61SAAT HABER SERVİSİ - Yeni yapılan planların, geleceğe hizmet etmediğini ifade eden Yaylalı, ilk eleştirisini, “İncelediğimiz kadarıyla, yeni planlar, maalesef Trabzon’a yeni alanlar açan planlar değil” diyerek yaptı.

Trabzon’un geleceğinin doğru okunması gerektiğinin altını çizen Yaylalı, “Trabzon’un geleceğini doğru okumak lazım. Gelecekte neyin nerede nasıl yapması gerektiğini şimdiden bu planlara işlemek lazımken, bizce yeni planlar geleceğe hizmet etmeyecektir. Mevcut durumu, kanun çerçevesinde plana işlenmiş diye düşünüyoruz” dedi.

PLANLAR DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ?
“Bu planlar değiştirilebilir mi?” sorusuna ise Yaylalı, “Değiştirilebilir. Zor bir şey değildir. Ama bununla ilgili irade beyan etmek lazım” diyerek cevap verdi.

Trabzon için sürekli dillendirilen “4 bin yıllık tarih kenti” sözünü hatırlatan Yaylalı, ancak bu önemini liman ile demir yolu bağlantısını kaybettiğinden beri koruyamadığına dikkat çekti.
Trabzon’un ticaretinin İran ile sağlanan karayolu taşımacılığı ile yeniden hareketlendiğini ancak İran’a uygulanan ambargolar nedeniyle bu bağlantının da koptuğunu ifade eden Yaylalı, “Limanı gidiyor, Trabzon ticareti bir kenara itiliyor.  Sonra Turizm kapısı açılıyor. Turizm kapısı açıldıktan sonra biz buna ne kadar hazırızı kendi içimizde bile sorgulayamadık. Biz oluşan ihtiyaca cevap verdik. Ve biz bu işi yani turizmle ilgili olanı doğru bir planlamamız olmadığı için daha iyi yerlere getirebilecekken, şimdi zorlayarak bir yerlere getirmeye çalışıyoruz.  
2 - 3 yıl içerisinde bütün sektörleri, bütün parametreleri, verileri, kriterleriyle Trabzon’un 50 yılını planlayabiliriz. Ama bunun için sadece Trabzon’u okumamalıyız. Sadece Doğu Karadeniz’i okumamalıyız. Dünyayı okumalıyız. Dünya önümüzdeki 50 yıl içinde nereye gidecek. Sonra, Türkiye, 50 yılda dünyanın neresinde olacağını görmemiz lazım. Sonra Doğu Karadeniz nerede olacak, biz nerede olacağız? Bunların doğru analizini yapmamız lazım. Ondan sonra bütün planları yapmak lazım” ifadelerini kullandı.

SADECE İMAR VE YAPILAŞMA GÖRÜLMEMESİ LAZIM
Planın sadece imar ve yapılaşma olarak görülmemesi gerektiğini ifade eden Yaylalı, “Plan bir kentin geleceğidir. Siz bir yere yoğunluk olarak şunu verdiniz, bunu verdiniz. Bunların kent açısından hiç bir önemi yoktur. Bu en son aşamasıdır.
Siz 50 yılda bizim ihtiyaçlarımız bunlardır dediniz. Trabzon’a şu kadar turist gelecek. Bu turistin konaklaması için, alışveriş için, ziyaret edeceği alanlar nereler olacak. Bunların analizini yapacaksınız. Daha sonra ne kadar konuta ihtiyacınız olduğu ortaya çıkacak. Ki bunu sadece Turizm açısından konuşuyorum, bir çok sektör var..
Bu gelen turist nüfusu ne kadar etkileyecek, yerel alışkanları ne kadar etkileyecek. Bunların hepsini analiz edip sonra konuta, ticari alanlara yani imara çevireceksiniz... “ dedi.

Mevcut oluşturulan planların en büyük sıkıntısının ‘Gelecek projeksiyonu’ olduğunu ifade eden Yaylalı, “Mevcut planların gelecek projeksiyonu ile ilgili sıkıntıları var, yeni alanlar oluşturmuyor. Biz bunu 2014 yılında açık açık önerdik. Hem Büyükşehir hem de ilçe belediyelerinden görüştüklerimizin tamamına söyledik. Yeni alanlar açmamız lazım. Bu alanları sadece konut olarak düşünmemek lazım. Yeni alanlarda konut, ticaret alanı belki yeni ticaret merkezi oluşturmamız lazım.

Evet yapılaşma çok çirkin Trabzon’da.. Bu yeni alanlarda bunları da disipline edebiliriz. Düşük yoğunlukla bunları açarız. Ama bunu yaparken Trabzon’un önümüzdeki 50 yılını okuyalım. Bunları okuduğumuz zaman çok sağlaklı planlar çıkarabiliriz...” diye konuştu.