Daha önceleri okuluna ailesinin desteği ile gidip gelen 14 yaşındaki Ecren Karadeniz, Medical Park Trabzon Hastanesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Yusuf Aşık ve Fizyoterapist Adem Çelik tarafından uygulanan tedavi yöntemiyle artık kimseden yardım almadan tek başına yürüyor futbol dahi oynayabiliyor.

Ameliyatı gerçekleştiren Medical Park Trabzon Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Yusuf Aşık, ellerini ve ayaklarını kullanamayan genç kıza, çalışmayan kasların yerine başka bölgelerde çalışan kaslardan transfer yaptıklarını söyledi. Aşık “Bu tür vakalar özellikle doğum esnasında ve daha sonraki aşamalarda beynin bir şekilde oksijensiz kalmasına bağlı olarak hareket bozukluğu ile seyreden bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çok basit de olabilir ileri aşamalarda da olabilir. Kızımız da bu daha ileri aşamalardaydı, yürüyemiyordu. Ellerini ve ayaklarını kullanamıyordu. Çeşitli yerlerde tedaviler gördü ancak yine yürütülemiyordu.

Kendi başına yürüyemiyordu. Mutlaka destekle beraber yürütülebiliyordu. Fizik tedavideki arkadaşlarla görüştük. Bazı ameliyatlar yaptıktan sonra rehabilitasyonla yürütebilir miyiz diye. Sonuçta birlikte ameliyatına karar verdik. Gergin olan kaslarda gevşetmeler yaptık. Onun dışında çalışmayan kasların yerine başka bölgelerde çalışan kaslardan transfer yaptık. Çalışan kası öbür tarafa aktardık yani vücudu fonksiyonel hale getirdik. Ancak bunların ne şekilde kullanılacağının da kendisine öğretilmesi gerekiyordu. Güçsüz olan kasların aynı şekilde güçlendirilmesi gerekiyordu. Ameliyattan sonraki dönemde fizik tedavideki arkadaşlar rehabilitasyonla birlikte hem ameliyat sonrası kasların nasıl kullanacağını hareketleri nasıl yapılacağı kendisine öğretildi hem de zayıf olan kasları güçlendirecek şekilde elektriksel uyarılar verilerek ayrıca egzersizler yaptırılarak güçlendirildi. Şimdi tek başına yürüyebiliyor. Hiç kimseye ihtiyacı olmadan ihtiyacını karşılayabilecek durumda. Okula kendi başına gidip gelebiliyor” dedi.


Bu tür ameliyatlarla genelde uğraşılmadığına dikkat çeken Aşık, “Çoğu yerlerde yapılabilir ama yapılıyor mu? Çoğu yerde yapılmıyor. Bunun
birkaç sebebi var. Bir tanesi kimse uğraşmak istemiyor. İkincisi hasta uyumu rehabilitasyon yani bu bir tek başına ortopedistin veya tek başına fizik tedavi ekibinin yapacağı bir iş değil. Bir bütün olarak ekip olarak çalışmak lazım. Siz en güzel en mükemmel bir ameliyatı yaparsınız rehabilitasyonunuz iyi olmadığı sürece sonuçlar oldukça kötü olur. Bu yüzden bir ekip halinde bu işler yürütülmeli” diye konuştu.


Aşık, bu tür vakaların bölgede yaygın görüldüğünü ifade ederek, “Diğer bölgelere göre daha fazla. Sebebi tam olarak bilinmiyor. Doğum esnasındaki problemler olabilir, doğumdan sonra geçirilen rahatsızlıklar olabilir. Pek çok sebebi var. Genelde bu bölgede daha sık görüyoruz” ifadelerini kullandı.