terörü Türklüğü yok etmek istemişse de başaramamıştır. Türkiye halkı da Azerbaycan halkı da büyük bir dirlikle ve inançla mücadele etmiş ve hala etmektedir.

Türkiye’nin dost müttefik denilen batılı devletlere değil, kardeşi Azerbaycan’ı ihtiyacı olduğnun artık görülmesi gerekmektedir. Azerbaycan’ın da kardeşi Türkiye ihtiyacı olduğu gibi”
Basın açıklaması Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmalarda şehit düşen Azerbaycan askerlerinin isimlerinin okunması ile son buldu.