Programın açılışında konuşan Erhan Esaspehlivan, Koronavirüs sürecinde Trabzon’u değerlendirdi. 


Esaspehlivan, Trabzon’da vaka sayısının yüzde 60 oranında düştüğünü kaydederek, “Kapanmadan önce günlük 500 - 600 vakalardayken bugün günlük 300’lere kadar geriledi. Yoğun bakımda da ölüm oranlarında da yüzde 50 - 60 oranında azalma var. Trabzon’a 343 bin aşı geldi. Hedef nüfus 250 bin 687.. 2 doz aşısı tamamlanan kişi sayısı 137 bin. Trabzon’da hedeflenen oranın yüzde 52’si tamamlamış durumda” diye konuştu. 

TRABZON’UN 1938 YILINDAN BERİ PLANI VAR ANCAK.. 
Ardından konuklarını yayına alan Esaspehlivan ilk olarak Şen’e Trabzon’un planlı bir şehir olup olmadığını sordu. 
Bu soruya Şen, “Trabzon’un geçmişten gelen plansız yapılaşma ve gelişme eğilimi vardı. Bu çok da önü kesilmiş değil. Biraz daha iyileşme var diyebilirim. 
1938 yılından beri İmar Planı olan bir şehiriz. O yıllardan beri mekansal düzeni olan, onunla hareket eden bir kentiz. Var olan bu evraklara uyulmayan mekansal planlar oluşturulmuş, yatırım kararları gelmiş. 10 yıllık bir geçmişi de yok. 38 yılına kadar gidiyor. Ancak o planlara çok sağlıklı şekilde uymuş değiliz. O planların gereğini yerine getirmiş değiliz. Günü birlik kararlarla oluşan, hareket eden kent durumundayız. 
Son 10 yıl dememin sebebi şu: Yani yaklaşık 7 yıldır Büyükşehir olmamızın sebebiyle düzen içine girmiş gibi görünüyor bu işlemler. O nedenle bu yorumda bulundum. Ama bizim yıllardır mekansal planlar var” dedi. 

BU CİNAYETLER, HEPİMİZİN GÖZÜ ÖNÜNDE İŞLENDİ
Bu soruya Savaş ise, “Trabzon’un planlı yönetildiğine inanmak mümkün değil. Çünkü teoride düşünülen, pratiğe uygulandığında sıkıntılar ortaya çıkıyor. Trabzon’da herkes şehrin güzel olmasını disiplinli olmasını istiyor ama sonucunda ucu kendine değdiğinde, şuradan bir cm, yukarı çıksak, dien şehriz. 30 sene önceki Boztepe’nin fotoğrafını, 30 sene sonra ki Boztepe’yi gördüğümüzde inler acısı durum var. hepimizin gözü önünde işlendi bu cinayetler. Çok az kişi bu konuda tepkilerini verdiler ama toplumu da inandıramadılar. Yetkilileri de dinlemedi. Şehir giderek her türlü anlamda işgal ediliyor” dedi.

MARAŞ CADDESİNİN KAPATILMASI
Maraş Caddesinin trafiğe kapatılmasının mümkün olup olmadığı sorusuna ise Şen, “Bu konuyla ilgili 2 toplantıya katıldım. Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığının yaptığı toplantılar. Daha doğrusu biliyorsunuz Ulaşım Ana Planı Çalışması yapıyor. O işi yapan yüklenici firmayla yapılan toplantı ve bilgilendirme toplantısı. Orada özellikle bu konu üzerinden bilgilendirme yapıldı. Maraş Caddesinin, Cumhuriyet Caddesi ile Gazipaşa Caddesi arasında kalan kısmı.. 
Oradaki veriler sadece Maraş Caddesi ve etrafı ile ilgili çalışmış. 
Ulaşım Ana Planı çalışması yapıyor. Tamamlamadan, oradan bilimsel verileri ve sonuçları almadan biz Maraş Caddesinin kapatılmasına, yarı kapatılmasına, yayalaştırılmasına, bu noktada karar veremeyiz. Ulaşım Ana Planı gibi bilimsel çalışma, trafik yükleri açısından, şehrin röntgenini çektiğiniz çalışma bitmeden bu kararı vermek doğru değil. 
Odamızın da fikri bu. Dünyanın sayılı kentlerinde, kent merkezleri daha çok yayalara terk edilmiş. Doğru, ilkesel olarak bu yaklaşım doğru yaklaşım. Bizim de Meydan gibi gözbebeği olan alanımız var. Herkes oradan bir kez geçiyor. Uğrak yerleden biri. Biz de kent merkezini yayalara terk etmemiz gerekiyor ancak ulaşım ile ilgili sorunları çözemedikten sonra şu anda Maraş Caddesinin kapatıyorum demeniz yapmış olduğunuz Ulaşım Ana Planına aykırı olacak. O Ulaşım Ana Planından çıkan verileri sabote etmiş olacak. Ayrıca şöyle bir durum var. 2,5 km’lik yoldan bahsediyoruz. Meydan Parkından, eski Numune Hastanesine giden caddeden bahsediyoruz. Bu caddenin geçmişi farklı. Karar vermek için bence çok erken” diye konuştu. 

Savaş ise, “Bir şehirde 3 tane cadde, Uzunsokak, Kunduracılar ve Maraş Caddesinin tamamen trafiğe kapatılmasının çağdaş şehircilik mantığı ile çeliştiğine inanıyorum. Mantıksal olarak problemleri beraberinde getirebilir. Trafikte yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerekiyor. Şu anki hali kargaşa. Kargaşa var, curcuna var. Disiplinli bir trafik akışı olsa kimse kapatılsın demez. Bankalardan dolayı caddede kuyruklar uzanıyor. Keşmekeş var. İlkel bir görüntü var. O nedenle trafiğe kapatılsın denildiğinde destek görüyor. Uzunsokak kapalı, Kahramanmaraş Caddesi kapalı, Maraş kapalı.. O nedenle insanlar nasıl alışveriş yapacak” dedi.

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edin

Circle, twitter icon - Free download on Iconfinder Facebook icon - Free download on Iconfinder Color youtube icon - Free Social Icons