61SAAT HABER SERVİSİ - Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Mustafa Yıldız ve bölgede faaliyet gösteren bazı acente sahipleri, Cephanelik’in hemen yapında yapılan yapıyla ilgili ortak bir basın toplantısı düzenleyerek açıklama yaptı.
Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen toplantıda konuşan Yıldız, ilk olarak Cephanelik’in tarihini aktardı.

Yıldız, “Cephanelik binası Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 49 yıllığına ihale edilmiş olup, günümüze kadar bu bina restoran ve otel olarak kullanılmaktadır.

Fakat işletmeci cephanelik çevresinde yeni 36 odalı bir otel ve lokanta projesi hazırlayarak Büyükşehir Belediyesine müracaat etmesiyle park alanı olarak imarda görünen Cephaneliğin etrafında ki araziler proje revizesi ile rekreasyon alanına çevrilmesi ile turizm alanın kabuk değişimi başlamıştır” dedi.

Konuyla ilgili maddeler sıralayan Yıldız, “Teklifi ilgili kamu kurum yapmıyor. İşletmeci (kiracı) ile Milli Emlak’ın yaptığı sözleşme bir tek cephanelikle ilgili, diğer alanların kullanımı için tekrar kira ihalesi yapılması gerekirdi.
Milli Emlak bu konuda ilgili kurumlara her hangi bir yazı yazdı mı? Ya da sözleşme dışı yerler için ihale yaptı mı? Kiracıya bu istinsaların sağlanmasının nedenlerini anlayamadık

Öneri planı Koruma Kurulundan sonra tekrar Belediye Meclisine gelmesi gerekirken, gelmediği, buna imza atan Koruma Kurulunda ki kişilerin şimdi neden görevde olmadıkları bu kişilerin ve bu imza gerekçelerinin araştırılmasını istiyoruz.
Ortahisar Belediyesine gelen proje kayaların içinde doğa fazla bozulmadan sadece konaklama odaları idi. Sonra yeni projenin onaylanmasını, Tarihi eserin yanında Osmanlının son dönemlerinin simgesi olan Cephanelikten daha büyük yapılan inşaatın yapılmasına müsaade edilmesi, tarihi eserin kaybolmasına, görüntüsüne yeni binanın engel olacak olmasına kim ya da kimler onayladı, imzaladı?



O zaman Ayasofya Müzesinin içerisinde ki kafe işletmecisine de orada büyük inşaat yapsın veya diğer tüm kültür ve tarihi eser yapılarının yanına yeni otel ve lokanta inşaatları yapalım, ruhsatları alalım. Sizece biz alabilir miyiz? Tabi ki hayır diyeceksiniz. Kişiye göre maalesef” dedi.

Yıldız, Türkiye Cumhuriyeti Ombudsmanlığına şikayet dilekçesi verdiklerini de aktararak, ‘”Bizler bu konu ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti Ombudsmanlığına tarihi eserin yanına otel ve lokonta ruhsatı vererek görüntüsünün bozulmasına müsaade eden kişi ve kişiler hakkında şikayette bulunduk. Bu konunun peşini bırakmayacağız, tarihi eserlerimize ve dokularının kaybolmasına asla müsaade etmeyeceğiz.

İçişleri Bakanımız bu şehir ve kentin sevdalısı, ülkemizin gururu Sayın Süleyman Soylu bu konuyu yakından takip etmektedir. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Numan Kurtulmuş, tarihi eserin yanında bina yapılmaması hususunda tavrını ortaya koymuştur.
Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Sayın Şeref Malkoç, yaptığımız şikayeti kabul etmiş. Konunun yakından takipçisi olmuştur.
Bu olay tüm Trabzon’umuza aittir. Hiç kimse bu konuyu kendine siyasi malzeme yapmasın” ifadelerini kullandı.