61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’un Çaykara İlçesinde Demirkapı Mahallesine 5 km uzaklıkta, Kuzey Dere mevkiinde henüz belirlenemeyen bir nedenden ötürü yangın çıktı. Piknikçilerin ateşiyle çıktığı sanılan yangın burada Recep Keleş isimli vatandaşa ait mezra evinin kül olmasına neden olurken, yangına ilk müdahaleyi ise bölgede oturan vatandaşlar yaptı. 

Demirkapı ve Arpaözü Mahallelerinde ki camilerden yapılan anons sonrasında bölgeye yaklaşık ellerine kazma, kürek, kova, testere gibi malzemeleri alan vatandaşlar hemen yangına müdahale etti. 

Bölgede bulunan bir dereden insan zinciri yaparak yangına müdahale eden vatandaşlar hemen Trabzon Büyükşehir Belediyesine ve Orman İşletme Müdürlüğüne haber verdi. 

25 METRELİK HORTUMLA GELDİLER.. 

Her iki kurumun aracı da buraya gelerek yangına müdahale etmeye çalışırken vatandaşların iddiasına göre skandal zinciri de burada yaşandı. 

Yangına ilk müdahale eden vatandaşlardan Mehmet Keleş, Çaykara Belediyesinin Yangına 2 kişilik bir ekiple müdahale etmek için geldiğini ancak araçta 25 metrelik bir hortumun bulunduğunu bunun da yeterli olmadığını belirtti. Ardından geri dönülerek uzun hortumun alındığını belirten Keleş, burada yaşanan zaman kaybında yangının daha da büyüdüğünü belirtti. 

CAMİ HOPARLÖRÜNDEN ANONS YAPILDI 150 KİŞİ TOPLANDI

Keleş, Orman İtfaiyesinden gelen araçla yangına müdahale edildiğini ancak suyun bitmesinin ardından dereden araca su pompalanmak istendiğini bu sistemi bilen görevlinin izinde olması nedeniyle zor anlar yaşandığını kaydetti. 

Keleş, yangını ilk olarak dumanlar vasıtasıyla gördüklerini kaydederek, “Yangının dene çıktığı belli değil. Piknikçi ateşinden çıkmış olabilir. Biz dumanları görünce hemen iki köyün camisinin hoparlörlerinden anonslar yaptırdık. Yaklaşık 150 kişi toplanıp yangın bölgesine çıktık. Elimizde kazma, kürek kovalarla birlikte yangına müdahale ettik. 

VATANDAŞLAR 700 METRE SU TAŞIYARAK SÖNDÜRDÜ

700 metre kovalarla elden ele su taşıdık. Bu sırada Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Of ve Çaykara hepsini aradık. 3 saat sonra itfaiye geldi. Birisi Sürmene Ormaniye, bir diğeri de Çaykara Belediyesi.. Çaykara Belediyesinden gelen araçta hortum yok. 25 metrelik hortumu var. Yolun üzerine kadar çıktı daha gelmedi. Sonra 2 saat beklendi ve Çaykara’dan hortum getirdiler. Ormaniye’nin aracının arkasında dereden su çekme ve pompalama sistemi var. Ama bunu çalıştıracak adam yok. Bunu çalıştıran adam izindeymiş diğerleri de bir şey bilmiyor” dedi. 

Gece saatlerine kadar soğutma çalışması yapıldığını belirten Keleş, “Yaklaşık 10 dönümlük bir alan yandı. Yangın esnasında rüzgar ters esmeseydi biz belki de önünü kesemeyecektik. . Ağaç motorlarıyla, ağaçların dalları kestik, önünü kestik. Bunlar bu işi çok basite alıyorlar. Daha önce de burada yangın çıktı. Yine hortum sıkıntısı oldu. Uzungöl’de veya daha Çaykara’da tam teşkilatlı araçların olması lazım. Hortum yok ne demek...” ifadelerini kullandı. 

Konuyla ilgili aradığımız Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri ise yangına kendilerinin müdahale etmediğini ifade ederken, 

ÇAYKARA ARACI SU İKMALİ YAPMAK İÇİN GİTTİ... 

Çaykara Belediyesinin bir tane Türkiye Belediyeler birliğinden hibe verilen aracı var. Demirkapı Köyünde yol kenarında yangın meydana geldi. Orman İtfaiyesi müdahale etti. Çaykara’nın aracı da su ikmali yaptı. 25 metre hortum meselesi bizimle ilgili değildir. Çaykara müfrezesi olarak oraya gitmedik. Sadece yönlendirme yaptık. Orman İtfaiyesini oraya yönlendirdik. Uzungöl’ün aracını da oraya su takviyesi yapmak üzere oraya yönlendirdik. Sadece su takviyesi yaptı. Bizim aracımızda veya Çaykara’nın aracında hortum yetme meselesi yok” ifadeleri kullanıldı.