61SAAT HABER SERVİSİ - SERKAN KILINÇ - Trabzon’da bir süredir devam eden berberlerin Pazar günü kapatması ile ilgili Ortahisar Belediye Meclisinin aldığı kararda yeni gelişmeler yaşanıyor Trabzon Berberler ve Kuaförler Odasının başvurusu ile alınan karar, karara muhalif bazı berberlerin mahkemeye başvurması sonrası iptal edilirken, konu Danıştay’a taşınarak temyiz edilmişti. Ortahisar Belediyesinin başlattığı temyiz süreci hala devam ederken, bugün dikkat çeken bir karar kamuoyuna duyuruldu.
Yeni alınan karara göre berberler, temyiz süreci bitene kadar eskisi gibi Ortahisar Belediyesine başvurarak Pazar günü açma izni alabilecekler. Konu temyiz süreci bittikten sonra ise yeniden değerlendirmeye alınacağı ifade edildi.
 
 SON DURUM NEDİR?
Konuyu bugün Ortahisar Belediye Meclisi gündemine taşıyan Bağımsız üye Ali Sağır, sürecin gelişini hatırlatarak, “Belediye zabıta baskısı ile cezayla iş yerlerinin kapatılmasını sağlıyor. Pazar günleri için dükkan açtırmayan belediye otellerde ki ve iş merkezlerinde ki berberleri kapatmıyor. Bunların hepsi berberler odasının üyesi. Oda üyelerinin bir bölümünü farklı, bir bölümünü farklı uygulama yapabilir mi? Berberler odası başkanını “Muhatap belediye” diye bir açıklamasını okuduk. Son durum  nedir?” diye sordu.
Sağır’ın bu sorusuna Başkan Yardımcısı Firar Bayrak ise, “Karar temyizde. Temyizden gelene kadar kapalı. Çalışmak isteyenler zabıtaya müracaat ederek o şekilde izin alıp açabilirler. Kimse kendisini yasanın üstünde görmesin. Bize bu hafta izin isteyenler geldi. Bizde kendilerine izin verdik” dedi.

YASADA PAZAR GÜNÜ İZİNLE AÇILIR DİYOR
Meclis üyesi Mustafa Dinçer ise, “Berber odamız oy birliği ile bu kararı kendileri istediler. Sonrasında biz de zorlama da olsa, biz de sonuçta bir parlamentoyuz. Bu parlamentonun temsilcisi olan ercümen olarak Berberler Odasının talebini kabul ettik. Ancak mahkeme sürecinde sıkıntılar yaşanacağını zaten biliyorduk. Kendi talepleridir bu... Dava açtılar kazandılar. Şuan da ki süreçte Danıştay’da dava devam ediyor. Hafta sonları için Firar Başkanımız için dedi. Hafta sonları için müracaat edenlere izin verilecek. Bilinmesi gereken husus şu.. Pazar günleri çalışabilmek için izin almak durumundalar. Yani Belediyeye gelecekler belediyeden Pazar günü çalışma izni alacaklar. Biz uygulamaya dönük olarak bu izni vermiyorduk, başkanımızın oluruyla beraber bu mahkeme kararına binaen müracaat eden berberler bu izni alabileceklerdir. Yargı sürecinin sonunda tekrar iptal olursa durum değerlendirilecektir. Pazar günü çalışma izni zaten yasaya tabi bir olaydı. Şuana kadar uygulanmıyor olsa da yasa bunu emrediyor” dedi.