61SAAT HABER SERVİSİ-Trabzon’un Boztepe Mahallesi’ndeki önemli turizm yatırımlarından olan Cephanelik’te yerin altına gömülecek şekilde yapılması planlanan 36 odalı turistik otel kompleksi için geçtiğimiz aylarda yapılan plan değişikliğine itiraz geldi. Bölge daha önce hem Büyükşehir Belediye Meclisi hem de Ortahisar Belediye Meclisi tarafından ‘Park Alanı’ndan çıkarılarak ‘Rekreasyon Alanı’na dönüştürülmüştü. Ortahisar Belediyesine plan değişikliğinin ardından çıkılan askı süresinde Şehir Plancıları Odası itiraz etti. Yapılan itiraz, bugün Ortahisar Belediyesinde oy çokluğu ile reddedildi.  İtirazda bölgenin yeniden Park Alanı olarak plana işlenmesi istenmişti..

BÜYÜKŞEHİRE İTİRAZ ETMEDİ, ORTAHİSAR’A İTİRAZ ETTİ
İtiraz, bugün Ortahisar Belediye Meclisinde gündeme geldi. Seyfullah Kınalı’nın başkanlığıda toplanan Ortahisar Belediye Meclisine bilgi veren İmar Komisyonu Üyesi Faruk Kanca, konunun yetkisinin Büyükşehir Belediyesinde bulunduğuna dikkat çekti. Büyükşehir Belediyesinin, konuyla ilgili plan değişikliği yaptığı sırada her hangi bir itiraz gelmediğine dikkat çeken Kanca, “Trabzon Büyükşehir Belediye meclisimiz, 23.9.2016 tarihinde park alanının rekreasyon alanını çevirmişti. Anıtlar Kurulunun görüşü alınması kaydıyla. Büyükşehir Belediye Meclisimiz, 5 binlik ile ilgili bu kararı aldıktan sonra askı süresi var. Askı süresinde her hangi bir itiraz olmadı. Daha sonra bizim meclisimize geldi.



Bizim meclisimiz de 7.12.2016 tarihinde Anıtlar Kurulunun görüşünün alınması kaydıyla uygun gördü bu teklifi. Tekrar Büyükşehir Belediye Meclisimize gitti. Onlarda yeniden onayladı. Ortahisar olarak biz bunu askıya çıkardık. Süresi içinde Şehir Plancıları Odası itiraz etti. Şu şekilde itiraz etti: “Rekreasyon alanının, yeniden park alanına çevrilmesini” istedi. Zaten fonksiyon değişikliği Nazım İmar Planının bir parçası, büyükşehir ile ilgili bir durum. Yani bizim Ortahisar ile ilgili bir durum değil. Bunu Büyükşehir askıya astığı zaman her hangi bir itiraz olmadı. Biz de zaten 1/1000’liği, 1/5000 binlik uygunluk yönünden atfen yaptığımız için bizimle ilgili Ortahisar Belediyesi Meclisi ile ilgili bir durum değil fonksiyon değişikliği. Dolayasıyla komisyonumuz itirazı oy çokluğu ile reddetti” ifadelerini kullandı.

ŞAHİN: HAZİNENİN GÖRÜŞÜ ALINDI MI?
Bunun üzerine konuyla ilgili söz alan CHP’li Meclis üyesi Turgay Şahin, “Ben şunu öğrenmek istiyorum. Burası vatandaşa ait bir arazi değil. Burası direkt olarak Hazineye ait bir arazi. Vatandaşta üzerinde kiracı. Hazineden görüş alındı mı?. Yanlış değil mi mülkiyetinde olmayan bir yer için vatandaş imar tadilatında bulunup hoş görü ile karşılanabilir mi?”



İTİRAZ KABUL EDİLSE BİLE YETKİ YOK...
Kanca, bu soruya ise, “Belediye tahsisli bir yer. Burada itiraz etme şeyi şu. Vatandaşın talebi fonksiyon değişikliği. Fonksiyon değişikliği zaten büyükşehir belediye meclisinin konusu. Daha önce Park Alanı Rekreasyon alanına çevirildi. Zaten çeviren Büyükşehir Belediye Meclisi. Şimdi bunlar tekrar bunun Park Alanına dönmesini istiyorlar, dolayısıyla bunu yapacak olan Büyükşehir Belediyesi. İtirazın onlara yapılması gerekiyordu. Biz şimdi burada itirazı kabul etsek bile bunda yetkimiz yok. Onlar rekreasyon alanına çevirmiş, biz de binliğini, 5 binliğe uygun olarak rekreasyon alanına çevirdik. Büyükşehir Belediye Meclisine gönderdik. Burada itiraz mercii biz değiliz, itiraz için Büyükşehir Belediye Meclisine yapılması gerekiyordu” şeklinde yanıt verdi.  
Son olarak konuşan Başkan Vekili Seyfullah Kınalı ise, yüzde yüz hatırlamamakla birlikte konuyla ilgili Hazine’nin bir görüşü bulunduğunu ifade etti.
Konu mecliste tartışıldıktan sonra CHP ve MHP üyelerinin itirazlarına rağmen oy çokluğu ile kabul edildi.

61SAAT.COM