61SAAT HABER SERVİSİ – Toplantıya Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi, Araklı Kaymakamı Ömer Övünç Koşansu, Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Dr. Hasan Süel, Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır, eğitimciler ve konuklar katıldılar.

 Ağustos 2016 yılında başlayan Yarını Kodlayanlar Projesi  ile Türkiye’nin her köşesinden binlerce genç Habibat Derneği ve Türkiye Vodafone Vakfı işbirliği çerçevesinde kodlama eğitimi aldı.

Eğitim 7-12 yaş arası çocuklara, dünyanın en iyi teknik üniversitelerinden biri olan MIT (Massachusetts Institute of Techolongy) tarafından geliştirilen program uygulandı. 

Kodlama eğitimini alan çocuklar robotiğin temelini öğrenirken, elektronik devre sistemleri hakkında bilgi kazandı. Bugüne kadar 30 ilde 7-14 yaş arasında binlerce çocuk kodlama öğrendi. 

ENDÜSTRİ 4.0 İLE EĞİTİM YOLU AÇILDI

Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır etkinlikte yaptığı açıklamada, ''Ne ekerseniz onu biçersiniz sözü ile başlayan Hazır, çocuklara yapılan yatırımın önemini vurguladı. Çocuklar çok önemli ama bunu sözde bırakmamak gerek. Dünya başka bir gündemi tartışıyor. Bugünkü çocukların 3/2 si, bugünkü meslekleri yapıyor olmayacaklar. Bugünkü teknoloji ile geçmişteki teknoloji arasında bir kıyas yapan Hazır, biz öğrencilik zamanımızda ülkedeki tek bilgisayarı görmek için ODTÜ’ye yazılı kayıt yaptırırdık bugün ise, köylerimize internet gelmediği için şikâyet de bulunuyoruz dedi.Geçmişte iki kutuplu dünyadan bahsederken siyasal anlamda bir kutuptan bahsederdik, bugün ise üretenler ve üretmeyen arasındaki bir kutuptan bahsediyoruz. Türkiye o yüzden bu endüstri 4.0 ile bu teknolojiyi yakalaması gerekiyor bunun da yolu eğitimden geçiyor'' ifadelerini kullandı. 

60 BİN ÖĞRENCİ BU EĞİTİME ALDIRACAĞIZ

Türkiye Vodafone Vakfı  Başkanı Dr. Hasan Süel ise, ''Teknoloji bugün dünyanın geleceğini belirleyen en büyük faktörlerden bir tanesi… Dolayısıyla bizim teknolojiyi tüketen değil, bilen bir toplum olmamız lazım. TVV bugüne kadar yaptığı projeler ile birlikte ana amacı da bu konuda eğitim vermek oldu. Bu heyecanla başladık, Habitat ile oturduk ne yapabiliriz diye…  Bugün geldiğimiz noktada, 60 bin çocuğumuza bu eğitimi aldıracağız'' dedi.

TRABZON'DA BİLGİSAYAR BİLİ ALANINDA 160 ÖĞRENCİ SEÇİLDİ

Trabzon İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mesut Kaş yaptığı açıklamada, ''Bizler eğitimciler olarak nasıl hazırlanmalıyız, neler yapmalıyız anlamında birkaç söz söylemek istiyorum. Biz eğer öğrencilerimizi bu mesleklere çabuk adapte olan nesiller olarak yetiştirirsek, o zaman gelecek emin ellerde olur. Burada en temel sorunu şu; bizim öğrencilerimiz oyun oynarak zaman geçiren öğrenciler değil, oyunları üreten öğrenciler olmalı. Bu manada bende Trabzon İl Milli Eğitim Ar-Ge’den Sorumlu Şube Müdürü olarak söyleyeyim biz de KTÜ işbirliği ile faaliyetler yapıyoruz. Trabzon’da bilgisayar bilimi alanında bu alanda yeteneği olan yaklaşık 56.000 öğrenciye meslek belirleme anketi uyguladık. Bu alanda yeteneği olan öğrencilerimizi tesbit ederek bir proje başlattık. Bu sayı elemeler ve mülakatlarla birlikte 160’a düşürüldü. Bir merkez kurduk, bu merkezde bu 160 öğrenciye eğitimler vermeyi planlıyoruz'' şeklinde konuştu.

ALTYAPI YATIRIM ÇAĞRISI 

Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi ise, ''Bu güze toplantımızın, Trabzon’un ikinci büyük ilçesi Araklı’da olmasından duyduğum mennuniyeti belirtmek istiyorum. Bizler yerel yönetim ve iktidarımızla şunu iyi biliyoruz ki, bu çalışmanın olağanüstü bir çalışma olduğunu biliyoruz. Dünya artık bilgisayarla, teknoloji ile yönetiliyor. Bir İHA bilgisayarla yerden kaldırılıp, operasyonu yapıp geri geliyorsa bu teknolojinin eseridir. Bizlere eğitim camiasından hangi imkân gelmişse doğrudan yerine getirmişizdir. Bu programlar gerçekten önemli. Ayrıca biz 50 bin nüfuslu bir ilçeyiz, hanelerimizde altyapı sıkıntıları yaşıyoruz. Buradan sizlere de sesleniyoruz, altyapı çalışmaları için''

Eğitim ve tanıtım toplantısının ardından “Yarını Kodlayanalar Tırını” ziyaret eden katılımcılar, çocukların yaptıkları çalışmaları yerinde inceleyip birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler.