61 SAAT HABER SERVİSİ-Berkay Güntekin-Türkiye'de organ nakli bekleyen hastaların günden güne artması ancak bağışçı sayısının yetersiz olması nedeniyle uzmanlar bu durumu arttırmak adına yeni araştırmalarda bulunuyorlar.

Trabzon’da organ bağışı yapan vatandaşların sayısının az olması ve Trabzon’un bu organ bağışı sıralamasında orta sıralarda olması bu sorunu gözler önüne seriyor.

61saat’in Sağlık Bakanlığı Organ, Doku Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığından derlediği verilere göre 2018 yılında Trabzon’da toplamda 680 organ bağışı yapıldı.

Türkiye’de en çok organ bağışının Balıkesir Devlet Hastanesi’nde gerçekleştiği görülürken Trabzon’da en çok bağışın yapıldığı kurum 237 organ bağışı ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi oldu. KTÜ Farabi Hastanesi Türkiye sıralamasında ise 56’ncı sırada yer aldı.

Trabzon’da KTÜ Farabi hastanesinin ardından en çok organ bağışının yapıldığı kurum 158 bağış ile Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi oldu. Trabzon’da yapılan organ bağışlarının listesi şöyle;

Trabzon il Sağlık Müdürlüğü- 116

Trabzon Akçaabay Haçkalı Baba Devlet Hastanesi - 80

Trabzon Fatih Devlet Hastanesi - 28

Trabzon Vakfıbekir Devlet Hastanesi -11

Trabzon Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi - 10

Trabzon Yomra T.S.M. - 8

Trabzon Akçaabat T.S.M. - 8

Trabzon Of T.S.M. - 7

Trabzon Yavuz Selim Kemik Hastalıkları ve Rehabilitasyon Hastanesi - 4

Trabzon Ataköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi - 4

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi  - 4

Trabzon Tonya Devlet Hastanesi-2

Trabzon Sürmene Devlet Hastanesi - 2

Trabzon Çaykara Dr. M. İlhan  Durgun İlçe Devlet Hastanesi - 1