Daha önce, ‘Laiklik Yeni Anayasa’da olmamalı’ diyen Meclis’ten Atatürk resmini kaldıran ve Atatürk’ün ismini ağzına almayan konuşmaları ile  büyük tepki çeken Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman’a Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) yönetiminin  ‘Onur Doktoras’ı vermesine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon İl Başkanı Turgay Güngör tepki gösterdi. Güngör, “KTÜ yönetimini çağdaş,  bilimsel, laik eğitimden yana tavır almaya, üniversite kampüsünü babalarının malı gibi görüp kullanmaktan uzak durmaya davet ediyoruz” dedi.

KTÜ’NÜN İÇİ BOŞALTILDI

Çağdaş dünyanın, uygarlığın geldiği aşamayı borçlu olduğumuz bu iki kavramın içi nasıl boşaltıldı? Onu da bu kentte yaşamaktan büyük üzüntü duyuyoruz diyen Turgay Güngör, “Demokrasi ve Hukuk kavramlarının içinin KTÜ gibi güzide bir kurum tarafından boşaltılması da, üzüntümüzü bir o kadar daha artırmıştır. Şu sözlerin sahibine “Onur Doktorası” verdi, KTÜ. Yeni Türkiye diyorlar ya, ‘Yeni Türkiye ve Yeni Anayasa’ konulu konferansta TBMM başkanlık makamında görevli olan İsmail Kahraman ‘Dediğimiz gibi bu anayasanın herhangi bir yerinde Allah lafzına rastlanmıyor ama anayasalar inanca göre tasnif edildiğinde bu 1982 Anayasası da 1961 Anayasası da dindar anayasalardandır. Neden mi? Diyanet İşleri Başkanlığı idare içerisinde vardır. Resmi tatiller, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı, din dersi zorunludur ve inanca dayalı bir yapısı vardır. Yani seküler değildir, dindar anayasadır. Laiklik tarifi de ona göre olmalıdır. Laiklik zaten yeni anayasada olmamalıdır’ şeklinde bir değerlendirme yaparak, yeni anayasa ‘da “laiklik “ kavramının yer almaması gerektiği açıkça ifade etmişti. İşte bu zatı muhtereme bu kentin her şeyi, Türkiye demokrasisine, laik demokratik düzene on binlerce nefer yetiştiren KTÜ “ Onur Doktorası” verdi.”

ÜNİVERSİTE BABANIZIN MALI DEĞİLDİR

Bu adım KTÜ’nün tarihsel misyonuna hiç mi hiç uygun düşmemiştir diyen Turgay Güngör, “TBMM’nin hiçbir oturumunda bu ülkenin kurucusu, büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün adını anmayan bu kişiye ‘Onur Doktorası!’ Bir de, bu demokrasi ve hukuk kavramlarına sığınılarak tertiplenen ortamda, demokratik haklarını kullanıp, protesto edenlere yapılan gözaltı işlemi de, güne yakışan en anlamlı adım idi. Buradan soruyoruz, KTÜ yöneticilerine? Bu kentten, tartışmalı bu kimlik üzerinden bir mesaj mı vermek istiyorsunuz?

Sizin göreviniz KTÜ’yü ülke ve dünya ölçeğinde başarılı bir eğitim kurumu haline getirmektir. Sizin göreviniz tartışmalı siyasi kimliklere ev sahipliği yaparak, bu milletin kurumuna gölge düşürmek olmamalıdır. KTÜ. aydınlık yarınları hazırlayan kadroları yetiştiren. bu kentin aynası idi. TBMM başkan vekili, kentimizin evladı, medarı iftiharımız Sayın Akif Hamza ÇEBİ’den sakındığınız ortamları, ülkesinin kuruluş felsefesine aykırı duruşu ile toplum önünde olan bu zatı muhtereme sonuna kadar açmanız, öyle basit bir değerlendirme ile izah edilecek bir adım değildir. KTÜ yönetimini çağdaş,  bilimsel, laik eğitimden yana tavır almaya, üniversite kampüsünü babalarının malı gibi görüp kullanmaktan uzak durmaya davet ediyoruz.”